Srčana čakra: Naučite da oprostite drugima i volite sebe!Srčana čakra  ili anahata znači neporaženo, nepobjedivo.  Ona se nalazi  u središtu  ljudskog bića. Stabilna srčana čakra se ogleda u smirenju i dobrom postupanju sa drugima  ustrajnosti i svjesnosti.  

Ima oblik  šestougaone  zvijezde, zrači u zlatnožutoj boji. Srčana čakra predstavlja našu sposobnost da volimo kvalitet naših sadašnjih, prošlih i budućih ljubavi  povezana je sa mogučnošću donošenja odluka  koje  se nalaze van zone konfora. 

Ova čakra daje nam mogućnost da iskazujemo ljubav i brižnost. Srce posjeduje vlastitu inteligenciju i memoriju.  Zabilježeni su slučajevi kada je presađeno srce dječaka u organizam   srednjovječnog muskarca  te se on počeo ponašati kao dječak  ili presađeno je srce  motoriste djevojci koja nije voljela piti alcohol. 

Poslije transplantacije ona primjećuje da ima potrrebu da popije pivo. Pravi dokaz da sve naše navike i emocije bivaju uskladištene u svakoj našoj cjelini a samim time u tkivima i organima.  

Bitna karakteristika anahnate je da povezuje tri gornje i tri donje cakre. Ukoliko su nam neizbalansirane gornje čakre a izbalansirane donje čakre okrenuti smo materijalnom a u suprotnom slučaju kada su izbalansirane  gornje  a disbalans je u donjim čaklrama okrenuti smo duhovnom ali nismo dovoljno praktični  te gubimo dodir sa stvarnim.  

Ovaj disbalans se upravo reflektuje u srčanoj čakri. Sa neharmonizovanom srčanom čakrom se gubi veza sa svijetom oko nas bivamo posesivni, opsjednuti, nesigurni  i osjećamo se bezvrijedno, što dovodi  do netolerantnosti  i predrasuda. 

Opijenost moću je karakteristicna za izrazito lošu situaciju u srčanoj čakri.  Nepotrebno žrtvovanje i krivica su karakteristični za blokiranu energiju u srčanoj čakri ili loš protok u njoj. 

Anahnata je povezana i sa timusom i sa cirkulacijom. S ovom čakrom počinje doživljaj svijeta izvan nas. Ključna riječ srčane čakre je odnos. Anahnata spaja duhovno i tjelesno unutrašnje biće sa vanjskim svijetom.  

Zato je bitno imati otvorenu srčanu čakru. Osobe koje imaju oslabljenu srčanu čakru imaju dosta problema sa imunitetom  te teškoće sa primanjem i davanjem ljubavi. 

Osobe oboljele od AIDS-a imaju teškoće sa primanjem ljubavi. Dio uzroka je što misle da ih njihov stil života odvaja od drugih,  zapravo ne prihvaćaju sami sebe.  

Bolovi u torakalnom (grudnom) predjelu takođe su jedan od simptoma neizbalansirane srčane čakre.  Ako su bolovi lijevo od srca onda su to teškoće sa emocijama  u nekom odnosu a  ako su desno riječ je o sukobu volje i osjećaja.

KAKO POMOĆI SRČANOJ ČAKRI ?

Što se tiče kristala i poludragog kamenja  pomažu zeleni smaragd, žad , malahit, rozen-kvarc, flourit .

MAGIČNI LIJEK ZA SRČANU ČAKRU JE ZAHVALNOST. Zahvalnost je najjača molitva naime kada smo zahvalni govorimo Bogu daj mi još dobra u životu. Što smo više zahvalni postajemo više prijemčivi za obilje sreću, zdravlje  i ljubav .  

DRUGI LIJEK JE OPROŠTAJ –NAPIŠITE PISMO OSOBI KOJA VAS JE POVRJEDILA U PROŠLOSTI.  Pišite srcem  ne morate ga nikad poslati možete ga  iscjepati ili zapaliti.
TREĆI LIJEK KOJI ISCJELJUJE SRČANU ČAKRU JE MOLITVA.  Otvorite srce zatvorite oči i pomolite se.

Molitva za druge jača je od molitve za sebe. Izaberite osobu koju volite i pomolite se. Osjetite mir, harmoniju ljepotu jednostavnost duše i Boga, molite za osobu koju ne volite.  

Da dobro ste pročitali moleći za osobu koju ne volite ujedno molite i za sebe. Za najviše dobro te osobe. Svaki put kada drugom dajemo automatski dajemo i sebi. Ako nešto želite pomozite drugom da to dobije.  

S lakoćom ćete dobiti isto.  Izađite iz borbi, takmičenja, iz straha, razmišljanja kroz nestašicu  ako dam neću imati . 

Neka Iz vašeg srca blista ružičasta svjetlost, jer osim zelene boje ružičasta je boja ove čakre. 

Ružičasta boja –boja bezuvjetne ljubavi stoga oprostite volite bezuvjetno sebe i druge.  

Neka svaki vaš dan počne afirmacijom Luise Hay "JA VOLIM I PRIHVATAM SEBE". Neka tako i bude istinski zavolite I prihvatite sebe.


Piše: Lejla NalićZovem se Lejla Nalić. Rođena sam prije 29 godina,  u Tuzli Završila sam Medicinsku školu i Pravni fakultet. 2010. sam prvi put pročitala knjigu Luise Hay "Ti to možeš", koja mi je promjenila život. Od tada mi je želja postati couch-em i pomoći drugim ljudima da i oni promjene svoj. 2017. god. ta mi se želja ispunila i postala sam certificirani life couch po metodama Sandre Ann Tylor, tacnije quantum life couch. Sada živim u vortexu i radujem se čudima. Posjetite moju facebook stranicu za dnevne afirmacije i pozitivne misli. Za više inspirativnih tesktova, posjetite moj blog.

Instagram