Ajna ili treće oko: čakra duhovnosti i vidovitosti


Šesta čakra (ajna, indigo čakra ili treće oko) nalazi se u Brahmanovoj šupljini na sredini čela iznad korjena nosa. Predstavlja centar volje i samokontrole. Sa njom se povezuju koncentracija, intuicija, mašta i vidovitost.  




Njen element je svjetlost. Najveći aspekt šeste čakre jeste viđenje. Organi  koji su povezani sa ovom čakrom su oči mozak sinusi i uši. Ukoliko je čista može biti divan vrtlog energije ukoliko postoje problem sa ovom čakrom onda se manifestuju u vidu problema sa vidom, tumora mozga, šumovima u ušima, noćnim morama, problemi sa nervima (Alzhajmerova bolest i Parkinsonova bolest ) te negativnim psihičkim osobinama kao što su narcisoidnost, neodlučnost, osjećaj praznine i duhovne zbunjenosti. 

Problemi sa fizičkim rastom su uvijek povezani sa ovom čakrom. Ajna je jedina čakra koja ima mitološku historiju u hinduizmu je predstavljena kao oko indijskog božanstva Šive.  Francuski filozof  Deskartel je prvi prozvao sjedištem duše. Kada je uspješno aktiviramo možemo vidjeti ljudske aure. Ajna je povezana sa univerzalnom ljubavi koja obuhvaća život u cjelini podupire i čuva sve što postoji.   

Razvija se od 7 do 12 god. kada dijete komunicira i  istražuje, te oblikuje unutarnju sliku svijeta i svoje mjesto u njemu. Spoznaje uzroke i razvija psihičku osjetljivost tada je bitno ne obezvrjeđivati njegovo shvatanje te pustiti ga da razvija sopstvenu maštu i mišljenje.  Ovi strahovi povezani su sa neadekvatnim radom čakre: strah od zdrave ocjene, strah od discipline, strah da se povjerimo drugima, osjećaj nesigurnosti te strah od vlastitih sposobnosti, moći  i uspjeha. Može biti prisutan strah od zvuka .

Do blokade može doći u mladosti kad nismo naučili kako se jednostavno krećemo svijetom, te je potrebno komplicirati  i oslanjati se na opipljive dokaze. Ukoliko si ne dopustimo osjetiti bol i ne prevaziđemo strah od neuspjeha idealizirani projekat  nikad neće ugledati svjetlo dana. 

KAKO OTVORITI INDIGO ČAKRU?


Mentalna vježba kada vizualiziramo da stavljamo indigo kuglu na mjesto šeste čakre. Sama vizualizacija je proces povezan sa trećim okom, mi vizualiziramo šestom čakrom. Poznata Ajnštajnova rečenica je da je mašta važnija od znanja upravo mašta to neko više znanje potiče iz šeste čakre. Mantra ove čakre je OMMMM sa naglaskom na m. Od planeta povezani su Mjesec i Uran. Aktivirati ovu čakru možemo  jogom i meditacijom. Treće oko aktiviramo mentalnim aktivnostima koncentracijom, svjesnim razmišljanjem, memorisanjem posebno igranjem šaha i rješavanjem križaljki. Od hrane trebali bismo jesti borovnice i grožđe.

PITANJA ZA RAD NA SA OVOM ČAKROM:


Da li držite obećanja koja ste dali sebi i drugima?
Živite li prema namjeni svoje duše ( radite li ono što volite )
Šta vas oduševljava?
Da li smatrate sebe odgovornim za život kojim živite?
Gdje se ograničavate i ostajete u zoni komfora umjesto da riskirate i upoznate uspjeh?
Kakvi uzroci mišljenja i djelovanja vas vode?



Ograničavajući faktori za ovu čakru su negativni misaoni obrasci poput:


-NE MOGU  DA SE NOSIM SA ŽIVOTNIM TEŠKOĆAMA 
-NE MOGU DA ŽIVIM U OVOM SVIJETU NE SNALAZIM SE 
-ŠTA SAM BOGU SKRIVIO DA MI SE OVO DOGAĐA?
-NE UMJEM DA NAĐEM RJEŠENJE ZA POSTOJEĆE PROBLEME 

Ovakva negativna uvjerenja koja nam ne služe ometaju funkcionalnost ove čakre za ”popravak ovakvog stanja“ koristile bi nam afirmacije:

-BOL ME NEĆE SPRJEČITI DA KRENEM DALJE KA USPJEHU 
-NALAZIM RJEŠENJE ZA SVE IZAZOVE U ŽIVOTU
-BEZ OBZIRA NA POTEŠKOĆE IDEM NAPRIJED 
-VRIJEME JE ZA VELIKE I POZITIVNE PROMJENE U ŽIVOTU  
-ŽIVOT MI POSTAJE JEDNOSTAVAN  I  LAK


Neophodan je pozitivan proces misli i pozitivna percepcija života kao što jedna od merlinovih pjesama kaže “svaku oluju isprati grom  a onda eto meni lijepih dana”.


Piše: Lejla Nalić



Zovem se Lejla Nalić. Rođena sam prije 29 godina,  u Tuzli Završila sam Medicinsku školu i Pravni fakultet. 2010. sam prvi put pročitala knjigu Luise Hay "Ti to možeš", koja mi je promjenila život. Od tada mi je želja postati couch-em i pomoći drugim ljudima da i oni promjene svoj. 2017. god. ta mi se želja ispunila i postala sam certificirani life couch po metodama Sandre Ann Tylor, tacnije quantum life couch. Sada živim u vortexu i radujem se čudima. Posjetite moju facebook stranicu za dnevne afirmacije i pozitivne misli. Za više inspirativnih tesktova, posjetite moj blog.

Instagram