Devet jednostavnih načina da povećamo nivo svoje energije

Mislim da me većina čitatalaca Arabella magazina zna po mojim tekstovima. Čast mi je da sam od početka osnivanja ovog m...


Mislim da me većina čitatalaca Arabella magazina zna po mojim tekstovima. Čast mi je da sam od početka osnivanja ovog magazina njigov saradnik. Moji tekstovi su svih ovih godina imali različite teme. Ono što je najljepše u svemu je da  se ja još uvijek lično razvijam kroz to pisanje, svaki puta iznova, a nadam se da i na vas čitaoce ostavljaju bar jedan mali utisak.


Kroz ovo pisanje i kroz moj rad kao lifecoach je izašlo na površinu šta je meni  najvažnije. 
To je ženska energija i razvijanje visokog nivoa energije u sebi.Ako imam energije  onda mogu da planiram u svom životu više. 
Ako imam energije onda su i moje odluke brže i mogu bez problema da se prihvatim posla.
Ako imam energije mogu lakše da se opustim u stresnim situacijama.
Ako imam energije prije se usudim izaći iz zone komfora.
Ako imam energije onda sam više raspoložena.
Ako imam energije postižem lakše svoje ciljeve.
Jednostavno rečeno: 
sa visokim energetskim nivoom osjećam da sam jednostavno najbolja verzija sebe!

Želiš li i ti to također?
Postoji li više TEBE, nego što se svakodnevno doživljavaš?

Naravno očekujem odgovor DA, 
ali prije nego se date na prikupljanje energije, moram vam naglasiti da obratite pažnju na to šta vam guta energiju?

Medijske mreže možda?
Koje su  vam medijske mreže pristupačne…?
Već ujutro  se bombardujete informacija!
Radio, televizija, You Tube kanali, fb stranice, instagrami, poruke… 

Od medijskih mreža, ako ne znate kako da ih konzumirate, energetski nivo strašno opada, a već sam imala par klijenata koji su čak postali i depresivni.

Informacije sa medijskih mreža su energija koju vi rezonujete, svjesno i podsvjesno. Vi upijate sve  sebe kao sunđeri. Negativne informacije vas plaše, pa  tražite inspitaciju i motivaciju u pozitivnim. 
Postajete gladni pozitivnih  informacija.
Osjetite da vam ponestaje pozitivne energije i tražite načine kako da se napunite pozitivnom!

I našli ste ih…., 
divne motivacijske govornike, uspješne ljude koji su postigli puno, coacheve koji imaju uspjeha. 

Slušate ih i pratite kako govore i svaka riječ im je na mjestu. 
Govore užurbano, energetično, emotivno pa slušajući njih dobivate krila, raste vam adrenalin u krvi! 
Na momenat osjetite da možete isto kao i oni. Kreirati svoj život u 15 minuta. Hoćete da privlačite zdravlje, novac, partnera….
Ali, pazite da ne dobijete previše adrenalina i da ne hodate omamljeni nekom lažnom iluzijom o riješavanju vaših životnih problema u jednom danu.
Jako je puno slatkastih riješenja… kada motivacijski govornici sjede pred svojim kamerama tip top dotjerani, energični i uspješni… kako to predivno izgleda mislite! Hoću i ja to!

BUDITE OPREZNI!

Ne mislite da želim da ocrnim motivacijske govornike, i sama sam jedna od njih, ali pokušat ću vam ovako objasniti.

To vam je kao da ste došli u najbolju slastičarnicu na svijetu. Svi kolači bolji od boljega. Izgledaju primamljivo i svršeno, a ukus još i ne znamo. A pogotovo ne znamo koliko je vremena i truda trebalo da se oni naprave ili koliko su koštali sastojci da se naprave. 
Pa onda drugo pitanje,
koliko ih možete pojesti u jednoj porciji, jedan - dva, velike poguzije možda tri i tu je dosta, inače će vam biti muka.
Ja obožavam kolače, znoje mi se zubi dok ih gledam, a radujem se ko dijete kad znam da ću ih jesti, ali moram itekako biti oprezna koliko ih konzumiram, da mi ne naštete.
Uživanje u kolačima je lijepo jednom sedmično, ili jedan mali kolačić uz kafu dnevno, a ne tepsiju na dan, to vam ŠTETI!!!  
Isto tako vam šteti prekomjerno konzumiranje pozitivnih motivacijskih videa.
Kako se osjećate kada se prejedete slatkoga? Niste ni za šta više, samo dahćete i nemate energije. 

Znači prvi korak na putu da imamo više energije je da promjenimo način medijske ishrane!
Jer mediska hrana nam u prekomjernim količinama šteti bilo da je negativna ili pozitivna.

