20 načina da uljepšate i promijenite svoj život na bolje u novoj godini!

10:05


Ukoliko želite da vam naredna godina bude najbolja godina do sada, ovaj članak je za vas! Slijedi 20 savjeta kako da promijenite svoj život na bolje u ovoj godini:

1 Pišite dnevnik zahvalnosti!

Zahvalnost nam pomaže da skrenemo fokus sa onoga što nemamo, na ono što imamo, sa nedostatka na obilje, sa mizerije na blagostanje. Podsjetite se svakoga dana da neka druga žena u nekom drugom djelu svijeta  trenutno čezne da drži dijete u rukama kao i vi, ili da ima priliku da radi i da se obrazuje ili da sama odabere svog muža, da ima partnera ili krov nad glavom, da se u njenoj zemlji okonča rat, ili da ima nešto za pojesti danas. 

Ukoliko čitate ovaj teskt, imate internet i struju i telefon ili laptop, vrlo vjerovatno ste u mnogo boljem stanju u životu nego jedna trećina svjetskog stanovništva na ovoj prelijepoj planeti. Prema procjenama Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) 1/7 svjetskog stanovnistva (1, 2 bilijarde ljudi) će večeras u krevet otići gladni! 

Bez obzira koliko vam je teško u životu, nemojte zaboraviti koliko toga imate, koliko ste zapravo sretni i na čemu sve možete biti zahvalni! 

2 Uštedite novac za putovanje iz vaših snova!


Razmislite gdje ste dugo maštali otputovati, ali niste, jer si niste mogli priuštiti? Izračunajte koliko vam novca treba za to putovanje i podijelite tu cifru sa brojem 356. Vidjećete da dobijena suma neće biti velika. Kupite si kasicu prasicu. Ubacite u nju svakoga dana ovu malu sumu (sigurno možete pronaći način da odvojite to malo novaca svakoga dana ukoliko to stvarno odlučite). Ukoliko budete ostali vjerni sebi i svome snu, ove godine u decembru imaćete dovoljno novaca da dočekate Novu godinu na destinaciji o kojoj ste do sada samo maštali. 

Ovo će vam pomoći ne samo da uživate u putovanju, već da ojačate vjeru u sebe i da je moguće ostvariti VELIKE snove, ako svakoga dana učinite mali korak kako biste bili bliži njima, budete konzistentni i imali dobar plan!

3 Meditirajte!

Meditacija je besplatan alat koji svi možemo koristiti da poboljšamo kvalitetu svog života. O naučnim istraživanjima koja portvrđuju dobrobiti meditacije na psihičko i fizičko zdravlje neću pisati, jer bi tekst bio predug, no predlažem da ukucate na Google i istražite sami. 


Najvažnije, isprobajte i uvidite koliko će vam život postati bogatiji, smireniji, te sretniji ove godine budete počinjali svoj dan meditacijom!

4 Detoksicirajte svoj um od negativnosti i napravite mjesto za pozitivne stvari, koje će vas inspirisati i motivirati!

Koga pratite na društvenim medijima? Na koje ste sve e-mailove pretplaćeni? Kakve knjige čitate? Kakve emisije gledate ili slušate? Kakvu muziku slušate? Afirmacije nisu samo pozitivne rečenice koje izgovaramo svaki dan: sve što sebi govorimo i što slušamo od drugih ljudi koji nama govore su afirmacije! 


Drugim riječima, sve ono čime hranimo naš um su "afirmacije". 

S kakvim se ljudima družite? Blokirajte i prestanite pratiti na društvenim medijima ljude koje izbacuju postove koji vam izazivaju grč u zelucu ili su negativni. Imate pravo odlučiti koga (ne)ćete pratiti, to je vaš privatni prostor, isto kao i dom u koji pozivate svoje goste. Da, vaši socijalni profili su vaša virtuelna kuća! Vi odlučujete ko će u nju ući, a ko neće i koga ćete izbaciti van! Razmislite o svemu čime hranite um i napravite veliki detoks.

