Živi svoj život, ne živi imitaciju života!

Dragi čitaoci,  u  ovih zadnjih nekoliko sedmica na ovom magazinu bili su publicirani dijelovi iz moje knjige “Život”.  E št...


Dragi čitaoci, u ovih zadnjih nekoliko sedmica na ovom magazinu bili su publicirani dijelovi iz moje knjige “Život”. E šta bi bio kraj? 

Dok sam razmišljala kako i na koji način pisati, znala sam da želim napisati jedan dio svoje lične priče. Šta je to bilo što me je navelo  i navodi na traženja nečega nevidljivog, ali jako važnog u nama samima. A to je suština nas i našeg života. Kako kaže Mali Princ: ” Suština je nevidljiva ali postoji”. Taj dio koji je kao otisak prstiju kod svakoga različit i samo nama identičan i unikatan. Drugi dio sam htjela napisati kao svoja razmišljanja o temama o kojima svaki dan iznova razmišljam i svaki dan iznova jos nešto naučim.

One su i jedan dio mojih objavljenih tekstova u Arabella – Sretna Žena  Magazin.  Treći dio su nekoliko praktičnih savjeta koje preporučujem svakome od srca.

Kako sada završiti? Gdje je kraj mojim razmišljanjima, lijepim i ružnim iskustvima koje doživljavam. Do kada pisati.,, Nemam nikakav zaključak…. Ovo je moje iskustvo i moje razmišljanje.  Kao nastavnika književnosti su me učili da mi učimo đake da u jednoj priči postoji uvod, glavni dio i završetak. I po mogućnosti kao u bajkama sretan završetak. Pitam se pa gdje je ovdje kraj? Kako da završim? Imam li sretan završetak. Imam li uopšte završetak?


Reći ću vam, nema kraja i završetka, kao sto ni u Univerzumu nema kraja. Sve se okreće, sve je povezano jedno sa drugim i sve se nastavlja… Za mene je sutra opet jedan novi dan opet, jedno novo iskustvo. Jedna nova priča.

A sreća nije u završetku, nego u traženju i doživljavanju, u svakom novom usponu poslije pada, u svakom novom zalasku i izlasku sunca, u svakoj novoj priči.  Moja priča, razmišljanja i iskustva su važna za mene i tebe. …Tvoja priča, razmišljanja  i iskustva su važna za tebe i mene…..i tako smo jedni drugima potrebni i bitni…Nije bitno kako se zovemo i gdje živimo, meni trebaš ti, sa svojom životnom pričom i tebi  trebam ja.

Zato sam ti ponudila moju priču. Ja sam još uplašena i osjetljiva u svakom novom iskustvu, ali se istovremeno svaki dan iznova učim nositi svoj život na svojim ramenima. Suština je sebe uvijek iznova upoznavati. 

Ne stoj inertno u zarobljenim okovima svojih ideja o sebi i drugima. Ne živi imitaciju života. Živi svaki dan iznova SVOJ život. 

Koliko nas je svjesno šta nam je naša misija i naš cilj u životu? Imamo li je ili smo se prepustili bujici da nas nosi?   Probaj dati odgovor na ovo veliko pitanje :

"Zašto sam ovdje na Zemlji?  
Šta je moj životni cilj?” 

Naši talenti, naši interesi, naše strast, i to sve upućuje na odgovor! A pošto ova knjiga nema kraj, nastavi i ti sa svojom pričom, jer za sve one koje voliš i sa kojima se družiš, baš tvoja priča je potrebna. 

(Odlomak iz knjige "Život")

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.