Pet savjeta kako da njegujemo našu ženstvenost i žensku moć!

U prošlom članku sam pisla o novom ženskom dobu koje nam predstoji.  Da budem iskrena, ja se jako radujem što je to tako, ali...


U prošlom članku sam pisla o novom ženskom dobu koje nam predstoji. Da budem iskrena, ja se jako radujem što je to tako, ali ipak mi nije baš jasno koje je to žensko doba. 

Kako ste vi bile odgajane kao djevojčice i mlade žene?
U mojoj porodici su sve žene jake i dominantne. Počevši od baka, mame, tetke, onda ni meni mane, pa gledam sada i svoje dvije kćeri. Ipak postoji velika razlika u poređenju sa prije i sada u toj ženstvenosti, dominantnosti i ženskoj snazi.

Moja mama i moja tetka su za moj pojam uvijek bile super žene. Sve su stizale; posao, kuća, djeca, gobleni i ručni radovi, spremanje zimnica, hrane, gosti, vikendica, bašta… 

Njihovi muževi, što će reći moj tata i tetak su uvijek bili ponosni na njih i hvalili ih svaki na svoj način. 

Meni su naravno one bile primjer kako trebam da budem dobra žena i na koji način najženstvenija.

Tako se ja udam prvi puta i počnem da trčim na sve strane, da budem dobra žena. Moj bivši muž nije baš često bio kod kuće tako da sve moje stvaralačke vještine nisu dolazile do izražaja.

Moj sadašnji muž je Holanđanin, zapadni mentalitet. Komplimenti mu nisu baš jaka strana. I dok sam se ja davala u trci dokazivanja moje ženstvenosti i ženskih kvaliteta, najčešće bi komentar bio: 
"AH, ZAŠTO SE  TOLIKO  MUČIŠ  BEZ POTREBE?!"

Moja najstarija kćerka je već nekoliko godina udata i evo jedne scene iz njihovog-našeg života. Mi njima dolazimo jedan dan na večeru. Moja kćerka koju sam JA odgojila PO MOJIM standardima, sjedi opušteno i pijucka vino s nama dok se njen muž tamo u kuhinji, po mom mišljenju muči spremajući lazanje.

Meni nezgodno! Ko da sjedim na iglama! Pokušavam kćerki da dam očima signale da se digne jednom i ide uzet stvari u svoje ruke, a ona ni da mrdne. 

I tako ja malo isprovocirana kažem njoj: 
"Uh, kako si ti to postigla da ti on tako skakuće kako ti hoćeš?" 

A ona će ti meni ni pet ni šest, ko je meni kriv kad biram pogrešne muškarce??? Ostadoh ja tako ko pokisla mačka. Sramota me. Da znaju moje bake, mama i tetka šta ispade iz mog odgoja. Moram priznati da sam došla u "najženskiju" zemlju na svijetu. Ovdje su žene jake, samostalne, otresite i za moj pojam malo grube.

Pa sam se ja ozbiljno zapitala koje nam sad žensko doba dolazi? I naravno dolazim do nekog svog zaključka. 
Mislim da postoji univerzalna ženska snaga i ženstvenost. Po tome smo sve iste, bez obzira koliko smo stare, koji odgoj imamo, u kojoj kulturi živimo, koju religiju upražnjavamo i koje smo boje kože.
Majčinski instinkt, bez obzira bile majke ili nosimo sve u sebi. Brigu za druge, nježnost i toplinu nam niko ne moće osporiti, kao i  osjećaj za druge, razumijevanje, kreiranje doma u kome je ugodno i toplo.

Krhkost iz koje proizilazi najjača snaga, to smo mi žene! To je ono što dolazi i što trebamo sve više da razvijamo. Danas ću navesti nekoliko ženskih kvaliteta koje moramo njegovati:

1. Potražite svoju najjaču tačku ženstvenosti!

Jedan od najjačih tački ženstvenosti je kako zračimo. Na žalost kriteriji ljepote nam se nameću putem raznih medija, zbog čega možemo osjetiti pritisak da moramo da zadovoljimo određene kriterije ljepote.

