Šta ljubav jeste, a šta ljubav nije?Kažu da zaljubljenom čovjeku nije za vjerovati. Zašto uopće koristimo izraz "falling in love"? Vjerojatno nam je jasno da je zaljubljivanje pad. Zaljubljivanjem čovjek pada, ne uzdiže se. Kad se zaljubite, u padu ste, upadate u stanje životnog sna. Sve postaje ravno, sve je dobro, na očima se pojavljuje blagi osmijeh kao u prvoj fazi sna, imate samo jedan fokus: susresti nju ili njega u želji da potvrdite kako to nije samo san nego stvarnost.


Zaljubljivanjem ostajete dijete. Dijete koje nema kapaciteta razumjeti život i njegov smisao. Dijete koje se vječno nada da neće biti ostavljeno, napušteno jer samo ne zna i ne može. Svaki put kada se zaljubite na kraju patite. Patite kad se odljubite, a praznina koju ste zaljubljivanjem krpali postane još veća, a patite i kad vas osoba u koju ste zaljubljeni napusti jer opet ostaje praznina. Kako god okrenete srž zaljubljivanja je uzaludan pokušaj popunjavanja praznina. Zaljubljivanje nije ljubav. Zaljubljivanje je grijeh.


Učili su nas da je grijeh nešto loše i teško popravljivo. Tako su nas držali podalje od istine, a koja leži upravo u grijehu. Grijeh je samo odsutnost istine i radosti, ništa više od toga. Stoga ne bježite od grijeha. Što više u ljubavi griješite to ćete prije uhvatiti svoju istinu. Što se više zaljubljujete i upadate u grijeh, to ćete prije shvatiti gdje leži ljubav. Doći će trenutak kad ćete se probuditi i reći: "Ne želim više ovako živjeti, idem shvatiti što je ljubav!"

Svoju potragu za ljubavlju preusmjerit ćete u smisao i davanje ljubavi. Dok ste zaljubljivanjem sakupljali iskustva što ljubav nije, a potraga je bila usmjerena na primanje ljubavi. U ljubavi čovjek raste. Raste davanjem, a ne primanjem. Kako postajete zreliji tako postajete ljubav. Ljubav postaje vaše svakodnevno stanje. Počinjete jednostavno voljeti ljude, događaje, samo volite. 

Tada brak prestaje biti institucija koja je rezervirala pravo na ljubav. Osim što više nije jedino mjesto na kojem možete biti u ljubavi, slobodni ste otići ako ljubav više ne stanuje tu, a slobodni ste i ostati jer znate da o vama samima ovisi doživljavate li ljubav u braku.

Ljubav je uvijek slobodna i nikad ne ovisi o ljudima i situacijama. Ne može ju uništiti siromaštvo, kao što ju ne može održati bogatstvo. Ne može ju uništiti daljina, kao što ju ne može spasiti blizina. Ljubav se širi na sve vaše uloge i u ljubavi rastete. Kakav oblik rasta u životu želite, takve uloge birate. Uloge u kojima ćete doživljavati sebe u ljubavi. 

Ljubav neće odrediti gdje će biti doživljena, to određujem um čovjeka. Imate li um koji je u službi vašeg bića jasno ćete znati kako izgleda materijalna okolnost koju želite stvoriti za doživljaj sebe u ljubavi. Nemate li jasnu poveznicu sa svojim bićem, kalkulirat ćete s materijalnom okolnošću, služeći se pretpostavkama i standardima. Nekome je prirodno sebe u ljubavi doživjeti kroz roditeljstvo, nekome nije. Netko od nas ljubav doživljuje kroz brak, netko ne. Iskrenost je pretpostavka da ne pogriješite u odabiru materijalnih okolnosti.

Zbog neiskrenosti dogodit će vam se zaljubljivanje, kako biste ubrali još jednu lekciju što ljubav nije i gdje se za vas ne nalazi. Zaljubit ćete se u posao na kojem ćete ubrzo izgorjeti, zaljubit ćete se u osobu s kojom ćete patiti, zaljubit ćete se u automobil koji ćete slupati. Zaljubljivanje je grijeh. Što ne znači da ste nešto krivo učinili nego da ste propustili biti ono što vi izvorno jeste pa umjesto svojih slijedite tuđe puteve. Zaljubljivanje je grijeh koji će vas podsjetiti da spavate i ne dopuštate biću u vama da od vašeg života učini film u kojem iz sveg srca želite igrati.

Ne morate se truditi, što se više trudite teže ćete zaigrati u pravom filmu. Trebate se upitati: "Što je to za mene ljubav?" Nađete li odgovor na to pitanje, naći ćete mjesto, vrijeme i ljude s kojima ćete doživjeti ljubav. Ljudi rade obratno. Prvo traže mjesto, vrijeme i ljude, a nisu otkrili što je ljubav, pa se zaljubljuju i ljubav nikad ne upoznaju.


Piše: Ivana Debelić

Ušla u 40-tu godinu bivanja na ovoj  kugli zemaljskoj. Nekada mi se to činilo puno, danas nemam nikakvo mišljenje. Nekada sam imala velike zahtjeve od života, danas ga samo živim i ostvarujem svoje ciljeve. Majka sam dviju živahnih djevojčica, prijateljica​ i životna suradnica bliskim ljudima. Posjedujem dobre tenisice za trčanje i plavu kuhinju za fine svježe obroke. Sve drugo smatram prolaznim i zamjenjivim.  Diplomirala sam ekonomiju u Zagrebu i ubrzo se pokazalo da je to bio samo usputni test.​ Glavni životni testovi nakon te diplome tek su počeli pristizati u obliku ljudi, knjiga, tečajeva, putovanja,  dodatnih studija, a sve na temu: Tko sam Ja, Kuda idem i Zašto sam tu. Danas stečeno znanje, iskustvo i razumijevanje životnih procesa s puno Ljubavi prenosim dalje u radu s ljudima kroz  kreiranje svjesnih odnosa koji imaju za cilj osvijestiti u nama blagostanje, zajedništvo i napredak. S posebnim žarom sudjelujem kao podrška u kreiranju sretnijih brakova, a i kao podrška u  osvješćivanju zašto nije išlo i kako dalje. Dok, s posebnim veseljem sudjelujem u kreiranju korisnih i ispunjavajućih odnosa na radnim mjestima. Učimo tko smo mi u odnosima, čemu nam odnosi služe, kako svaki odnos učiniti na dobrobit svima koji u njemu sudjeluju. Ukoliko zelite kontaktirati Ivanu i njenu pomoc u kreiranju ispunjavajućih odnosa, pisite joj na: ivana.dblc@gmail.com

Instagram