Emocionalno prejedanje: Da li jedete svoje emocije?

Zdravlje. Toliko se danas priča o zdravlju i o načinima kako možemo da ga očuvamo. Jedan od aspekata na koji se danas dosta obraća p...

emocionalno prejedanje


Zdravlje. Toliko se danas priča o zdravlju i o načinima kako možemo da ga očuvamo. Jedan od aspekata na koji se danas dosta obraća pažnja svakako jeste fizički izgled i ishrana. O uticaju medija na sliku svoga tela govoriću u nekom od narednih članaka, a sada će biti nešto više reči o tome šta zapravo jedemo. 
Ti si ono što jedeš, česta je izreka koja se može čuti i odnosi se na vrstu hranu koju unosimo u svoj organizam. Međutim, da li uvek jedemo samo hranu ili nekada jedemo i svoje emocije?

Svi smo u životu iskusili da emocije mogu ostaviti trag na našem telu, pa i na apetitu. 

Mnogi ljudi koji su skloni da iskuse emocije tuge, žaljenja, depresivnosti, imaju varijacije sa kilažom, pa u zavisnosti od njihove fizologije, neki dobiju, a neki izgube kilograme. Također, u nekim dobima života imamo žudnje za određenim ukusima i određenom vrstom hrane koju možemo povezati sa onim šta je zastoj u našem životu. 

Ako nam treba jaka i masna hrana, onda možemo da se zapitamo da li nam u životu sve nekako teško ide, pasivni smo i treba se malo zauzeti za svoja prava ili ''podmastiti'' život da bi išlo glatko? Ili ukoliko nam je potrebno nešto slatko, moguće je da nam nedostaje energije i treba nam neki eksterni podizač raspoloženja?

Iako neki od ovih zaključaka deluju naivno, zapitajte se zašto baš ta određena vrsta hrane i ima li ona veze sa nekim vašim sadašnjim i kakva je veza za željenim stanjem?


Ipak ono što je važno prepoznati jeste da li jedete onda kada ste zaista gladni ili jedete i svoje emocije? 

Zašto je ovo važno? Zato što se od emocionalnog jedenja brže gojimo, skloni smo većim porcijama, nezdravijim oblicima hrane i manje smo zadovoljni svojim izgledom. 

Ne moramo da sledimo najnovije trendove, da strogo sledimo šta kaže indeks telesne mase ili se ugledamo na top modele, ali je važno da imamo optimalan broj kilograma i da smo kada se pogledamo u ogledalo zadovoljni našom estetikom, onim što vidimo i da je to u rasponu u kome naše zdravlje nije ugroženo. 

Pored hemijskih oblika zavisnosti, zavisnost od hrane se smatra sledećim najčešćim oblikom zavisnosti i težim čak i od nekih hemijskih oblika. Zašto? 

Pre svega jer je hrana potrebna da biste živeli, a ona je vaša ''droga'', dok alkohol, heroin, kokain nisu da bismo opstali.  Kao i kod svake vrste zavisnosti, hranom se u ovom slučaju pravi barijera između onoga šta zaista osećamo, štitimo se jer je ono što osećamo nekad bolno i teško se suočavamo, pa nam treba momentalno osećanje zadovoljstva. 

Dakle, važno je da budemo zadovoljni svojim izgledom, jer je fizički izgled važna komponenta našeg samopouzdanja. Stoga, trebamo naučiti kako prepoznavati fizičku a kako emocionalnu glad? Pogledajte video koji slijedi...

Piše: Anđelija Simić

Anđelija Simic, masterirala na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Stekla diplomu naprednog nivoa obuke iz Racionalno emotivno bihejvioralne terapije, Albert Ellis Institute, New York. Zavrsila kurs za tretman graničnog poremećaja ličnosti Dialectical Behavior Therapy (DBT):  Treatment for Borderline Personality Disorders pod vođstvom Sage de Beixedon Breslin, Ph.D. na Zur Institutu. Kurs je odobren od strane APA (Americke psiholoske asocijacije). Učesnik brojnih treninga koji se bave ličnim rastom i razvojem (Iskustveni seminar logoterapije, Transkaciona analiza u svakodnevnom životu, Autogeni trening, Asertivni trening, REBT grupa za lični razvoj). Pohađala je edukaciju iz Psihologije ličnih konstrukata u okviru Udruženja konstruktivista Srbije.

Iskustvo sticala volontirajući u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici, zatim u oblasti individualnog psihološkog savetovanja, ali i kao psiholog i predavač psihologije u Karlovačkoj gimnaziji. Voditelj edukacije iz oblasti psihodijagnostike. Bavi se individualnim psihološkim savetovanjem (uživo i online), edukativnim psihološkim treninzima, kao i treninzima iz oblasti ličnog razvoja. Autor je bloga www.andjelijasimic.com. Za sva pitanja i upite za savjetovanje mozete joj se javiti na e:mail: andjelija299@gmail.com .

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.