Ali prava ženstvenost i ljepota nemaju ništa sa medijima, sa bojom ili kvalitetom kose, sa debljinom ili sa bojom kože.

Ženstvenost i ženska ljepota ima veze samo sa energijom kojom zračimo!
Zato je prije svega najvažnije da sebe volimo da izdvojimo vrijeme za sebe i da se njegujemo. Obgrlite svoju prirodnu ljepotu tako što ćete se zdravo hraniti, baviti se fizičkom aktivnošću i istovremeno biti dragi prema samoj sebi i to zbog sebe ne zbog drugih.
Ljepota dolazi iz duše iz naše ličnosti. Kada se mi lijepo osjećamo i kada smo zadovoljni tako i zračimo! Probajte biti svjesni ove ljepote. I probajte da se svakodnevno bavite sobom. Počnite na najjednostavniji način, kroz jedan osmijeh, ili na način kako nešto kažete. 

2. Opustite se!

Obgrlite svoju mekanu ženstvenost. Ženstvenost i ženska energija znači postojanje! Naravno da i muška energija ima svoje kvalitete, ali sada je došlo vrijeme da te dvije energije budu u totalnom balansu. 

Balans je ključ za budućnost. Pošto je u ovom momentu još uvijek više muške energije u svijetu, taj balans je jako bitan. Kada izbacite svoju žensku energiju na površinu osjetit ćete da ste više opušteni.

Ako imate pritisak da uvijek morate više i uvjek za sve biti spremne u ovo vrijeme je pogrešno.

Vi možete žensku mekanu stranu da vježbate i prizivate kroz spiritualnost, jogu, meditaciju, pletenje ili kakav drugi ručni rad, ili uzgajanje cvijeća.

3. Pitajte za pomoć!

Ženska snaga je znati šta hoćete.  Do sada smo mislile da sve moramo same. Kao teorija: mi smo jake žene koje imaju posao, brinu o djeci, za partnera, prijatelje i familiju.

Ali ponekad je i ovo previše, ponekad je i intimidirajuće za partnere, pa se oni povuku i postaju još inertniji.

Zato ne ustručavajte se pitati za pomoć. Partner ili muž želi da pomogne. Oni žele da nas štite. Zato slobodno pitajmo za pomoć. 
Na primjer, slobodno recite: "Hoćeš li mi pomoći fizički?", ili "Hoćeš li mi pomoći premjestiti kauč ili ponijeti torbu?".

4. Uživajte u jelu i pravljenju jela!

Budite kreativne. Prije svega zbog sebe ne zbog drugih da im pokažemo kako smo mi svemoćne. Ako ulažemo vrijeme u pravljenje hrane i biramo zdravu hranu, brinemo više za sebe, našu djecu i muža. Naša hrana i naše tijelo nam je važno. Iako vam kuhanje nije jaka strana bitno je zdravo se hraniti.


5. Kreirajte zonu odmora! 

Probajte poslije posla biti same sa sobom. Presvucite se, upalite svjećice, pustite si opuštajuću muziku, upalite mirišljavi štapić. Drugim riječima nađite mir. To je dobro za vas, za vaše partnere i vašu okolinu.
Znači ako želimo da naša snaga i naša ženska energija izbije na površinu i ima utjecaja na našu bližu i širu okolinu, na naš grad, našu zemlju trebamo uživati u sebi kao ličnosti i stvarima koje nas lično inspirišu.

Mi nismo nikakvi borci na ratištu. Mi smo izvor lijepih emocija i osjećaja i to je sada potrebno svijetu za balans. Ako izvadimo samo jedan mali kamenčić iz korita rijeke, on može da promjeni njen tok! 

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.