Kako negativna komunikacija i limitirajuća uvjerenja utječu na našu težinu?

Mi, ljudi, da bi preživjeli moramo se hraniti. Sve što konzumiramo može nas izliječiti ili dovesti do bolesti. Kada spomenemo...Mi, ljudi, da bi preživjeli moramo se hraniti. Sve što konzumiramo može nas izliječiti ili dovesti do bolesti. Kada spomenemo hranu najčešće nam pada na um ono što jedemo i pijemo. 

Mi očima, ušima, nosem, jezikom i cijelim svojim tijelom konzumiramo hranu. Hranu konzumiramo i kroz odnose koje njegujemo, knjige koje čitamo i razgovore koje vodimo tijekom dana. 

Komunikaciju dijelimo na usmenu i pismenu. 

Usmenu komunikaciju dijelimo na:

1) Unutarnji dijalog intrapersonalnu, tj. komunikacija sa samim sobom, a to se odnosi na:

- čitanje
- slušanje
- razmišljanje
- zaključivanje.

2) Interpersonalna komunikacija između minimalno dvije osobe.

Komunikacija sa samim sobom je ono što nas zanima.

Osoba s kojom provodima najviše vremena smo mi sami, te je važno  da znamo način na koji komuniciramo sami sa sobom. Tako možemo saznati puno o sebi i načinu na koji se motiviramo, načinu na koji se ograničavamo. Naš unutarnji dijalog početna je stanica u komunikaciji.

Upravo taj naš unutarnji dijalog ili glas koji razgovara s nama može nam biti pomoć u skidanju i dobivanju težine. 

Kada imamo višak kilograma nešto od ovoga dole navedenoga nam se mota po mislima, svjesno ili ne. 

Možda smo to ponekad i izgovorili, postali svjesni toga, a možda još duboko potiskujemo, jer nam je neugodno priznati - sramimo se sami sebe, onoga tko jesmo i tko smo postali. 

*** Neprihvaćanje svoje težine;
*** Nedostatak samopoštovanja;
*** Izražen kritičar prema drugima i prema sebi;
*** Zadovoljavanje tuđih potreba na prvom mjestu;
*** Potreba za dokazivanjem i iskazivanjem;
*** Ja sam uvijek u pravu - ja sve znam;
*** Neprihvaćanje svojih želja; 
*** Nepoštivanje svojih misli i emocija;
*** Ne znam reći -NE.
Upravo unutarnja komunikacija i tijek misli koji imamo i kako ona utječe na nas i na naše tijelo, naše  ponašanje i djelovanje dovest će nas do željenih rezultata u skidanju težine. 
Balans naših misli i naših želja ono je što ja smatram da je ključno da bismo svoju težinu doveli na željeni konfekcijski broj. 
Naše misli utječu na emocije. Emocije utječu na ponašanje. Naše navike utječu na naše  ponašanje. 
Do sada smo stvorili naviku da potiskujemo i hranimo emocije i time smo ignorirali misli koje smo imali.

Hrana nije ono za čim mi žudimo, pogotovo hrana koju unosimo kada zadovoljavamo neke osjećaje koje potiskujemo. Tada unosimo hranu koja ima takozvane prazne kalorije: hranu iz pekare, čokolade, grickalice. Takvu hranu naše tijelo ne treba. 
Naša potreba su osjećaji koji čekaju da budu primijećeni, oslobođeni, da ih prepoznamo. 
Prepoznavanjem naših misli, primjećivanjem kako mi komuniciramo sami sa sobom i što je to što mi želimo, što potiskujemo, najbolji je način da oslobodimo svoje želje i svoje osjećaje.
Važno je znati da mi možemo osvijestiti misli koje imamo i primijetiti potrebu koja je u našem tijelu, a nije ispunjena, i ispoštovana. To je ona naša temeljna potreba za čim mi u biti žudimo kao osoba. 
Načini da uspostavimo komunikaciju sa samim sobom:
1) Da u danu uzmemo vremena za sebe i usmjerimo pozornost na svoje misli, kada se osjećamo loše, tužno, ili dobijemo potrebu za praznim kalorijama da se zapitamo: 

* Što je to što sam ja mislila? 
* Što je to za čim žudim?
* Što to ja hranim? 

2) Da bi osvijestili svoj tok misli postoji jedna divna vježba koja ide ovako:

Svako jutro uz kavu uzeti papir i na tri stranice ispisivati sve misli koje dođu toga trenutka, bilo kakve da one bile, pa i one kao:

* Što je ovo glupo; 
* Dosadno je; 
* Jao što ja to radim; 
* Glupa sam,
* Kao da mi ima pomoći, 
* Kako će mi ovo pomoći.

Tako ćete osvijestiti što mislite, kako komunicirate sami sa sobom, kako se motivirate ili ne motivirate, koje riječi koristite kada pričate sami sa sobom.

Sve u životu možemo promijeniti, poboljšati, izmijeniti... potrebno je samo ustrajati i biti strpljiv.

I uživajte pritom. Istražujte sebe i svoje misli.


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.