Mindfulness - Kako do željene težine spoznajom sebe i promjenom odnosa prema hrani?

Otkako su praznici završili imam osjećaj da iz svakog medija iskače nova dijeta i novi način mršavljenja.  Ja duboko vjer...
Otkako su praznici završili imam osjećaj da iz svakog medija iskače nova dijeta i novi način mršavljenja. Ja duboko vjerujem u holistički pristup prehrani. Hrana za misli i tijelo koja kao rezultat nudi promjenu odnosa prema hrani i našem tijelu. 
Sama sam prošla kroz tu transformaciju. Izgubila 37 kilograma u potpunosti promijenila svoj životni stil, način na koji mislim o sebi. Postavila sam granice, naučila sam reći NE i komuniciram na sasvim novi način s osobama u svom životu.  Puno toga sam promijenila.

Moja težina je bila crveno svjetlo, signaliziranje da je meni potrebno nešto drugo. Težina i odnos koji sam imala prema hrani bila je moja lekcija koju sam trebala naučiti.

Misli, emocije, životni stil direktno utječu na način na koji probavljamo jelo. Upravo ovo nam pokazuje da je pravilna, izbalansirana prehrana samo pola priče. Druga polovica je “Tko sam ja kad jedem”. Zbunjujuće?

Ako ste jedan od onih koji su opterećeni hranom, okrećete se hrani kada se osjećate nelagodno, usamljeno, tužno, nesretno. Gubili ste i dobivali težinu ni sami ne brojite koliko puta već do sada. Ne volite svoje tijelo. Mislite da vas vaš oblik tijela ograničava da živite svoj život u potpunosti. Prejedate se, konstantno ste na dijeti, imate promjene ponašanja, probavne probleme. 

Onda je ovo put koji će otkriti onu drugu, neistraženu stranu vas. Stranu koju ste do sada skrivali ispod hrane. Emocija koje ste hranili, uzrokovanih mislima.

U odnosu vas i hrane ili mene i hrane, hrana su vrata. Vrata koja sam trebala otvoriti i zakoračiti na dublje mjesto koje je žudjelo za mojom pozornošću. Upravo hrana mi je signalizirala gdje trebam pogledati. Unutar sebe. 

Moj zadatak je  bio skupiti hrabrost i zaputiti se na to mjesto kako bi ga proučila, istražila.

Upravo tu dolazi do jasne slike koliko je dubok i kompleksan odnos nas i hrane. 

Odnosa s hranom odličan je učitelj. Kada uđemo kroz vrata, naše tijelo nam daje lekcije i uči nas, usmjerava nas. 

Što trebamo primijetiti, prihvatiti, što trebamo promijeniti, što trebamo otpustiti? Kako se ponašati i misliti o sebi. Kako njegovati, komunicirati i graditi odnose s drugima, na temeljima koji su zdravi.

Odnos s hranom zove nas da počnemo poštivati sebe i svoje tijelo. Da počnemo cijeniti i voljeti sebe. Da prihvatimo sebe i budemo ono što želimo biti, a ne što su nam drugi nametnuli da budemo. Oprostimo sebi, da budemo ponizni prema sebi i popustimo u perfekcionizmu.

Ovaj dio vodi nas da istražimo “Tko sam ja kad jedem”?

Ako imamo problem s hranom, slikom o sebi, ne postoji kraći put. Out nisu restriktivne dijete, nakon kojih se osjećamo loše, jer smo ponovno doživjeli neuspjeh. 

Kada rješavamo problem s hranom mi smo na putovanju. Otkrivamo mudrost koju ne vidimo. Našu životnu svrhu.  Korak po korak mi ćemo rasti, razvijati se i iscijeliti. 

Život, naše tijelo inzistirat će da napravimo duboku promjenu.  Što više postajemo osoba kakva trebamo biti i naše tijelo dolazi do  točke kakvo treba biti. Naše tijelo i naš mozak su povezani.  Kada postajemo svoji, nije nam više potrebna hrana da nas zacijeli. 

Do sada nam je hrana bila duboka simbolička zamjena. Kada nismo mogli dobiti što želimo uzimali smo prvu nama poznatu zamjenu.  Kada nam je falilo ljubavi uzimali smo hranu, kada nam je falilo intimnosti uzimali smo hranu.

Hrana je ljubav. Brzi nadomjestak. Brza ljubav. 

Svatko od nas ima svoj jedinstveni odnos s hranom i tijelom koji treba cijeniti, poštivati i njegovati. Svatko od nas je zasebna osoba jedinstvena i treba pojedinačni pristup. Do sada smo koristili poznate obrasce i zanemarivali smo stvarnu potrebu. 

Mind & Body Nutrition cjeloviti je pristup osobi. Misli, emocije, osjećaji, uvjerenja, stres, užitak, svjesnost direktno utječu na naše tijelo i odnos prema hrani. 

Ono što je potrebno je skupiti hrabrosti, preuzeti odgovornost za svoj život, svoje odluke i svoje postupke i krenuti na putovanje. Otvoriti svoja vrata i vidjeti što se krije iza njih.

Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulnes vježbu.

Da bi bili motivirani i ostvarli željeni cilj, tu su grupne i individualne potpore koje nudim klijentima, vama. Obratite mi se s punim povjerenjem.


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.