Što danas misliš, sutra bi moglo biti - Misli su snaga koju moramo koristiti!

Optimizam se bazira na fundamentu da sve što nam se dešava ima jedno dublje značenje i da sve što nam se dešava ima svoje rješen...


Optimizam se bazira na fundamentu da sve što nam se dešava ima jedno dublje značenje i da sve što nam se dešava ima svoje rješenje. Zato moramo situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, koliko god možda bila i nepodnošljiva, prvo prihvatiti takvom kakva je.

Koliko puta ste pokušali da promjenite svoju situaciju? Je li vam uvijek uspjelo? Jeste li se ikada zapitali zašto ne uspijeva? Ne uspjeva zato što ste vjerovatno nešto važno predvidjeli. Ili niste situaciju stavili ispred sebe, ne vidite je pregledno, pa ne možete da razumijete zašto vam se neke stvari dešavaju. Ako to niste uradili ne možete da nađete ni riješenje, pa se negativna spirala razmišljanja sve više povećava.

Ipak se mozda sada pitate: 
Kako možemo baš sve, što nam se dešava na našem životnom putu, da razumijemo?”

Naravno da ne treba. To bi bilo previše da od sebe tražimo. Ono što nam svima prije svega treba, je da imamo povjerenja u svoj život. Nije bitno je li nemamo trenutno dovoljno novaca ili imamo previše kilograma ili nas nešto drugo tisti. Ne dopustite si da budete žrtve svoga života. Ako se u životu držite i ponašate kao žrtva, samo vam se dešavaju još veći problemi i opet ta ista negativna spirala.

Kao optimista morate imati sasvim drugačije držanje.

Prisjetite se koliko puta su vas i neugodne situacije navele na jedan put koji je na kraju ispao dobar. Ja nikada neću zaboraviti koliko sam plakala cijelim putem kada sam prvi puta dolazila ovdje u Holandiju. Dva dana nisam mogla da otvorim oči koje su mi bile otečene od plakanja, jer nisam znala kuda me vodi ovaj novi nepoznati put.  Danas se samo nasmijem kada vidim koliko dobroga mi je došlo u ovih skoro 25 godina boravka ovdje.

Često kažem kako sam tada bila na emocionalnom dnu. Nemoćna, bez znanja jezika, tek razvedena, nesigurna, uplašena i na kraju odgovorna za svoju tada devetogodišnju kćerku. Tada sam stisla zube suočila se sa najgorim scenariom svog života i odlučila da u tome tražim pozitivno.

Onda sam odjednom bolje upoznala sebe, neku svoju divlju snagu za opstanak. Kao da mi je tek tada bilo jasno šta želim u svom životu i koji su moji snovi.

Upoznala šta je poštenje, vjerovanje, šta je ono pravo ljudsko, šta je ljubav koja je puno više nego samo ljubav među familijom ili partnerom. To sam sve otkrila u sebi, ali istovremeno vidjela da to postoji i u drugima. 

Reci “da” svom životu, znači da i život kaže “da” nama.
Život je divan, ako želite tako da ga vidite! 

Mi sami određujemo relaciju sa samim sobom. Puno ljudi već zna da sve u našem životu počinje sa našim mislima.

Misli su snaga koju moramo koristiti.

Na žalost kada se rodimo uče nas hodati, pričati, čitati… Ali, niko nam ne daje uputstvo kako na ispravan način koristimo naše misli. Ako smo optimisti i kažemo svom životu jasno DA, zbog nevjerovatnih mogućnosti koje nam nude naše misli možemo dosta toga postići. Pobjediti strahove, poboljšati; finansijsku situaciju, zdravlje, izgled,…

“Što danas misliš, sutra bi moglo biti  
(Buda)

U životu nema slučajnosti. I onda kada ne možete da nađete ništa zajedničko sa uzrokom i poslijedicom onoga što vam se desilo, postoji nešto u našem kosmosu.

Riječ “kosmos” je grčka riječ i znači “red”.
U svemu mora da vlada red inače nastaje haos.

Pa, ako kažemo svom životu DA možemo brzo otkriti zašto se baš nama nešto desilo.  Ovo pravilo važi svuda i uvijek. Bez obzira da li je to scena iz našeg svakodnevnog života ili da nam se nešto jako značajno desilo.

Znači naš život je ogledalo naših misli i onoga kako vidimo neke stvari.  Čak je i Einstein potvrdio ovaj energetski princip. On je kao naučnik poznavao granice našeg materijalnog svijeta i povezanost sa duhovnim svijetom. Sve se bazira na stoljećima starom energetskom zakonu.

Sve što postoji je izraz naših ideja, naše fantazije i naše kreativnosti.

Naš materijalni svijet nije ništa drugo nego vidna informacija o našem načinu razmišljanja.

Postoje dvije vrste razmišljanja: pozitivna i negativna. Tako nam pozitivne misli kreiraju uspjeh, sreću i zdravlje, a negativne nam kreiraju neuspjeh, bolest nezadovoljstvo i siromaštvo. Ako se naučite vaše misli staviti i urediti da imaju jedan pozitivan pravac, možete vašu situaciju ma kakva bila još vise optimalizirati.

Zato mislite od sada pozitivno, gradeći svjesno riješenja,
jednostavno optimistično!

VJEŽBA: Osvrnite se danas detaljno na vaša razmišljanja. Zaustavite se par puta i pitajte se šta mislite u tom momentu. Upamtite sada ste graditelj svojih misli! Vi možete svaku svoju misao da promjenite i da je napravite pozitivnom.

Svoje negativne misli takođe zgrabite i poboljšavajte ih dokle god se ne počnete osjećati bolje. Ako se još uvijek niste potpuno oslobodili negativnih misli, zapišite to na papir što je još ostalo i odložite u neku kutijicu. Kutijicu sklonite što dalje od sebe, a možete je i baciti zajedno sa vašim negativnim mislima! SRETNO!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.