Jednostavna vježba za povećanje opitmizma i vjere u sebe!

Nastavljam još jedan korak dalje, na putu, kako postati optimista. Kada kažemo: “biti optimista!”, djeluje kao da govorimo o neko...Nastavljam još jedan korak dalje, na putu, kako postati optimista. Kada kažemo: “biti optimista!”, djeluje kao da govorimo o nekom  skrivenom blagu koje se nalazi sakriveno iza željeznih vrata. Ali samo par grama metala možemo istopiti i imati  odgovarajući oblik  ključa kojim možemo, vrata koja su do sada bila zatvorena, otvoriti.

Ključ za to skriveno blago koje se zove “biti optimista” se nalazi u vašem načinu razmišljanja. 

Na vama je da li ćete vrata iza kojih se nalazi blago otvoriti danas, sutra, za godnu ili dvije…

Mogla bih  nastaviti sa još više teorija o optimizmu, ali mislim da je sada bolje preći na praktični dio.

Ni jedan put nije dug, 
ako uz sebe imamo prijatelja” 
(japanska poslovica) 

Postati optimista je vaša lična odluka, da idete putem optimizma! Kako doći na put optimizma?

Počnite svako jutro sa novom odlukom za taj dan (dnevna odluka).Ovu odluku birajte na osnovu vaših prijašnjih odluka, da bi se one nadopunjavale i sa sledećom opet nastavile.

Napravite si svoj novi dnevnik, svoju knjigu. Neka vam ona bude kao prijatelj, koji će uvijek biti uz vas. Nosite je u vašoj tašni ili ruksaku, držite je na vašem radnom stolu ili u džepu od jakne.
Vaš lični dnevnik – prijatelj je za vas jako bitan, bilo gdje da se nalazi. 

Pristupite njemu s pažnjom, čistih ruku i sa osmijehom na licu.  Zašto? Zato jer se tu nalaze vaše lične želje i snovi koje želite da ostvariteSve što pišete u svoj dnevnik pišite običnom olovkom, da biste mogli nešto prepraviti ili dopuniti ukoliko se nešto što je vezano za vaše želje promijenilo.

Kao što sam već pomenula, možete svaki dan da donesete neku novu odluku. Motivacijski govornici koriste riječ afirmacija” za pojam, “nova odluka”.

Riječ afirmacija potječe iz latinskog jezika i znači: potvrda odluke. I koristi se za mentalne treninge. U mentalnim treninzima se koriste ključne rečenice (afirmacije) kao potvrda onoga što želimo. Pa su se odomaćile fraze kao; afirmacije za zdravlje, uspjeh, sreću…
Nije uopšte bitno koju riječ koristite, jer afirmacija ili nova odluka imaju u biti isto značenje. 
Ako želite da postanete optimista, na putu optimizma, trebate stalno da ponavljate svoje nove pozitivne odluke (afirmacije)!
Ako ponavljamo rečenice koje formulišu naše nove odluke  to se sve više i sve dugoročnije smješta u našu podsvijest, kasnije prelazi u svjesnost i na kraju postaje vaša realnost.

Da biste pojačali utjecaj vaših odluka, ponavljajte ih par puta dnevno u različitim rečenicama. 
Rečenice moraju biti one koje vas podsjećaju na vašu odluku.
Pišite ih i lijepite na vaša omiljena mjesta.
Ako možete dopunjavajte svaki dan jednu odluku više.
Pošto ste napravili spisak svojih pozitivnih odluka (afirmacija) ponavljajte ih iz dana u dan po nekoliko puta na dan, u periodu od 21 dana.
Obavezno obratite pažnju da prilikom ponavljanja vaših pozitivnih odluka ne zaboravite da razvijete istovremeno i pozitivni osjećaj koji vam izaziva vaša nova odluka.

Ako ste bili hronično i u jednom dugom periodu opterećeni problemima, pesimizmom ili lošim mislima o sebi i svijetu oko sebe, vaše pozitivne odluke morate ponavljati i više od 21 dan.

Baviti se bilo kakvim promjenama na sebi znači da prije svega moramo imati vremena za sebe i biti opušteni!

Ni jedna nova promjena ili odluka se ne može u grču i stresu sprovesti u praksu.

Ako ste stvarno odlučili da budete  optimista onda to sebi zabilježite i pismeno.
Uzmite običnu olovku i napravite sami sa sobom ugovor!
Ja………………………, odlučujem lično o mojoj budućnosti. Moja odluka da budem optimista mi donosi slijedeće prednosti:

………………………………………………………………………

………………………………………………………………………

………………………........................................................................

Ja sam spreman/spremna svaki dan da treniram moje pozitivno držanje!

Datum: 
………………………………

Potpis: 
………………………………

Poslije toga što ste sve napisali, vježbajte pred ogledalom iako vam je to možda u početku čudno.
Stanite pred ogledalo i gledajući se u oči ponovite na glas ugovor koji ste sklopili sa samim sobom.
Nije bitno ako se sami sebi nasmijete, ogledalo će vam uzvratiti osmijeh, a vas će obliti osjećaj ozarenosti i optimizma.
“Većini velikih djela, većini velikih  misli, su se svi u početku smijali” (Albert Camus)
U slijedećem tekstu ću još malo opširnije napisati o vrstama odluka koje možete da donosite. Sretno vam na putu optimizma!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.