Japanski naučnik Massaro Emoto, autor svjestkog bestselera "Poruka vode" otkrio je u svojim istrazivanjima da se kristali vode deformišu kada su izloženi u laboratoriji muzici poput heavy metal-a, ili pjesmama sa riječima "smrt" i "mržnja" ili "ubiću te"... i obrnuto. Kristali vode bi poprimili prelijepu, divnu, pravilnu strukturu kada bi im se puštala klasična muzika ili poruke sa riječima "volim te", ljubav" i "zahvalnost", te molitve (bilo koje religije!). Razmislite kakvim porukama ste vi izloženi tokom dana, ko vam šta govori i kakve poruke i riječi slušate. Naš organizam je izgrađen od 70% vode i trebamo to imati u vidu kada pomislimo na istraživanja o vodi i truditi se da budemo izloženi porukama ljubavi i zahvalnosti, umjesto porukama mržnje, nasilja, osuđivanja i smrti. 

5 Investirajte novac u samorazvoj: Vi ste najbolja investicija!

Vi ste najbolja investicija i investiranje u sebe, svoje znanje, vještine, knjige o samorazvoju i vašem profesionalnom niche-u koje ćete pročitati, edukacije, novi jezik koji ćete naučiti, rad sa life coach-em (životnim trenerom), motivacijske govore i radionice za osobni rast, štiva poput "Sensa" magazina ili nekog drugog koji će vas inspirisati i pomoći vam da napravite pozitivne promjene u životu je najbolja investicija koju možete napraviti: investiranje u sebe i svoju sreću!


GDJE INVESTIRATE NOVAC DIREKTNO POKAZUJE KOLIKO VRIJEDNUJETE SEBE!  GDJE INVESTIRATE?

6 Planirajte i živite svjesno svoj dan!

Počnite dan sa meditacijom i nekim pozitivnim porukama, afirmacijama, štivom za čitanje ili čitanjem nekog članka sa ovog magazina. To će vam pomoći da ustanete “na pravu nogu”. 

Prije nego krenete sa svojim danom zabilježite u planer, dnevnik ili pak papir ili telefon: šta će biti vas fokus za taj dan (na primjer: da budete smireni, da jedete svjesno ili zdravije, da se krećete vise, da budete pozitivni, da budete ljubazniji, da vjerujete u sebe više, da volite sebe više, da budete bolja verzija sebe… ili nešto drugo). 


Isplanirajte šta su vam glavni ciljevi i prioriteti za taj dan, kako biste se držali istih i uistinu im dali prioritet. Odaberite vašu mantru ili afirmaciju za taj dan. Prije spavanja zapišite za šta ste sve zahvalni što vam se dogodilo. Ukoliko ste religiozni ili spiritualni, pronađite vremena za molitvu. Tako ćete živjeti svoj dan svjesno, sa namjerom, fokusom i planom, umjesto da vam dan prođe “bezveze” bez da ste i svjesni kako i gdje vam je vrijeme “proletjelo” i u razočarenju da ni taj dan niste uradili ono što ste jučer prebacili za danas!

7 Postavite si ciljeve za ovu godinu! 

Radim sa kiljenticama koje su u četvrtoj i petoj deceniji života, kao i onim u ranim dvadesetima, no većina ih je rekla da su prvi puta ove godine sa mnom postavile svoje ciljeve za narednu godinu! 

Nemati ciljeve je kao ne znati na koju adresu smo se zaputili: samo vožnja ukrug i trošenje skupog goriva (godine!) na lutanje kroz život bez smisla i pravca i vizije! 

Odvojite vrijeme i za ovu godinu postavite si ciljeve ili ako ih volite tako nazvati: novogodišnje rezolucije! 

* Šta želite postići u ovoj godini (privatno i profesionalno)?

* Kakva osoba morate postati i biti i kakve rituale i nove navike morate usvojiti kako biste to postigli? 

* Kakve rituale i navike morate otpustiti i prestati upražnjavati da ne ostanete zaglavljeni u istom mjestu i naredne godine?

