Tajna vitkosti - Holistički pristup prehrani, planiranju obroka i brizi o sebi

Planiramo poslovne  obaveze, godišnji odmor, zimovanje, raspored aktivnosti djece, svoje aktivnosti. Planiramo li svoje obr...Planiramo poslovne  obaveze, godišnji odmor, zimovanje, raspored aktivnosti djece, svoje aktivnosti. Planiramo li svoje obroke? Imamo li naviku posvetiti pozornost što, kako i zašto unosimo u svoje tijelo? 

Imate li osjećaj da ste sasvim organizirani na poslu, a vaša prehrana nije baš nešto? 

Kada posložite dan u mislima, nekako vam je sve organiziranije. Kada vam je ostao ručak od prethodnog dana i pojedete ga, tada u tijelo ne unesete nešto na brzinu i usput iz pekare, već uravnotežen i balansiran obrok. I osjećate se dobro. Jednako dobro kao kada ostvarite  što želite na poslu.

Zašto onda zanemarujemo našu prehranu, sebe? Zašto nam je važnije poslovni uspjeh od vlastite dobrobiti? 

Naše ponašanje ovisi o utjecaju puno faktora. Okolini, sposobnostima, vještinama, vrijednostima, namjeri… i navikama. 

Te divne navike koje  imam osjećaj da ih na  jednom području imam i divno mi služe, a na drugom je udri brigu na veselje i onda se zamaram. 

Kako stvoriti balans i navike prebaciti iz jednog životnog područja na drugi? Iz jednog životnog perioda u drugi.

Planiranje i dosljednost važni su za osjećaj kontrole i stjecanje navika. 

Naprimjer, želimo preuzeti kontrolu nad našim prehrambenim navikama. Jedemo doručak, a ostatak dana nam je na principu “snađi se”. Što nam je potrebno da bi promijenili tu naviku? 

Planiranje.

Planiranje obroka kako planiramo i naš radni dan. Uz toliko obaveza posao, djeca, roditelji… Brigu o sebi često znamo staviti nisko na našoj ljestvici vrijednosti. Često je to zbog osjećaja da kada brinemo o sebi onda smo sebični. 

Pod brigu o sebi ja stavljam naglasak na brigu o našem duhu i našem tijelu. Ono što nas čini čovjekom. Prehrana je sastavni ponekad i veliki dio našeg života (prisjetite se prosinca - sve se vrti oko hrane i pića). 

Prehranu poput drugih naših obaveza potrebno je planirati. Možda su neki od vas naučili to uz vaše bake, mame, tate. Ja sam bila jedna od onih kojoj je baka kuhala kad je bila mala. I dugo sam imala dojam da mali Goblini donose sve te namirnice u kuću.


U radu s klijentima kao najčešći odgovor dobijem “Ja želim izgubiti toliko i toliko kilograma”. Razgovorom dođemo do njihove stvarne potrebe. Žele se dobro osjećati, imati kontrolu nad svojim prehrambenim navikama i hranom koju unose. Da bi se voljeli hraniti zdravije. I  bi voljeli znati što je to zdrava prehrana. Osjećaj zdravlja u svome tijelu im je važan. 

Kako postići taj osjećaja zdravlja u vlastitom tijelu?  Planiranjem!


Razmisliti što je to što volimo jesti i što od toga imamo u kuhinji ? Tada zapišite i planirajte:

1. Obavite kupovinu za namirnice 2 puta tjedno.

2. Isplanirajte obroke 3 dana unaprijed i stavite ih na frižider, vidljivo mjesto

3. Napravite pripremu za te obroke

4. Drugi dan napravite pripremu za naredna tri dana 

Važno je da ste dosljedni u tome. To zna biti izazovno. Možda imate osjećaj da ovo zahtjeva puno vremena. U početku dok se ne naviknete iziskivat će i vremena i truda. Tako je sa svim. Sjetite se svoga posla kada ste ga počeli raditi koliko vam je trebalo da napravite zadatak, kako je to zgledalo nakon samo tri mjeseca.

Sjetite se kad ste počeli učiti voziti bicikl ili rolere koliko puta ste pali i bilo je teško i nekad je boljelo, ali niste odustali i nakon mjesec dana već ste bili faca u ulici.

Tako je i s prehranom i navikama. Budite dosljedni, vjerujte u sebe, vaše tijelo će vam vratiti brigu o njemu. Osjećat ćete se bolje, imat ćete više energije, mislit ćete brže, ljepše ćete spavati. 

Ostvarit ćete ono što ste željeli i hranit ćete se zdravije. Taj osjećaj samo ostvarenje za mene je nezamjenjiv. Vjerujem da ste ga vi osjetili bar jedanput u životu, na nekom životnom području. 

Prisjetite se kako ga je bilo osjetiti i krenite malim koracima. Planirajte, budite dosljedni. Primjenite holistički pristup prehrani, planiranju i brizi o sebi.

 Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulnes vježbu.

Da bi bili motivirani i ostvarli željeni cilj, tu su grupne i individualne potpore koje nudim klijentima, vama. Obratite mi se s punim povjerenjem na dubravka@dubravkafazlic.com


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.