Kako da budete sretniji u Novoj godini? - 12 savjeta life coach-a Vanje Beukelman Pavlović

Decembar je.  Približava se kraj godine.  Po svim tekstovima koji su objavljeni ovdje u ovom magazinu zaključujem da smo s...


Decembar je. Približava se kraj godine. Po svim tekstovima koji su objavljeni ovdje u ovom magazinu zaključujem da smo svi poprilično napredovali u svojoj svjesnosti i da smo na dobrom putu za ići dalje u tom procesu svjesnosti. Mogli ste u puno tekstova pročitati kako možete svjesnost interpretirati.


Sada znate otprilike šta trebate znati o emocijama, o Zakonu privlačenja, o egu, o sadašnjem momentu, o drugima.  Imate uvida u različite metode koje možete koristiti. Kako da koristite svoju energiju i kako da manifestirate sebi život koji želite. Možda ste čak spoznali i šta je vaša strast u životu. Ako ste sve pratili  imate dovoljno elemenata za jedan zdrav i sretan život u kome možete uživati.

Izbor je na vama!

Svojim sam klijentima i grupama kao završnu riječ za ovu godinu dala još jednom po redu dvanaest savjeta kako da ostanu na tom putu svjesnosti i uživanja u sopstvenom životu. Pa tako ovom prilikom i vama dragi čitaoci.

Savjet 1: Meditirajte!


Ako svaki dan meditirate bar 15 do 30 minuta primjetit ćete kako vam se mjenja svakodnevnica.  Na ovaj način postajete pozitivniji više uživate u svom životu, a loše stvari koje doživljavate su podnošljivije.

Možda pratite nekog motivacijskog govornika koji vama odgovara, ili imate nekog duhovnog vođu. Nemojte nikoga imitirati, samo pratite primjer i prilagođavajte na sebi jer, ne radi se o tome što o svjesnosti znate ili što želite.  Radi se o tome ko ste vi!

Savjet 2: Krećite se više!


Sport je također jedan dio svjesnosti. Bavljenjem nekim sportom održavamo svoje tijelo. Ipak ne zaboravite svega što je previše nije dobro. Izluđivati se fanatički sportom nije uopšte zdravo. Tijelu treba balans. Dva puta sedmično se posvetiti svom tijelu kroz sport koji vam odgovara je sasvim dovoljno. 

Savjet 3: Prakticirajte yogu!


Koliko god vam izgledalo pretjerivanje ipak je potvrđeno da je jako zdravo jednom sedmično se baviti yogom. Ne trebaju vam  novac ili životna dob biti izgovor. Na YouTube-u možete naći sve vrste yoge koje možete pratiti i upražnjavati bez da ulažete novac i bez da se sramite ako nešto ne možete. 

Savjet 4: Balansirajte svoje misli!


Već je i pticama na grani poznato koliko je važno imati svoje misli u balansu. Zato probajte ne koristiti korisne laži i ne dajte prebrzo komentare o drugima. Ne gledajte previše TV, pogotovo vijesti. Trenirajte koncentraciju i memoriju. Upalite si svjećicu i posmatrajte je najmanje 10 minuta.

Savjet 5: Obnovite kontakt s prirodom!


Ne zaboravite da smo mi samo mali dio prirode oko nas ni manje ni više vrijedni nego neki drugi element prirode. Nigdje nije energija toliko jaka kao na granici vode i zemlje. Zato potražite plažu, mora, rijeke, jezera. Isto tako i zrak šume, uzvišenja, brda ili ravnice imaju pročišćavajuću moć. 


Život u gradu nam crpi našu energiju, ne samo zato što na jednom mjestu živi toliko ljudi,već i zato što je život između betona i stijena hladan i prazan. 


Mi ljudi smo sisavci i nama je potrebna priroda da bismo preživjeli.

Savjet 6: Birajte koliko god možete život bez stresa!


Ne odlažite poslove do zadnjeg momenta.Ne budite konstantno na medijskim mrežama kao twiter, face book. Ne kontrolišite konstantno mailove.

Odredite si bar jedan dan mira u sedmici. Još je najbolje kada biste taj dan mogli i da postite. Da se odmore i tijelo i duša.. Vježbe disanja, masaža i seks su najefikasniji i najbolji u borbi protiv stresa.