8 Napravite ploču vizija za ovu godinu!

Možda već imate ploču vizija, no ukoliko je ne živite… nastavite čitati ovaj paragraf i napravite ploču vizija za OVU godinu!  Kada napravimo samo ploču vizija, onda ta ploča postane “ploča fantazija” jer nemamo definisano vrijeme kada ćemo živjeti i postići ono što smo na nju zalijepili. Kada napravimo ploču vizija za ovu godinu, onda sebi dajemo moćnu viziju za OVU godinu i sebe ćemo “pogurati” da to sve živimo i ostvarimo u OVOJ godini, ne “jednog dana” (znamo da taj jedan dan obično ne dođe). 

Ja vam dajem izazov da podijelite svoju ploču vizija na svojim društvenim mrežama. Tako ćete se obavezati i prema sebi i prema drugima da ćete to sve ostvariti sa vaše ploče vizija i pokazati sebi a i Univerzumu da vi stvarno vjerujete da je to za vas moguće! Ja sam to ove godine učinila na mom bloguInstagramu i u mom prethodnom članku u kome sam pisala kako je moja ploča vizija postala stvarnost prošle godine.

9 Otpustite prošlost i krenite iznova!

Vrlo je važno ako želite promijeniti sebe i svoj život u ovoj godini  na bolje da otpustite bolne trenutke i osobe koje su vas povrijedile i ostavite ih u prošloj godini i prošlosti, gdje i pripadaju! 


Ta vas je osoba povrijedila prošle godine, ali ukoliko to ne ostavite iza sebe i oprostite, nastaviće vas vrijeđati cijelu ovu godinu, a  možda i u godinama koje dolaze! Je li stvarno vrijedno toga? 


Oprost znači otpuštanje bola koji nas boli i nastavljanje dalje sa našim životom u potrazi za radošću, ljubavi i novim iskustvima bez bolnog prtljaga koji nas drži u prošlosti.

10 Naučite novi jezik ili vještinu!

Posvetite ovu godinu učenju neke nove vještine ili jezika. Kada učimo nešto novo, izgrađujemo sebe kao ličnost, rastemo, razvijamo se i uvećavamo svoju vrijednost. 


Kako kaže stara narodna izreka: 
"Znanje je imanje!” 

Možete odlučiti i da se bolje usavršite u jeziku ili vještini koju već prakticirate! Važno je da to bude nešto što će vama podići samopouzdanje i zbog čega ćete u decembru ove godine biti ponosni na sebe! Zbog čega ćete sebe više poštovati i cijeniti! Nešto što će vam automatski kada to naučite povećati samopouzdanje i vjeru u sebe. Nema veze koliko godina imate i da li to može “naplatiti” na tržištu rada. Uradite to zbog sebe! 

11 Učinite svakoga dana nešto lijepo za sebe!

Počnite dan sa namjerom da učinite nešto lijepo za sebe! Kupite si cvijeće, neku sitnicu, priuštite SPA tretman… Možete staviti masku na lice doma, ili se razmaziti nekim uljem za tijelo, ili si napraviti pjenušavu kupku. Odvojite malo vremena za sebe. Kupite si i pročitajte dobru knjigu. Izađite s prijateljicom, pogledajte dobar film po vašem ukusu, ili naravite pyjama party s najboljim frendicama. Prijavite se za taj tečaj, fitness, aerobik, čas yoge…. Otiđite na taj fitness, ples, čas yoge! Nagradite se nekim desertom koji volite ili komadom nakita. 

12 Napravite jedan zdravi izbor svakoga dana!

Umjesto velike odluke da cete se hraniti zdravo u novoj godini možete donijeti "zdraviju" i mnogo lakše održivu odluku da ćete svakoga dana napraviti jedan zdravi izbor. To može biti penjanje stepenicama umjesto liftom, jedan zeleni smoothie na dan, jedna velika šolja zelenog čaja sa đumbirom ili mlijeka sa kurkumom, jedna čaša svježe cijeđenog soka od citrusa i đumbira, jedna velika zdjela salate, jedan probiotik koji ćete popiti, jedna kriška bijelog hljeba manje koju ćete pojesti ili jedna časa gaziranog i zašećerenog soka koju nećete  popiti ili jedno junk food jelo koje nećete pojesti. 


