Tajna uspjeha: Zašto su optmistični ljudi uspješniji u karijeri i životu?

Kako obećah opet pišem o optimizmu. Zasto?   Zato što optimisti svojim fundamentalnim držanjem ne pomažu samo sebi  nego u velikoj...Kako obećah opet pišem o optimizmu. Zasto? Zato što optimisti svojim fundamentalnim držanjem ne pomažu samo sebi  nego u velikoj  mjeri  okolini i drugima.Jeste li se ikada zapitali šta imaju zajedničko režiser Steven Spielberg, pjevačica Tina Turner, YouTube blogger Ana Bucevic, motivacijski govornik Nick Vujicic  i lukavački gradonačelnik Edin Delić? Zašto svi osjetimo kako nas ponese elan i inspiracija kada o njima čitamo ili ih gledamo i slušamo? Oni svi vjeruju u sebe!  Oni znaju da se nose sa bezbrojnim problemima sa kojima se susreću. Oni efektivno savlađuju prepreke koje im stoje na putu do njihovih ciljeva. Jednom rječju oni su optimisti!

Ja ne mislim da pesimisti ne pridonose ništa sebi i svijetu oko sebe ili da su  loše osobe ili loši za svijet. Pesimisti misle jednostavno drugačije. Naravno da i pesimisti žele jedan dobar rezultat ili ishod. 
Ali, pesimisti se ne usuđuju ući u konfrotaciju sa lošom realnošću. Štite se bježeći u gunđanje, strahove i sve dalje negativno razmišljanje, koje ga vodi u samo negativniju spiralu.

Ipak i pored sve te negativnosti i pesimista u dubini duše ima samo jednu želju, a to je nada da će sve dobro da prođe.  U tome su na sasvim dobrom putu i imaju zajedničku tačku kao optimisti.

Nitko od nas ne želi svjesno da misli loše i priziva negativne misli!

“Svojim mislima određujemo svoju sudbinu” ( Mark Twain )

Optimisti žele nešto da promjene, to im je cilj. 

Da bi se taj cilj mogao postići moramo naučiti kreirati ogovarajuću atmosferu. Svaki uspjeh počinje sa impulsom misli, ideja i želja.
A ako želite da imate uspjeh morate vjerovati u svoju želju i sebe smatrati vrijednim da taj uspjeh imate. Nije uvijek lako predvidjeti kada će nam uspjeh doći.  Uspjeh ide u korak sa našom ličnošću, i našim pogledom na život i život oko nas. 
Bitno je da kreiramo  jednu jasnu sliku o našem cilju.

Ako optimistično razmišljamo, kreiramo u sebi već pozitivnu budućnost. Da li će uvijek ići baš onako kako želimo to ne možemo predvidjeti.

Optimist postavlja sebi značajne ciljeve.
Optimist vjeruje u svoj uspjeh.
Optimist vidi svoje neuspjehe kao poruku da nešto drugo proba.
Optimist vidi u svakoj krizi šansu za promjenu.
Optimist vidi u problemima izazove da svoju životnu situaciju optimalizira. 
Optimist uzima odgovornost u svoje ruke.

Zamislite jednu malu  firmu gdje je gazda  pesimist.  On non-stop kritikuje, uvijek daje negativne komentare, uvijek je lošeg raspoložena. Gunđa o ekonomiji i politici iz dana u dan… Ovo nije za izdržati!!!

Zamislite sada drugu malu firmu gdje je gazda optimist. On je radan, raspoložen, daje pažnju radnicima. Uslužan je sa mušterijama, pošten, povjerljiv i kao osoba veliki faktor uspjeha. Pa, za ovakvog gazdu bi se stavila i ruka u vatru!

Ovakva firma ima sve više uspjeha, a ako bi ih opet zadesila ekonomska kriza ovakva firma ne bi kukala,  već bi kreativno uz  vjeru u sebe našla opet put da postigne uspjeh. Možda neke nove ideje za dalji prosperitet.

U jednoj obitelji, jednom obrtništvu ili u sportu su uvijek isti procesi. Bez obzira u kojoj grupi se optimisti nalaze, oni uvijek motiviraju druge. U sljedećem tekstu idemo još jedan korak naprijed kao optimisti!!!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.