Hrana i emocije: Što nam "veličina" našeg tijela poručuje?

Naše tijelo razgovara s nama. Ono ne može pričati nama poznatim jezikom. Jezikom slova, brojki, simbola. Komunicira s nama pu...Naše tijelo razgovara s nama. Ono ne može pričati nama poznatim jezikom. Jezikom slova, brojki, simbola. Komunicira s nama putem simptoma, emocija, osjećaja.

Naučeni smo da obraćamo pozornost na našu okolinu. Do kuda seže naš pogled, naš sluh? Tražimo uzroke problema u okolini. I onda ih rješavamo kao takve. Rješenje problema je u nama.

Posljednjih nekoliko mjeseci borim se s osipom nakon depilacije. Svaki put je sve intenzivniji. Promijenila sam način depilacije, sredstvo depilacije. Potom sam odlučila promijeniti i osobu kod koje se depiliram. Kada mi je prvi put izbio osip, kozmetičarka je super radila svoj  posao, no ono što me je izluđivalo bilo je koliko je pričala. Nije se gasila. Tih sat vremena bilo mi je više mučenje za moje uši nego za moju kožu. Žena mi je doslovno "zadavala osip". 

Otišla sam kod druge, koja isto super radi svoj posao. Zadovoljna sam bila tretmanom, no ova se samo žalila. Sve je teško. I pogađate  - osip je buknuo još intenzivniji. 

Tada nisam osip povezivala sam svojim unutarnjim osjećajima i koje emocije su one budile u meni. Kako sam se osjećala nakon tretmana. 

Kako u životu ništa nije slučajno naišla sam na svoju prvu kozmetičarku, koja se odselila i s kojom sam izgubila kontakt. Odem kod nje na depilaciju i kažem joj kako se borim s osipom nakon depilacije, koji je jako neugodan jer svrbi. Obavimo depilaciju i nakon par sati pojavi se doslovno mali osip. Gotovo neprimjetan u odnosu na prijašnje. I sjela sam i razmislila. I sinulo mi je. 

Doslovno moje tijelo je reagiralo na osobe. Reagiralo je na emocije koje su one budile u meni, osjećaje koje sam osjećala kada sam bila u blizini njih. Nije mi znalo na drugačiji način signalizirati nego da se ospem i odugovlačim odlazak na tretman ili tražim novu mogućnost.

Veličina našeg tijela:

Ona nam nešto signalizira. Za svakoga od nas to je putovanje. Putovanje otkrivanja sebe. Postoji jedinstvena mapa, po kojoj svatko od nas ima svoj put.

Naučeni smo da obraćamo pozornost na našu okolinu. Do kuda seže naš pogled, naš sluh...

Tražimo uzroke problema u okolini. I onda ih rješavamo kao takve. Odlazimo na razne dijete, dovodimo tijelo u stres... Rješenje problema je u nama. I u onome što nam naše tijelo poručuje!

Što nam naše tijelo poručuje? 
Od koga se to štitimo tj. koji dio u sebi štitimo. Imamo li vjere u sebe? Živimo li svoje istinsko ja?

Preuzimamo li tuđe obaveze na sebe? Nosimo li se sa izazovima u životu sa ženskom ili muškom energijom? Kome se želimo svidjeti, koga želimo zadiviti? Čija očekivanja ispunjavamo? Jesmo li iskreni prema sebi? Borimo li se protiv naših želja, očekivanja koja su u nama? Mislimo da ne smijemo željeti, živjeti nešto što nam drugi nisu predodredili? Jesmo li hrabri zauzeti se sa sebe i svoje potrebe?

Dođe trenutak kada jednostavno shvatiš da ti je potrebno nešto drugo, da je vrijeme da poslušaš onaj glas u tebi koji te zove. Do sada ga nisi bila svjesna. Tijelo svojim bujanjem ukazivalo ti je na njega. Pokušala si sa svim dijetama i izazovima do sada neuspješno.

Hrana su vrata! 
Poslušaj signale svoga tijela.  Naš odnos s hranom su vrata. To su prekrasna vrata koja nas vode na dublje mjesto koje žudi za našom pozornošću. Zakorači kroz ta vrata. 

Mind & Body nutrition cjeloviti je pristup osobi. Misli, emocije, osjećaji, uvjerenja, stres, užitak, svjesnost... direktno utječu na naše tijelo i odnos prema hrani. 

Ono što je potrebno je skupiti hrabrosti, preuzeti odgovornost za svoj život, svoje odluke, svoje postupke i krenuti na putovanje. Otvoriti svoja vrata i vidjeti što se krije iza njih.

Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulnes vježbu.

Da bi bili motivirani i ostvarli željeni cilj, tu su grupne i individualne potpore koje nudim klijentima, vama. Obratite mi se s punim povjerenjem.


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.