Ne samo zato da ne biste bili debeli. Ne samo zato da ne biste bili bolesni. Već zato što volite sebe i poštujete sebe i želite samo najbolje za sebe! I zato što želite, kako naziv meni jako dragog portala, za koji sam pisala pet godina, kaže: krenuti zdravo!

13 Progutajte tu žabu!

Kako naziv istoimene knjige brilijantnog Brajana Trejsija kaže: "Progutajte tu žabu!". Uradite TO ove godine! 

Počnite prodavati svoje kreativne uratke; ponudite svoje usluge online; upišite tu edukaciju za posao iz svojih snova; napišite tu knjigu; preselite se u taj grad ili državu sa boljim mogućnostima; započnite taj biznis; nazovite tu osobu koja vam znači i riješite razmirice; otvorite taj blog; pokrenite tu web stranicu; napravite taj YouTube video; upišite taj tečaj yoge ili pilatesa ili plesa koji ste dugo željeli; usavrsite taj engleski, ili šta god to bilo!

Čekali ste sve ove godine i gdje vas je to dovelo? Žaba se neće pretvoriti u princa na bijelom konju. Magija i čarolija će se desiti kada vi progutate taj strah, prokrastinaciju, otpor, ego, kritičarske glasove oko vas da vi "nikada nećete uspjeti" ili one pesimistične da je to što vi želite "nemoguće". 


Kao sto bi Nelson Mendela mudro rekao: 
"Sve je nemoguće dok neko to ne napravi i postigne!"

Budite taj neko! Progutajte tu žabu! Ukoliko je ne progutate sada, da ista žaba čekaće vas sljedeće godine u ovo doba, samo će biti veća i kreketaće mnogo glasnije!

14 Neka vam svaki dan bude "posebna prilika"!

Nerijetko čuvamo najljepše posuđe i svijeće za dan kada bude posebna prilika. Najljepšu haljinu i sandale za dan kada je posebna prilika. Potrošimo brdo novaca u nešto što čuvamo u ormaru i ostavi za nekoliko dana u godini kada je "posebna prilika". Nažalost, na dan kada je posebna prilika toliko smo u gužvi i jurnjavi da ni taj jedan dan kada je posebna prilika nemamo dovoljno mira da potpuno uživamo u tim "posebnim trenucima". 

Zašto ne bismo svakoga dana jeli iz lijepih tanjura i pili iz lijepe čaše? Zasto ne bismo svakoga dana nosili lijepe haljine i zapalili svijeću uz večeru ili popili čašu vina? 

Zašto ne bismo svakoga dana nazdravili za ljepotu življenja i slavili sve ono za što smo danas bili blagosloveni da iskusimo? Zašto ne bismo svakoga dana rekli voljenoj osobi koliko nam znači ili kupili nekome poklon jer nam je posebna osoba u životu, ne čekajući  Valentinovo, rođendan ili Novu godinu? Ukoliko živimo samo za godišnji odmor, ili nekoliko "posebnih prilika" u godini, propustićemo da živimo posebnu priliku koja se zove ŽIVOT!

15 Naučite primiti kompliment! 

U samo našoj kulturi i u Indiji sam vidjela samo da ljudi na riječi zahvale kažu:


"Nema na čemu!" ili "Nije vrijedno spomena!"


Hajde da se ne lažemo, ima na čemu i vrijedno je spomena! Kada smo učinili nešto za nekoga investirali smo vrijeme, energiju, trud, nerijetko i novac u tu osobu, pa zašto onda obezvrijedimo sve to govoreći da nema na čemu taj neko da nam se zahvali, ili još gore, da nije vrijedno ni spomena!?!


Ova "skromnost" može nas dugoročno koštati toga da ljudi jednostavno PRESTANU CIJENITI ono što za njih činimo, jer smo im sami milion puta rekli da nam se ne zahvaljuju, da to što č nimo za njih "nije ništa", da je to "sitnica bila", to jeste da nije vrijedno spomena! 

Nemojte se žaliti tada ako vas ljudi uzimaju zdravo za gotovo i ne cijene sve što za njih činite! Koliko nas ljudi cijene i poštuju refleksija je toga koliko mi poštujemo i cijenimo sebe i da li smo im pokazali da očekujemo i zaslužujemo da nas poštuju i cijene! 


