Bolna istina: Volite li sebe (dovoljno)?

image source
Kada bi vas neko upitao da nabrojite nekoliko osoba koje volite najviše na svetu koje osobe bi to bile? Deca, muž, žena, roditelji, najbolji prijatelj...A sada budite iskreni prema sebi i recite da li bi se setili na prvo mesto staviti sebe?


Verujem da veliki broj vas ne bi ni pomislio na tako nešto. Zašto? Zato što je dugo vladalo uverenje u ljudima da je voleti sebe narcisoidno, egoistično, krajnje sebično. Učili su nas da uvek sebe stavljamo na poslednje mesto, svi drugi su važniji, treba ugoditi njima ali ne i sebi. To se prenosilo sa generacije na generaciju. Postali smo žrtve sebe samih. 
Ne dopuštamo sebi ljubav, radost, mir, uspeh. I to sve iz jednog jedinog razloga, ne volimo sebe. Ali se zato iz petinih žila trudimo zadovoljiti druge ne bi li oni imali razlog da kažu nešto loše za nas.

Često ljudi misle da vole sebe. Ali onda ih upitam zašto se prejedaju, zašto nemaju vremena za stvari koje vole, zašto ne vežbaju, zašto ispunjavaju tuđe snove umesto svojih? Zato što misle da su manje vredni i da im je dužnost ugađati drugima. 
Naravno da treba biti tu za svoju decu, supružnika, roditelje, prijatelje...ali ne po cenu svog nezadovoljstva, ne po cenu svoje žrtve.Naučite voleti sebe. Ne tražite ljubav u drugima, ne čekajte da drugi budu uzrok vašeg zadovoljstva i sreće. Budite sami sebi izvor. Probudite ljubav unutar sebe, svog srca, svoje duše. I volite, jako, istinski, do iznemoglosti. Ali prvo volite sebe. 
Prihvatite sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Ugađajte sebi, razmatite sebe. Neka vam ne bude važno šta drugi misle. 
I ako vas kritikuju što ste više svoji nego što se njima dajte samo se nasmejte i čestitajte sebi. Pobedili ste sami sebe. Zavoleli ste se. A kada ste puni ljubavi, tada imate nepresušne zalihe ljubavi da je širite na sve strane. Tada ćete biti bolja majka, bolji otac, muž, žena, dete, prijatelj, radni kolega, šef...Bićete svetlo. A tamo gde je svetlo, tami nema mesta. Tamo gde je ljubav, tuga se topi. Tada ćete biti tu i za druge ali ne tako što ćete se žrtvovati nego što ćete želeti svoje svetlo i svoju ljubav podeliti sa drugima.

Zato stavite sebe na prvo mesto bez griže savesti, bez kajanja, bez osećaja nelagode. Jer kada volite sebe, tada je sve lako. Pogledajte se u ogledalo, nasmešite se sebi i izjavite: „Volim te!“


Piše: Tijana Mihajlović

Tijana Mihajlović je majka, supruga, učiteljica, bloger, You Tube-r, Reiki praktičar, iskren prijatelj i još mnogo toga. Majka dva divna dečaka, supruga svoje prve ljubavi, ponekad tužna, ponekad radosna, ali uvek dignute glave i pozitivna. Uživa u prvoj jutarnjoj kafi, pisanju, dobroj knjizi, meditaciji, vremenu provedenom s decom, sunčanom danu, životu... Kada piše, tada je na svom terenu. Voli da kroz svoje spoznaje i iskustva motiviše ljude i to radi putem svojih tekstova i video snimaka. Želi da svojim postojanjem na ovoj planeti da svoj doprinos, motiviše ljude i učini svet lepšim. Pratite Tijanu: You TubeFacebookblog.

Instagram