Koristite EFT, tehniku emocionalnog oslobađanja da se oslobodite strahova. Koristite vježbu sa ogledalom. Koristite i druge da vam budu ogledalo, da biste stekli više samopouzdanja.

Savjet 7: Uzmite vrijeme da otkrijete šta vam je strast!


Duboko u svojoj duši je svi osjetimo. Svi dobro znamo šta nam je strast, samo se bojimo reakcije familije i sredine u kojoj živimo. Bojimo se rizika. Oslobodite se mišljenja drugih i pratite svoj unutarnji glas.

Ako ne možete sami da otkrijete svoju strast, ili se bojite izaći iz komforne zone, unajmite životnog trenera. Mi životni treneri smo specijalizovani za ovo. Možete zajedno sa životnim trenerom otkriti tu strast u sebi, jer život se živi sada.
Savjet 8: Ne odustajte sa učenjem manifestiranja!

Ne odustajte iako nemate odmah željeni rezultat. Ako konstantno manifestirate ostajete fokusirani na svoju želju i tako imate više šansi da se to i realizuje. Ako se bavite manifestiranjem, znači da se i u najmanjim koracima nadgrađujete.

Manifestirate vizualizirajući. Taj proces ne traje par minuta po dan. To je proces koji postaje stil života. I kada ste to postigli živite u MOMENTU i možete biti samo još zahvalni bez grižnje savjesti.

Znači UŽIVAJTE!

Savjet 9: Ne prihvatajte negativnosti!


Naučili ste do sada da negativnosti razvijaju negativne emocije koje u mozgu postaju još ekstremnije. Zaustavite negativnosti! Koristite pozitivno razmišljanje vježbu.

Napravite si mentalnu baštu u kojoj ćete pročistiti mozak i napojiti ga pozitivnošću. Ako smo pozitivni imamo još više mogućnosti da uživamo u svom zivotu.

Savjet 10: Ne vežite se!


Gandi je jednom prilikom tako lijepo napisao:

”Puštaj i uživaj. Ne veži se na novac, na moć, na pretpostavke, pa čak ni na familiju i prijatelje. Jer kada se previše vežeš onda si zarobljen.”

Nema nikakve potrebe za nešto se previše vezati. Potreba za vezanošću dolazi iz straha i potrebe za biti moćan. 

U stvarnosti je ljubav sloboda koju međusobno dajemo jedni drugima. Uživajte i pustite se životnim valovima i uzivajte u okeanu u kome se nalazite. Divite se magičnosti života!

Savjet 11: Živite kao da vam je ovo prvi dan u životu. NE kao da vam je zadnji dan u životu!


Ako vam je zadnji dan od toga napravite haos. Hoćete da zgrabite još što se zgrabiti da bez razmisljanja. ALI ako vam je prvi dan u životu počinjete motiivacijom da nešto gradite.

U životu ne postoje greške! U životu postoje samo lekcije! Nema veze šta drugi o vama misle. To je vaše iskustvo i vaš put.

Između vas i vaših snova postoji strah da ne uspijete. Pustite to razmišljanje. Posmatrajte život kao jednu školu. Kada smo bili djeca smijeli smo se igrajući učiti. Zašto onda to ne smije kada smo punoljetni?
Zašto kao punoljetni moramo raditi stvari kao na primjer tako to mora? Živite kao djeca u MOMENTU! Ne ostanite visiti u nekoj vašoj ljutnji ili tuzi. Oprostite sebi i drugima. Mi smo svi spiritualna bića koja ovdje živimo svoja iskustva.

Savjet 12: Dajte od sebe sve što možete i budite u dubini svoje duše zahvalni!


Majka Tereza je jednom rekla:

”Ako ti ne uspije nahraniti hiljade ljudi, nahrani jednog čovjeka.”

Budite zahvalni za sva svoja iskustva iako su ponekad i manje lijepa. Gledajte i brojite blagoslove koje ste dobili i dobijate, a iz negativnih stvari učite.

Dajte sve od sebe u poslu, u relacijama, sa prijateljima i prije svega za sebe. I dajte sebe onima kojima ste potrebni. Vjerujte da Univerzum za vas brine kada drugima dajete!

Ukoliko su vam se svidjeli Vanjini savjeti, poklonite sebi ili nekome koga volite za praznike Vanjinu e-knjigu "Život" (javite se za narudzbu i informacije na jedan od linkova u biu ispod teksta).

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.