Donesite novogodišnju rezoluciju ove godine da ćete kada vam se neko zahvali za nešto reći:"Bilo mi je zadovovljstvo!"

"Ti si to zaslužio/la!" 
(ukoliko je osoba nešto u/činila za vas ranije)

16 Recite ljudima koje volite da  ih volite (češće)!

Nerijetko propustimo da (po)kažemo ljudima do kojih nam je stalo da nam je stalo do njih ili mislimo da je dovoljno ako smo to rekli jednom ili da se to "podrazumijeva". Život je nepredvidiv i nikada ne znamo kada osoba koju volimo može otići iz našeg života, bilo svojom voljom bilo voljom sudbine. Tada može biti kasno!


Podrazumijevalo se to ili ne, recite i iskomunicirajte češće
 osobama do kojih vam je stalo koliko vam znače i zašto su posebne u vasem životu! Vidjećete da će se kvaliteta vaših odnosa mnogo poboljšati i to vrlo brzo! 

17 Recite šta vas muči i gdje vas boli!

Kao sto ljekaru morate reći gdje vas boli i sta vas muči da biste izliječili bolest, u odnosima s drugim ljudima moramo učiniti isto! Reći toj osobi šta nas u vezi nje muči i koliko nas boli njeno ponašanje. 


Ovo nije isto što i osuđivanje i kritikovanje:

"Ti si svinja, đubre, sebičan, opet si mi ______ to..."

Ove riječi neće pomoći da budete sretniji i da riješite nesuglasice, samo će ih potpiriti još dublje! U isto vrijeme, pretvarati se da je sve u redu i hodati kao po jajima da se dotična osoba ne bi uvrijedila i povrijedila, neće pomoći na duge staze. Samo će ogorčenje koje ste godinama akumulirali odjednom eksplodirati u vidu bolne svađe ili vaše odluke da prekinete odnos s tom osobom, nakon čega će se ta ista osoba pitati:


"Pa, šta sam ja to loše uradila/rekla/napravila?

Počnite otvoreno komunicirati svoje želje i potrebe! SVIMA! Ukoliko vas je nešto  povrijedilo recite to na način da opišete šta vas muči i gdje vas boli, ne na način da "pljujete" na tu osobu:

"To što (ni)si rekla, napravila, uradila... me je povrijedilo/uplašilo/razočaralo/rastužilo, _______, jer _________."


Mit je da će osobe koje nas vole znati da nam čitaju misli ako nas vole! Ne piše nam na čelu šta želimo i šta očekujemo od te osobe. Moramo iskomunicirati naše želje, strahove, pa i razočarenja. Nerijetko previše stvari shvatamo lično, dok je druga osoba u isto vrijeme mislila samo najbolje za nas ili je samo imala loš dan, te unesrećimo i sebe i druge ljude koje volimo. S druge strane, nerijetko godinama pronalazimo opravdanja i izgovore za loše ponašanje koje nam neka osoba pokazuje, u nadi da će se promijeniti ili razumjeti, dok nas ta osoba zapravo samo iskoristava, bilo namjerno ili samo zato sto smo joj dali priliku!

18 Riješite se stvari koje vam više ne služe!

Ne možemo u život privući dobre, nove, bolje stvari, ljudi i prilike, ukoliko se držimo onih starih. Kada ispraznimo ormare od stare odjeće, riješimo se starog namještaja, doniramo ili poklonimo stvari koje nam ne trebaju, tek onda ćemo napraviti prostora za nove, ljepše i bolje. 

Kada pustimo partnera koji nije bio pravi za nas, oprostimo stare rane i prestanemo se boriti sa vjetrenjačama u nadi da ćemo nekoga zadržati kraj sebe, ko je pokazao svakim svojim uzdahom, rječju i postupkom da nas ne želi kraj sebe ili da želi otići... napravićemo prostora za novoga koji ce nas voljeti, poštovati, cijeniti i željeti biti s nama. Ne zato sto ga čvrsto držimo i "borimo" se za njega, vec zato sto on to želi!


Kada se riješimo starih obrazaca ponašanja i loših navika i počnemo usvajati nove, pozitivne, one koje će nam pomoći da budemo sretniji, zdraviji, uspješniji i ponosni na sebe, tek tada će nas život početi radikalno da se mijenja. Jer, mi smo rezultat naših navika. Sve ono što radimo svakoga dana i svaki izbor koji napravimo danas, kreiraće našu budućnost, kao sto je svaki izbor i loša ili dobra navika koju smo do sada imali, kreirala život kojim danas živimo! Kojih loših navika trebate da se riješite? Čega se ili koga grčevito držite? Šta čuvate za "crne dane" što vam više ne služi i ne treba? Vrijeme je da napravite detox i čišćenje!

19 Postanite nabolja verzija sebe!

Vi ste jedinstveno ljudsko biće. Niko drugi od 7 milijardi ljudi na ovoj lijepoj planeti nema isti DNK kao vi, otisak prsta kao vi, retinu kao vi! Jedina osoba s kojom se trebate porediti je osoba koja ste vi bili jučer ili prošle godine. Umjesto da se poredite sa drugima, prebacite fokus na sebe: svoje talente, svoje vještine, svoje sposbnosti, onaj poseban dar koji vi imate i možete ponuditi ljudima koje volite, zajednici u kojoj živite pa i svijetu. 


Usavršite sebe, svoje znanje, svoje vještine, radite na tome da budete svaki dan bolja osoba i bolji stručnjak od osobe i stručnjaka koji ste bili jučer! Sljedeće godine u ovo doba vidjećete koliko ste napredovali! 

20 Radite sa life coach-em (trenerom životnih vještina)

Life coach je osoba kojoj je posao pomoći vam da budete uspješniji, sretniji i ispunjeniji. Oni su za to prošli edukaciju. Zar nije logično da će on/ona biti stručnija osoba za traženje savjeta o tome što i kako da napravite da bi promijenili svoj život i sebe nego vaša obitelj i prijatelji (osim ako i nekome od njih to nije profesija). Na isti način doktor je stručnija osoba za traženje savjeta o tome koji čaj ili tabletu trebate popiti nego možda vaša tetka, prijateljica ili baka. Različiti životni treneri koriste drugačije tehnike, no sve one zapravo imaju zadatak da vam pomognu da promijenite obrasce ponašanja koji vas sputavaju i ograničavaju u onome što želite postići, a kojih ne morate biti ni svjesni. 
Zadatak životnog trenera je, nakon što vam je pomogao da odredite koje to kratkoročne i dugoročne ciljeve želite postići, da vam pomogne napraviti konkretan, jasan i realističan plan akcije kako da ih ostvarite, s onom resursima koje u tom trenutku imate na raspolaganju. Ovaj dio nerijetko nedostaje kada pričamo uz kafu s našim prijateljima, kolegama ili partnerom. Oni će nas ili pokušati razuvjeriti kako to što želimo nije “moguće” za nas, ili će optimistično i s ljubavlju reći kako mi to možemo i hoćemo postići i dati nam riječi podrške, no neće nam dati konkretan plan akcije kako to možemo postići! 

Piše: Danijela Jokić Vaislay
Danijela Jokić Vaislay je life coach (trener ličnog potencijala), suosnivačica i urednica ovog magazina. Trenutno živi u Indiji, u Delhiju, gdje daje i radionice na temu Emocionalne Inteligencije i motivacijske govore. Njeni savjeti za osobni rast, sreću i uspjeh, ostvarivanje životnih ciljeva i izgradnju samopouzdanja na našem i engleskom jeziku objavljivani su u magazinima COSMOPOLITANSENSAThe Huffington Post i brojnim drugim. Njena strast su pisanje, spiritualnost, putovanja, Vedska Astrologija i vegetarijanska hrana. Pomaže ženama internacionalno da ostvare svoje snove i životne ciljeve privatnim coaching-om putem Skype-a. Pratite Danijelu na Instagram-uFacebook-u , te njen blog i YouTube kanal na engleskom, za više inspirativnih riječi, savjeta i motivacije. 

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari