Živi svoj život, ne živi imitaciju života!Dragi čitaoci,
U ovih zadnjih nekoliko brojeva ovog magazina bili su publicirani dijelovi iz moje e-knjige-priručnika “Život”

E šta bi bio kraj? 

Dok sam razmišljala kako i na koji način pisati, znala sam da želim napisati jedan dio svoje lične priče. Šta je to bilo što me je navelo  i navodi na traženja nečega nevidljivog, ali jako važnog u nama samima. A to je suština nas i našeg života. Kako kaže Mali Princ: ” Suština je nevidljiva ali postoji”. Taj dio koji je kao otisak prstiju kod svakoga različit i samo nama identičan i unikatan. Drugi dio sam htjela napisati kao svoja razmišljanja o temama o kojima svaki dan iznova razmišljam i svaki dan iznova jos nešto naučim.


 One su i jedan dio mojih objavljenih tekstova u Arabella – Sretna Žena  Magazin.  Treći dio su nekoliko praktičnih savjeta koje preporučujem svakome od srca.
Kako sada završiti? Gdje je kraj mojim razmišljanjima, lijepim i ružnim iskustvima koje doživljavam. Do kada pisati.,, Nemam nikakav zaključak…. Ovo je moje iskustvo i 
moje razmišljanje.  Kao nastavnika književnosti su me učili da mi učimo đake da u jednoj priči postoji uvod, glavni dio i završetak. I po mogućnosti kao u bajkama sretan završetak. Pitam se pa gdje je ovdje kraj? Kako da završim? Imam li sretan završetak. Imam li uopšte završetak?


Reći ću vam, nema kraja i završetka, kao sto ni u Univerzumu nema kraja. Sve se okreće, sve je povezano jedno sa drugim i sve se nastavlja… Za mene je sutra opet jedan novi dan opet, jedno novo iskustvo. Jedna nova priča. …. 
 A sreća nije u završetku, nego u traženju i doživljavanju, u svakom novom usponu poslije pada, u svakom novom zalasku i izlasku sunca, u svakoj novoj priči. 
Moja priča, razmišljanja i iskustva su važna za mene i tebe. …Tvoja priča, razmišljanja 
i iskustva su važna za tebe i mene…..i tako smo jedni drugima potrebni i bitni…Nije bitno kako se zovemo i gdje živimo, meni trebaš ti, sa svojom životnom pričom i tebi 
trebam ja. Zato sam ti ponudila moju priču. Ja sam još uplašena i osjetljiva u svakom novom iskustvu, ali se istovremeno svaki dan iznova učim nositi svoj život na svojim ramenima. Suština je sebe uvijek iznova upoznavati. 
Ne stoj inertno u zarobljenim okovima svojih ideja o sebi i drugima. Ne živi imitaciju života. Živi svaki dan iznova SVOJ život. Koliko nas je svjesno šta nam je naša misija i naš cilj u životu? Imamo li je ili smo se prepustili bujici da nas nosi?  

Probaj dati odgovor na ovo veliko pitanje :” 
Zašto sam ovdje na Zemlji?  
Šta je moj životni cilj?” 

Naši talenti, naši interesi, naše strast, i to sve upućuje na odgovor! 

A pošto ova knjiga nema kraj, nastavi  ti sa svojom pričom…..jer za sve one koje voliš i sa kojima se družiš, baš tvoja priča je potrebna. 


Odlomak iz e-knjige "Život", koju možete kupiti klikom na ovaj link)

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice.  

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim.  

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina.  

Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji”. 

Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život". 
Pratite Vanju na facebook-uInstagramu i čitajte njen blog za više riječi inspiracije i savjeta. Vanjinu knjgu Život mozete kupiti klikom na ovaj link.

Instagram