Ja već par godina ne gledam na televiziji,vijesti, političke polemike, vijesti o nesrećama, otmicama, ubistvima. Pa čak i neke serije, za koje ja u šali kažem da imaju kancerogene sastojke. 
Rado gledam filmove, dokumentarne reportaže, ali ne po cijeli dan. Odredim vrijeme kada ću sjesti pred TV, pa uz šolju čaja uživam.

Isto tako i sa fb stranicama, instagramom i praćenjem You Tube kanala. Sve su ovo sredstva razonode i malo inspiracije. 

Pročitah negdje lijep moto, “otkrij energiju kojom ćeš ostvariti svoje snove!”

A ja bih ovo malo okrenula pa bih rekla, “OTKRIJ  U  SAMOM  SEBI.SAN  KOJI. ĆE. TI. DAVATI. ENERGIJU.
Energija sama od sebe raste, ako u sebi, u svojoj duši osjetie šta želite.  
Ta želja treba da vas podigne ujutro iz kreveta. 
Potražite svoje snove u sebi. One snove za koje niste ni znali da ih imate. 
Uzmite vrijeme za sebe, upoznajte prvo sami svoje kvalitete, pa ćete onda znati i koje i koliko medijskih informacija možete da podnesete. 
Kada sebe i svoje kapacitete znate znat ćete koje i koliko kolača smijete da pojedete, a da vam ne naškode. Nekome prijaju jako slatki kolači, nekome manje slatki. Svakome po želji. A toga imate sada u medijskim mrežama u izobilju.Ovdje ću navesti 9 jednostavnih stvari koje će vam bez obzira na konzumiranje medijskih kolača dati energiju.

Disanje

Ustanite povremeno i udahnite par puta duboko. Udahnite zrak kroz nos i izdahnite ga kroz usta. I to ponovite nekolio puta. 

Kretanje

Pokrenite tijelo, ako ste više od jednog sata sjedili. Ćelije se moraju prodrmati, pa skačite jednu minutu, par puta uz stepenice i niz stepenice. Pobrinite se da poslije svakog sata sjedenja, par minuta napravite koji pokret.

Izlazak na zrak

Najbolje kretanje je na zraku. Ako niste u mogućnosti izaći vani otvorite prozor i pogledajte šta se vani dešava.

Piti vodu

Najmanje dvije velike čaše vode su vam dnevno potrebne. U to ne ubrajam čaj ili kafu. Jedino obična voda ima u sebi kisik koji je potreban našim krvnim žilama.

Pjevajte

A isto važi i za plesanje, snimite si ili prikupite svoju omiljenu muziku. Meni su omiljene pjesme i koje mi daju energiju su pjesme od ABBA i filma Mama Mia sa Meryl Streep. 

Smijanje

Smijanje uvijek daje energiju. Ja pratim na fb viceve ili na You Tube smiječna videa. Smijanje je dobro jer se cijelo tijelo tada aktivira i puni energijom.

Osjećati zahvalnost

Uvijek prije nešto novo želite da poćnete, zaustavite se 20 sekundi i prvo nabrojte sve na što ste u tom momentu ili tom danu zahvalni i probajte baš u taj osjećaj da se uživite. Uživite se u svoju zahvalnost da skoro u svakoj ćeliji osjetite tu energiju.. Na ovaj način svaka ćelija u tijelu dobije dovoljno kisika od čega ste puni energije za novi početak.

Biti ljubazan prema drugima

Probajte jednostavno dok šetate ili u trgovin ili bilo gdje da ste sa ljudima, i posmatrati ljude sa osmjehom. 
Prošlu sedmicu sam morala da ovjerim neke papire u rotterdamskom sudu. Sama pomisao na sud je odbojna i asocira na još više nadolazećih problema. Svi o tome pričaju na taj način. Pa se ponašamo svi kada idemo u takve oficijelne instancije ko osuđenici, a energija nam je na minimumu.

Mislila sam se, hajde da eksperimentišem kako energije rade. Naoružala sam se pozitivnom energijom u tolikoj mjeri da su mi se usta sama razvukla u osmjeh i tako došla na šalter. Službenica me pogledala i par sekundi zastala, a onda se i njoj pojavio blag osmjeh na licu. Obavljala je svoj posao i usput me pitala da li je još uvijek jak vjetar vani…. A pošto je vidjela da sam strankinja i odakle dolazim ispriča mi kako im je bilo lijepo prošlo ljeto na godišnjem kad su bili u Dalmaciji i Mostaru….

Inače i kada idem u običnu dnevnu kupovinu ili šetam probam taj osmjeh izvući iz svog lijepog osjećaja, pa mi se desi da ljudi pozdravljaju zamnom i kada sam ih već prošla.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.