Solarna cakra: Ne dajte moć nad vlastitim životom drugim ljudima i njihovim uvjerenjima!Treća cakra, žuta cakra ili manipura vezana je uz vatru. Ona je centar moći i smještena malo ispod pupka. S njom je povezana koža, mišićni sistem, koža i endokrini pankreas. Čulo ove cakre je čulo vida. U mentalnom zdravlju za nju se vezuju djelovi svjesnosti, moći, sloboda i lakoća postojanja.

Obzirom da je  povezana s čulom vida kada je energija disbalansirana u ovoj cakri javlja se dalekovidost ili kratkovidost.
Kratkovidni na "užase svijeta" kroz filter nesigurnosti dok dalekovidni posmatraju kroz filter ljutnje kod njih problem postoji i u grlenoj (plavoj) i u žutoj cakri.

U endokrini kada se radi o poremećaju pankreasa simptom se opisuje kao nesposobnost tolerancije sečera. Dijabetes se pojavljuje kod osoba kod kojih je potisnuta ljutnja, ali se ne osjećaju slobodno da iskazu tu ljutnju .

Na osjećajnoj strani žute cakre postoji napetost  između osjećaja i lakoće postojanja. Hipoglikemija se pojavljuje kod osoba koje se nastoje prikazati slabije nego što jesu.

Vatra upravlja ovom cakrom. Idealna vježba za ovu cakru bi bila opisati na papir neku svoju staru bol nerazjašnjeni odnos nešto što nas mući "ispodtiho", KAO PIPAK HOBOTNICE PROŠLOSTI KOJE SE OBAVIJA OKO DUŠE.

Ispišite tu svoju bol uzmite upaljač i spalite papir. Upravo je to princip po kome vas solarni pleksus radi SAGORJEVANJE.

Ova cakra povezana je mentalnom aktivnošću uma. Um koji je pretjerano napet osjeća napetost i u žutoj cakri. 

UVIJEK ČINI ONO ŠTO ZAISTA ŽELIŠ BITI I VJERUJ SVOM PUTU. ČOVJEK SAMO SRCEM DOBRO VIDI (Antony de Saint Exupery .

Slušajte samo samo sebe ono što vaše iskonsko ja govori. Oslobodite se uvjerenja koja vam ne služe uvjerenja nasljeđena od roditelja koja ni njima nisu poslužila. Manipura (sjajni dragulj na indijskom) trebala bi biti čista od svih manipulacija  i negativnih uvjerenja koja vam nimalo ne služe.


Ne dajte moć nad vlastitim životom drugim ljudima i njihovim uvjerenjima.

Možemo je očistiti raznim vježbama. Tu kuglu zamislite kao malo sunce i staviti ga u solarni pleksus osjetite toplinu koja se širi i iscjeljuje organe.

Mjesečev kamen položite na solarni pleksus, jer on izvlači i razgrađuje stare emotivne modele . 

Mantra ove cakre kojom možete pomoći sebi je RAM s naglaskom na mmmm.

Od hrane obavezno povećati unos đumbira i cimeta. Od kamenja takođe pomoći će citrin i jantar .

Lično radeći na solarnom pleksusu primjetila sam kako spontano negativni ljudi odlaze bez da smo se posvađali... iako sam se uvjek hranila prilično zdravo čak i neke sitnice tipa capucino postale su mi bljutke.

Dosta nerazrješenih stvari iz prošlosti "izgorilo je u vatri manipure... stoga vam toplo preporučujem rad na ovoj cakri jer se doista isplati .

Piše: Lejla Nalić


Zovem se Lejla Nalić. Rođena sam prije 29 godina,  u Tuzli Završila sam Medicinsku školu i Pravni fakultet. 2010. sam prvi put pročitala knjigu Luise Hay "Ti to možeš", koja mi je promjenila život. Od tada mi je želja postati couch-em i pomoći drugim ljudima da i oni promjene svoj. 2017. god. ta mi se želja ispunila i postala sam certificirani life couch po metodama Sandre Ann Tylor, tacnije quantum life couch. Sada živim u vortexu i radujem se čudima. Posjetite moju facebook stranicu za dnevne afirmacije i pozitivne misli. Za više inspirativnih tesktova, posjetite moj blog.

Instagram