Kako vas strah od sreće drži podalje od života o kakvom sanjate (i kakav zaslužujete)?

10:37Mnogo se govori u svijetu osobnog napretka danas o strahu. Onom na koji svi pomislimo kada pomislimo na riječ "strah". Danas ne pišem o takvom strahu. Nije riječ o strahu od samoće. Strahu od javnog nastupa... Riječ je o strahu od sreće!

Vjerovatno mislite sada kako to da se možemo plašiti vlastite sreće? Reći ću vam. Naučeni smo.

Dok djecu u Americi kroz povijest, filmove, knjige... i svakodnevne razgovore uče da sve ono što žele mogu da ostvare u životu ako budu naporno radili, borili se, bili dobri u onome sto rade i budu spremni na rizike, nas uče na Balkanu sljedeće:


"Sreća je kratkog vijeka."

"Nemoj se puno smijati, oplakaćeš!"

"Kucni u drvo da ne ureknes!"

"Ako ti nešto dobro ide, pogledaj bolje. Vjerovatno ide nizbrdo."

"Stavi kamenčić u cipelu, da te makar on žulja!"

"Sve je previše dobro. Samo da neka nesreća sada sve ne pokvari."

"Ne da se bijedi sitno samljet'. Il' točak pukne, il' se žito prospe!"

I primjera je još mnogo...


Uče nas da je život težak. Uče nas da nam uvijek nešto u životu mora ići loše, jer svako "nosi svoj križ". Ako nam pak sve dobro ide, treba barem cipele da nas žuljaju!


I kako onda da se ne plašimo sreće?! 

I kako onda da vjerujemo da možemo biti sretni (bez kamenčića u cipelama i nesreće koja nam "visi" nad glavom)?


Vidim to često kod svojih coaching klijenata iz naših krajeva koji rade sa mnom. Taman kad im sve dobro krene u životu... uplaše se! Ne vjeruju da se takve stvari njima mogu dešavati! Nešto će sigurno krenuti po zlu prije ili kasnije. Taj parnter će ih ostaviti. Taj posao će izgubiti. Taj automobil će im biti ukraden.


Umjesto da uživaju u svojoj sreći i novom životu koji su za sebe počeli graditi i koji zaslužuju (jer su se mnogo trudili i radili), strah od sreće se pojavi... i počne da im kvari tu sreću.


Ovo su sve limitirajuća uvjerenja koja vas drže podalje od sreće i života o kakvom sanjate. Da biste bili istinski sretni, morate da vjerujete i da to zaslužujete. 


Mi kreiramo život u skladu sa svojim uvjerenjima. Ovo je naučno dokazana činjenica. Mi vidimo svijet onakvim kakvim vjerujemo da jeste. Nauka koja se bavi poučavanjem ljudskog mozga (neurologija) objašnjava da dio našeg mozga (RAS- ili Reticular Activating System), koji služi kao filter između našeg svjesnog i podsvjesnog uma, filtrira informacije koje mi zadržavamo u svojem umu i koje odbacujemo. Budući da mi svakodnevno primamo ogroman broj senzornih podražaja (informacija) iz našeg okruženja, ne bismo bili u stanju da sortiramo i obradimo sve, tako da na koncu usvajamo samo 1% informacija iz našeg okruženja (ono na što se fokusiramo i ono što naš mozak prepoznaje kao poznato ili što se nadovezuje na naše prethodno isksutvo). 

Dakle, uistinu vidimo svijet u skladu sa našim vjerovanjima i predstavom o onome kakav je svijet u kojem živimo.Ukoliko očekujete da će se nešto loše desiti i živite u strahu, taj isti strah će vas sabotirati od sreće i na kraju ćete usitinu izgubiti to što vas je činilo sretnim. Ne zato što je sreća kratkog vijeka već zato što strah uvijek povuče za sobom mizeriju, jad i nesreću.


To je razlog zašto se naši najveći strahovi često i ostvare!


Zato... prestanite kucati u drvo, stavljati kamenčić u cipelu i smijte se što glasnije možete! 


Radujte se svakom danu. Budite zahvalni za sve lijepo što vam se dešava umjesto da budete u strahu da će vam to biti oduzeto. 


Kada doživite nešto lijepo, umjesto da se brinete da će to biti "kratkog" vijeka, pristupite tom poslu, partneru ili lijepom iskustvu sa zahvalnošću, poštovanjem i pozitivnim mislima!


Uživajte u svakom lijepom trenutku, pa makar to bio lijep zalazak sunca ili ukusan komadić čokolade koju volite. 


Nemojte samo čekati da vam se lijepi trenuci dese: stvorite ih. Znate onu staru italijansku izreku koja kaže da nema tog problema koji ne može odagnati topla kupka. 


Kada osjetite strah da ćete izgubiti to do čega vam je stalo ili da će se desiti nešto loše, imajte na umu da je briga unaprijed plaćena rata za kredit u banci koji možda nikada nećete podići! Nećete brigom osigurati ili spriječiti da se ne desi nešto loše! Samo ćete si narušiti zdravlje i napraviti dramu od života. Ili bolje rečno: tragediju. 


Zato, recite si i vjerujte svaki dan da će vam se nešto lijepo desiti. I radujte se svakom danu! Sreća je kratkog vijeka... jedino ako je mi "skratimo" našim brigama, strahovima i negativnim mislima!

Piše: Danijela Jokić Vaislay

Danijela Jokić Vaislay je life coach (trener ličnog potencijala), suosnivačica i urednica ovog magazina. Trenutno živi u Indiji, u Delhiju, gdje daje i radionice na temu Emocionalne Inteligencije i motivacijske govore. Njeni savjeti za osobni rast, sreću i uspjeh, ostvarivanje životnih ciljeva i izgradnju samopouzdanja na našem i engleskom jeziku objavljivani su u magazinima COSMOPOLITANSENSAThe Huffington Post i brojnim drugim. Njena strast su pisanje, spiritualnost, putovanja, Vedska Astrologija i vegetarijanska hrana. Pomaže ženama internacionalno da ostvare svoje snove i životne ciljeve privatnim coaching-om putem Skype-a. Pratite Danijelu na Instagram-uFacebook-u , te njen blog i YouTube kanal na engleskom, za više inspirativnih riječi, savjeta i motivacije. 

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari