Moć molitve - Savršeni lijek i alat za unutarnji mir

Svi osjećamo ubrzani tempo života. Moderno društvo “vozi 300 na sat” i zahtijeva da se taj tempo održi. Svakodnevna užurbanost,...


Svi osjećamo ubrzani tempo života. Moderno društvo “vozi 300 na sat” i zahtijeva da se taj tempo održi. Svakodnevna užurbanost, briga, te gubitak konekcije sa samim sobom lako rezultiraju sa disbalansom na psihičkoj i fizičkoj razini. Poznato je da je stres ubica u 50 posto slučajeva i 75 posto uzročnik oboljenja. 
Kako bismo poboljšali zdravstveno stanje preporučuje se zdrava ishrana, puno odmora i sna, a nedovoljno se govori o unutrašnjoj intervenciji, molitvi i meditaciji.  Molitva liječi na način na koji uopšte nismo svjesni. Stoljećima je molitva prisutna u ljudskom društvu. Ona je metod duhovne konekcije i komunikacije. Mnogi od drevnih naroda počev od Azteka i Maja te stare Grčke i Egipta shvaćali su povezanost psihe  i tijela. 

Tijelo je hram naše duše pa kako održati hram ako ne hranimo njegovu iznutrinu. Tijelom se služimo u ovozemaljskom životu, ali neophodno je održati iskonsku energiju samog života-dušu. Duhovni element nije odvojen od fizičkog već upravo suprotno duhovno je nužni preduvjet za zdravo tijelo.

PUTOVANJE U UNUTRAŠNJOST DUŠE STARA JE KAO SAMA CIVILIZACIJA.

Korištenje vlastitih u vidu dubokih molitvi šamani su vraćali tijelo u ravnotežu ili ukazivali na duševni problem. U savremenom društvu postoje savremene zdravstvene studije koje ukazuju da molitva snažno utiče na zdravlje, posebno treba naglasiti da molitva utiće na konkretna zdravstvena stanja: zdravlje srca i krvnih sudova, regulacija krvnog pritiska, zdravlje disnog sistema, regulacija holesterola, smanjenje rizika od pojave hroničnih oboljenja, ublažavanje psihičkih problema i stresa.

Kada sam u 7. razredu imala tešku operaciju koja je sanirala komplikovani prijelom kosti puno sam se molila te sam cijelo vrijeme uspjela očuvati mir, a samim tim ruka je puno brže i uspješnije zacijeljivala. Fizikalna terapija duga 2 mjeseca također je savrseno prošla, te bih rekla da upravom molitvom konstantno održavamo visoku vibraciju. Postigla sam unutrašnji mir koji je smanjio paniku i strah predoperativnog stanja te sam snizila na minimum uticaj post-operativnog stresa. Stoga je mom tijelu bilo potrebno manje napora i energije da se regenerira nakon teških izazova.

Molitva jača i imunološkim sistem, ona pomaže neutralizirati djelovanje štetnih vanjskih agensa dolazi do ravnoteže umnog i fizičkog kao da se na neki tajnoviti magični način slažu sve kockice mozaika zvanog organizam. Dok se molimo moždana aktivnost se usporava te preovladavaju pozitivni osjećaji mira i unutrašnje povezanosti. Iz osobnog iskustva (pošto se molim od ranog djetinstva).REKLA BIH DA NAS UPRAVO MOLITVA VRAĆA SEBI SAMIMA. 

Emotivno smo mirno često skromni i zadovoljni posmatrajući ostale mišljenja sam da ljudi koji se mole duže žive od onih koji ne prakticiraju molitvu. Vrlo često nam se ispuni želja za koju smo molili. Mislim da je tajna upravo u miru i neopiranju željenom. Lično iskustvo mi govori da u molitvi doživljamo posljednji korak zakona privlačnosti: DOPUŠTANJE.

Moć molitve se nalazi u svakome od nas. Molitva i meditacija se ne mogu izravno definirati upravo zbog suptilnih tananih učinaka koje imaju na našu dušu. Riječ je o nečemu intimnom i dubokom odnosno o nečemu što je teško riječima obuhvatiti. Molitva je dostupna svima besplatna je i za nju nije potrebno imati veliko predznanje. Za dobrobit nas samih neophodno je zastati i oslušnuti “ono ispod površine”. 
Neovisno da li ste vjernik ili ne želim vam da se pronađete u nekoj od duhovnih praksi bilo da izaberete meditaciju, afirmacije, vizualizaciju ili molitvu o kojojje ovdje riječ ili upražnjavate sve tehnike zajedno želim vam da se uspješno rekonektujete sa samim sobom i uklonite sve otpore ka ostvarenju vaših najvećih težnji i aspiracija. 

Piše: Lejla Nalić

Zovem se Lejla Nalić. Rođena sam prije 29 godina, u Tuzli Završila sam Medicinsku školu i Pravni fakultet. 2010. sam prvi put pročitala knjigu Luise Hay "Ti to možeš", koja mi je promjenila život.

Od tada mi je želja postati couch-em i pomoći drugim ljudima da i oni promjene svoj.  2017. god. ta mi se želja ispunila i postala sam certificirani life couch po metodama Sandre Ann Tylor, tacnije quantum life couch. Sada živim u vortexu i radujem se čudima.
Posjetite moju facebook stranicu za dnevne afirmacije i pozitivne misli. Za više inspirativnih tesktova, posjetite moj blog. Za sve informacije vezano za life coaching sa mnom putem Skype-a obratite se na: hodziclela25@gmail.com

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.