Moćne žene - Svijetu treba nježna ženska energija!

Kada me neko pita zašto se u zadne vrijeme bavim specificno ženama, onda je odgovor jako jednstavan. 85 % mojih klijenata su žene...


Kada me neko pita zašto se u zadne vrijeme bavim specificno ženama, onda je odgovor jako jednstavan. 85 % mojih klijenata su žene. Moram biti za svaki slučaj jasna: NEMAM NIŠTA PROTIV MUŠKARACA! Ja imam i muškarce kao klijente i pomažem im rado. Ali se u zadnje vrijeme zalažem za razvoj žena i njihovom rastu i želim da budem aktivna  sa treninzima kojima im pomažem da nađu svoju ličnu snagu i mudrost, pošto vjerujem da svijetu treba mekana ženska energija.

Ja nisam feministkinja i čak šta više ne sviđa mi se kada žene imitiraju muškarce da bi im pokazale da su ravnopravne. Na taj način samo pojačavaju mušku dominantnost i energiju.

Prije sam se i ja trudila da razvijem u sebi mušku energiju i da se postavljam u životu na muški način. Bavila sam se nekom za mene neprirodnom borbenošću: "Oko za oko - zub za zub", što rekla poslovica. Ali to je najčešće izgledalo kao da sam u nekoj tuđoj koži.


Puno vremena, energije i truda me koštalo dok nisam objeručke obgrlila svoju mekanu žensku snagu. Počela sam se ponašati prema drugima, bez napadanja i sa strpljenjem. A onda su me neki smatrali naivnom kao da ja pa neke stvari ne razumijem. Drugi su opet osjetili da se iza te moje mekanosti krije ipak jačina. Pa sam često dobivala epitete da sam ko sova koja sve vidi i danju i noću. 

Nije me to uopšte uznemiravalo. Negdje duboko u sebi sam osjetila da sam na dobrom putu i da je to jedini način kako ja mogu funkcionisati. Pratila sam medijske ženske ličnosti koje su me inspirisala i svaki puta u njima prepoznavala tu samo žensku snagu.
Zahvalna sam da sam puno životnih lekcija mogla da primim i od nekoliko mudrih žena uz koje sam odrastala.

Moji najveći medijski primjeri su bili i još uvijek su: Oprah Winfrey, princeza Diana, Madonna, Frida Kahlo, Michelle Obama, Marilyn Monroe. Sve su dame, na koje ja sa poštovanjem gledam, koje pratim i od njih učim. Ovo su žene koje su svaka za sebe pravi primjer ženske snage i ženske energije. One zrače ženstveno i životno.

Onaj ko dobro oko sebe pogleda vidi da se svuda u svijetu dešavaju pomaci i tamo gdje je bilo više muški orijentisane energije, to se polako preobražava u žensku energiju. Tako je  u kulturi, filozofiji života i polako u politici.

Za mene investiranje i ulaganje u rast i razvoj žena ima značenje i smisao u mom životu i to osjećam kao doprinos ovoj paradigmi u kojoj sada živimo. Skoro pa da se usuđujem to nazvati svojom životnom misijom.

Ako se osvrnem na povijest, uvijek su se žene morale boriti za svoje mjesto u društvu. Uvijek su se morale dokazivati. Koliko puta smo mogli čuti i pročitati da iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova žena. Nije li nam to dokaz naše moći. Trebamo sve biti sretne da imamo takvu moć. Zbog toga je važno da razvijamo našu žensku snagu i da se oslobodimo svih elemenata koji pripadaju muškoj energiji.

Ostavimo to muškarcima. Mi njima baš trebamo kao suprotni polovi, ne isti. Ni jedan pravi muž ne očekuje od svoje žene da ona samo klima glavom i odobrava sve njegove zamisli.

Muž i žena su partneri koji trebaju biti u balansu koristeći svako svoje kvalitete i sposobnosti.

Nismo mi žene vanzemaljci. Mi smo samo najprirodnjia bića. U dvorištu na zidu šupe imamo kućicu za ptice. Ne treba mi nikakava visoka životna filozofija da razumijem kako u prirodi sve  funkcioniše. Uživam u posmatranju ptica koje naseljavaju kućicu svaku sezonu iznova.

Ženka je gazda kućice. Čeka mužjaka da donese grančice za novo gnijezdo i obavještava ga imali opasnosti od nečega. Sarađuju u takvoj harmoniji. Ona se ne trudi da radi njegov zadatak, a ni njemu ne pada na pamet da se njoj petlja u kućici. Tako su ravnopravni svako u svojoj ulozi.

Zato mislim da bi što bolje razvili svoju ženstvenost moramo prvo početi od sebe i svoje relacije sa mužem ili partnerom. Osjećamo li se dovoljno ženstveno u toj vezi?

Jednom me jedna klijentica pitala šta ja mislim kako znamo da li smo dovoljno ženstvene u svojoj vezi? I koja je veza dobra?

Mislim da nema jedne formule za idealnu vezu! Nisam joj mogla dati odgovor. To mora svako za sebe da otkrije. Ja mogu navesti samo pokoji primjer.

Jedna moja draga prijateljica, koja je trenutno razvedena i pokušava da upozna nekoga, a ja je od srca podržavam, kaže: 

Moja Vanja, ako nema hemije nema ni fizike!

I tako i jeste. Ta hemija mora da postoji. Moramo negdje u sebi da to osjetimo. Moj prvi muž je mene privukao svojom pojavom i šarmom. I bilo je sigurno  dosta hemije među nama, ali eto ipak smo se razveli.


U očima svog sadašnjeg muža  ja sebe vidim kao ženu. Kao da me to dopunilo i to mi se sviđa. Ili bolje reći ogledajući se u njegovim očima sviđam se sama sebi. Pa se i hemija i fizika balansiraju.

Ja dijelim rado svoju prču i svoje misli kao inspiraciju u ovom divnom ženskom magazinu, kao što sam svoju priču podjelila i u svojoj knjizi “Život”.

Svijetu trebaju nježne i slobodne žene, koje su pune samouvjerenosti i ženske snage. I opet ću ponoviti da vjerujem da ako  žene udruže svoje snage mogu sebi puno pomoći, a možda i spasiti svijet! Šta mislite vi?


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.