Kako se stvarno držati novogodišnjih odluka o hrani i "preživjeti siječanj"?

Emotivno, financijski, sa svim odlukama, ponašanjima koje smo napravili tijekom prosinca,  p rosinac je najblještaviji...Emotivno, financijski, sa svim odlukama, ponašanjima koje smo napravili tijekom prosinca,  prosinac je najblještaviji mjesec u godini! Kada su dani najkraći, a nekako kao da to ne osjetimo. Svjetlost lampica navečer omami nam osmijeh na lica.  Veselili smo se, družili, kupovali, kuhali, jeli, slavili. Neki malo više neki malo manje. Uglavnom svatko kako mu je odgovaralo  i kako je tko  mogao.

Donijeli smo odluke, postavili nove ciljeve! Od nove godine ću to, od nove godine:

1. Redovito ću vježbati!
2. Manje vremena ću provoditi na poslu!
3. Prestat ću pušiti!
4. Krećem na dijetu!

Krenemo nakon nove godine! Upišemo teretanu, odmah cijeli iznos teretana i grupne vježbe, idem minimalno 5 puta tjedno. Odlazim s posla u 17 sati. Popušimo cigaretu i ostatak kutije demonstrativno bacamo, kao potvrdu sami sebi da više ne pušimo ("Vidiš bacila si cigarete koje toliko voliš, možeš uspjeti!"). Krećemo na strogu dijetu. Ne jedemo više ništa samo salata.  Za neke ovakav način  je dobitna kombinacija za većinu od nas, toliko stroga disciplina nakon nekog vremena popusti i polako se 
ratimo starim navikama.

Kako preživjeti siječanj? Sa svim donesenim odlukama, postupcima i neuspjelim ishodima odluka koje smo donijeli. 

Dogodilo mi se ne jedanput da je lista novogodišnjih odluka završila u zaboravu, nakon prva dva tjedna siječnja. Osjećaj neuspjeha, da nemam karaktera... vukao se dugo nakon što je siječanj završio. Bilo je to nekada dok nisam našla sistem koji meni odgovara i potporu koja mi je potrebna.  Pokušajte i vi! :-))

Odvojite vremena i donesite jednu odluku na kojoj želite raditi.  Meni pisanje misli u bilježnicu otkrije ono što mi trenutno najviše treba. Te misli se stalno ponavljaju dok ih zapisujem.

Nakon donesene odluke zapišite:

1. Koja je vaša misija (vezana uz odluku koju ste donijeli). Što želite postići za sebe,  te za druge tom odlukom. Kako se želite osjećati?

2. Koji je cilj te odluke?

3. Koji su zadaci koje trebate obavljati da bi ostvarili svoj cilj i učinili svoju odluku stvarnom?

4. Akcijski plan - Sve zadatke koje ste zapisali u prethodnom koraku, posložite kao malu stazu kojem hodate dok ostvarujete svoju odluku, svoj cilj, svoju misiju. Unesite te korake u svoj kalendar svoj raspored i imajte ga na vidljivom mjestu.

Ponekad stvari se neće odvijati onako kako ste zamislili. To je možda idealan  trenutak da razmislite treba li  presložiti stazu koju ste napravili u akcijskom planu ili  promijeniti put koji koračate.

Važno je da se prilikom ostvarivanja vaše  odluke osjećate  ugodno i opušteno. 

Kako bi dobili najviše iz gore napravljenog plana:

1. Neka bude jednostavan - da vi razumijte!

2. Razgovarajte, s osobom od povjerenja, sami sa sobom tako da pišete ili sa životnim trenerom (life coach).  Life coach osoba je educirana da vam bude oslonac, nevidljiva ruka podrške.

3. Jedna  po jedna stvar - Radite jednu malu stvar, dok vam ona postane nešto o čemu ne razmišljate tada je vrijeme da krenete dalje.

4. Donosite odluke koje vas vode ka ishodu, prema odluci koju ste donijeli u početku.

Dosljednost i strpljenje vrlina je koju ovim načinom brusimo ili stječemo. Za dugoročne rezultate potrebno je promijeniti navike koje imamo. To malo duže traje, dobiveni rezultat ostaje, zadržavamo nova ponašanja koja su tu podržana novim navikama. 

Ono što danas imamo, u sebi, na sebi, okolina u kojoj se nalazimo rezultat je odluka koje smo donijeli u prošlosti. I navika koje smo pripisali tim odlukama.

Želite preživjeti siječanj? Okrenite se prema sebi. Budite nježni prema sebi. Razmislite o tome što želite za sebe. Donesite odluku i stvorite nove navike. Time stvarate sebi novu budućnost! 

Krajem siječnja otvaram grupni program u kojem stvaramo nove navike: "Stvaram novo ja". Više o programu saznajte na info@dubravkafazlić.com i rezervirajte svoje mjesto u programu.


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.