Spiritualnost- Kako pronaći svoje spiritualno sidro?

Ne znam kako drugi, ali za mene su ponekad postojali i još uvijek postoje momenti kada sa jednakom strepnjom doživljav...


Ne znam kako drugi, ali za mene su ponekad postojali i još uvijek postoje momenti kada sa jednakom strepnjom doživljavam loše i dobre stvari. Obuzimala me ista strepnja kada bih doživjela nešto lijepo ili nešto ružno. To mi nije bio ugodan osjećaj. Trebalo mi je nešto konkretno na šta da se skoncentrišem. Trebali su mi rituali za svu tu spiritualnost i energiju koju sam osjećala. Htjela sam se konkretno nekome obratiti, zahvaliti. 

Nisam bila mirna sa nekom opštom definicijom sile ili Boga u Univerzumu. Trebala mi je vjerska luka. Negdje gdje ću se usidriti i pratiti rituale koji bi mi davali mir. Ali nisam prihvatala dogme. 


Na moju veliku sreću je u crkvi kojoj pripada moj muž i u kojoj smo se vjenčali bio je svestenik nadzora i interpretacija koje sam mogla prihvatiti u mom srcu.  Dvanaest godina sam pohađala kod njega lekcije čitanja Biblije. Učili smo šta je vjera i učili smo upoređivati religije i nalazili sličnosti.  Te lekcije su bile fešta za moju dušu. Učila sam sta je relacija sa Bogom iz Židovske,  Hrišćanske i Islamske tradicije. Sama sam čitala o Budizmu i Hinduizmu.  Sve te teorije su mi dale viziju koliko je život lijep.  Koliko smo mi sami kreatori svojih života i koliko smo mi Bogu potrebni kao i on nama.

Mislim da spoznamo vjeru kada nas dotakne duboko u našoj emociji. Kada smo sretni i inspirisani za život. Kada na momenat osjetimo univerzum i sebe u univerzumu. Svoju energiju i energiju drugih. Kada upoznamo i sretnemo srodne duše. 

Religija je ljudska interpretacija svega sto osjećamo u toj vjeri, a hramovi, crkve, sinagoge i džamije su ustanove gdje obavljamo rituale i gdje se družimo i sastajemo. Ljudi su s obzirom na mjesto življenja stvorili religije i rituale da bi si osmislili i uredili živote. I koliko je različitih mjesta na svijetu toliko je različitih rituala i religija. 

Ja osjetim esenciju vjerskog, božanskog u bilo kojoj religijskoj ustanovi. Pokušavam biti iskrena prema sebi i odgovorna u kreiranju svog života.  Na taj način imam najbolji osjećaj relacije sa nekom višom silom ili Bogom. Moj cilj je postao da upoznajem sebe u moru još nepoznatog i u moru novih iskustava.


Naučila sam da smo svi kao mali kamenčić u koritu rijeke, ali da i mali kamenčić može promjeniti tok rijeke, ako se pomjeri.  Moj životni put mi stalno pruža lekcije u kojima danas uživam svom svojom dušom.  Nemam više potrebu da se krijem i da bježim od same sebe.  Danas sam zahvalna i znatiželjna za sve sto mi se dešava i što će mi se desiti u mojoj budućnosti.

Dobila sam neku snagu koju mogu podjeliti. Naučila sam da je najbolja vjera u sebe i prepoznavanje energije u sebi i oko sebe.  Otkrivanjem onog božanskog u sebi i oko sebe, mi smo u većoj harmoniji sa  Univerzumom. Naučila sam da nije bitno kako i kojem se Bogu ili energiji molimo. 

Mojoj mami je njen vrt i cvijeće najljepša vezija one ljepote što se božanskom zove.  Ona kaže to je njen Raj, a ja joj vjerujem. Uživam gledajući je i slušajući koliko je u  svom vrtu našla nadahnuća, životne inspiracije i utjehe. Bitna je esencija koju ona u 
svom vrtu osjeti. Bog je jedan i on je tu. On nas osjeti, a i mi osjetimo njega u bilo kojoj manifestaciji i interpretaciji. 

Danas radim kao Life Coach i terapeut. I svakim danom sam iznova inspirisana ljudima i dolazim do zaključka koliko je čovjek, svaki za sebe, neiscrpno bogatstvo . Moja lična moć je vjera u samu sebe i druge. Vjera u moje ciljeve i to želim da prenesem i na druge. 


Uvjerena sam da svi imamo šanse za kreiranje svojih života. Uvjerena sam da svi imamo svoje razloge i mjesto na ovoj Zemlji. 
Uvjerena sam da smo svi tu da jedni od drugih učimo, a ne da se takmičimo ko je bolji. Uvjerena sam da smo svi kao niska pravih bisera.  Svi ponaosob različiti, a nanizani zajedno imamo neprocjenljivu vrijednostu cjelini što se Univerzum zove.

(Odlomak iz knjige "Život", koju mozete kupiti upitom na e-mail vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox-u njene Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.