Emotivno prejedanje - Pravi razlog zašto dijete ne uspijevaju

Često od  klijentica (ženska populacije iz mog iskustva sklonija je traženju pomoći, no vjerujem da će se to uskoro prom...
Često od  klijentica (ženska populacije iz mog iskustva sklonija je traženju pomoći, no vjerujem da će se to uskoro promijeniti) čujem: moram početi paziti; od ponedjeljka krećem na dijetu; danas sam pojela sendvič pa već kad sam prekardašila dijetu nastavila sam jesti do navečer, ispočetka ću početi sutra ujutro...

Svi mi imamo različite dijelove u sebi iz kojih djelujemo, reagiramo. Uzmimo na primjer imate tri prijateljice i ako malo bolje pogledate ne razgovarate sa svakom isto, ne dijelite iste svari i način na koji im nešto želite reći vjerojatno je različit. Isto tako niste isti s partnerom, svojim roditeljima ili vašom djecom. Sve su to dijelovi u nama i sve smo to mi jedna divna cjelina. No, da se vratimo na našu temu i temu dijeta. 

Tu možemo reći da se javljaju tri dijela. Prvi  dio je onaj koji je odlučio  držati dijetu. Odlučio je, proučio, stavio si zadatke, ciljeve, jelovnik i napravio pripreme i krenuo. Nazvat ćemo taj dio Disciplina. 

Za disciplinu potrebno je puno energije. I  krenuli  smo  na dijetu. I prolazi tako jedan sat, jedan dan, drugi, peti. 

Biti discipliniran dugoročno je teško jer disciplina zahtjeva puno fizičke energije. Discipliniranost je poput rada s mišićima. Kada smo disciplinirani to je kao da stalno intenzivno vježbamo, trčimo ili radimo teški fizički ili mentalni posao. Za discipliniranost je potrebna volja, a volja zahtjeva glukozu, gorivo. 

Do navečer se umorimo, potrošimo veliku većinu energije jer tijekom dana mi obavljamo cijeli niz zadataka uz to što smo na dijeti i energija se troši. Što se približavamo večeri, snaga naše volje opada. 

Upravo zato navečer je hrana najprivlačnija i najteže joj je odoljeti, Navečer izlaze van naše nesvjesne želje. Navečer se javlja i snaži naš drugi dio Želja. Želja je  koji je manipulativna  i sugestivna

Što to znači javlja se onaj glasić u nama koji nam govori da nam treba torta, sendvič, kruh kao neka “prava hrana”. Upravo zbog toga navečer jedemo i pijemo više nego što je potrebno. 

Kada se  taj mali glasić nazvali smo ga Želja  javlja se još jedan dio u nama. Onaj koji se bori sa željom.  Dio koji se bori sa željom. Taj dio nam skreće pažnju na nešto toliko važno, toliko bitno što smo sami sebi zabranili sposobnost da uočimo postojanje njega.( možemo ga čak i zamijeniti s kontrolom). Treći dio najčešće zanemarimo jer se toliko stidimo želje koja je u njemu. I ne želimo je osvijestiti.

Potom dođe jutro. Mi  osvježeni,  naspavani i  javlja se dio Disciplina, stajemo na vagu i dio vidi što je učinio i odlučimo biti još stroži. I našli smo se u začaranom krugu. Najčešće pojačavamo dio za kontrolu i taj dio promatra dio želje i međusobno se natječu. Tako nastaje jo-jo efekt.

Ova  dva dijela su poput dvoje djece koje se natežu oko bicikla i kome će bicikl pripasti. Ono što želimo postići da su oboje djece zadovoljni. U mojoj mladosti to smo radili dogovorom. Jedan je vozio, a drugi sjedio na “gepeku”, a drugi krug je bilo obrnuto.

Kod nekih osoba ovo se javlja na dnevnoj bazi, kod nekih osoba na tjednoj. Nama nije cilj da pobijedi ni jedan od ovih dijelova. Ovi dijelovi su u konfliktu. Ovdje je važno razumjeti svrhu svakog dijela i njegov zadatak i stvoriti primirje među njima. 

Nešto poput mirovne konferencije, treba pregovarati, popričati s njima. Shvatiti koje su naše želje i što je najvažnije priznati si ih. Priznavanjem vlastitih želja oslobađa se energija koju trošimo na njihovo potiskivanje, ta energija vraća se nama. 

 Trebamo poslušati naše dijelove. Što oni nam imaju za reći?


Zašto dijeta ne uspijeva? 

Dijete ne uspijevaju jer s dijetom se javlja osjećaj težine i zabrane. Da bi dobili nešto mi moramo dati nešto. Moramo se odreći hrane da bi dobili manje centimetara, manje kilograma na vagi. To u nama stvara otpor. Samim odlaskom na dijetu javlja se konflikt u nama i u našim dijelovima. 

Dijeta nam je poput posla na koji se ne možemo skoncentrirati. Ako je tako onda smo svu svoju pažnju stavili na  taj posao i samim time napravili ga jako jako teškim. Prisjetite se sve što činite s lakoćom i zabavom niste ni svjesni da ste napravili, a već je bilo gotovo. 

Dam se kladiti da je bilo perioda u vašem životu kada su se kilogrami topili a vi niste bili na dijeti. 

Vaši dijelovi, vi bili ste u balansu i niste usmjeravali veliki dio svoje energije na ja nešto moram.

Prvenstveno važno je okrenuti svoje fokus i preusmjeriti ga s vanjskih potreba i poslušati svoje potrebe iznutra. Tako ostvarujemo odnos sa samim sobom i dugotrajne promjene nastaju. 

Smisao razvoja, unapređenja i razumijevanja nas samih nije u tome da prigušimo i zarobimo sve što nam se ne sviđa već da budemo u ravnoteži sa svim svojim željama, potrebama. U ravnoteži sami sa sobom.

Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulnes vježbu.

Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.