Dan koji je promijenio moj život: Kako živjeti ovdje i sada?

Prije par godina sam doživjela nešto što je promjenilo moj život , skoro iz korijena.  Svi mi prolazimo kroz razne faze u našim ži...


Prije par godina sam doživjela nešto što je promjenilo moj život , skoro iz korijena. Svi mi prolazimo kroz razne faze u našim životima. Svaka faza ima svoj tempo i svoje ciljeve. 


Kada nam je 20 godina stojimo na ogromnom raskršću, sa bezbroj pitanja i mogućnost. Do 30 godina otprilike formiramo naše ciljeve u jedanom smijeru i odjednom nam postaje jasnije šta hoćemo.

Od tih 30 godina pa nadalje počinjemo da živimo stvarni život. Ali nam onda  djeluje da vrijeme brže prolazi nego što bismo sami htjeli. Što više postajemo stariji pomalo nas hvata i panika da nećemo stići sve što želimo, jer je život prekratak.
Čak nas hvata i strah od bolesti da nas i ona ne spriječi u realizovanju naših ciljeva.Ovako sam ja  uglavnom doživljavala svoje životne procese.. 

I pored mojih strahova i panike, uspjela sam postići zadovoljavajuće ciljeve. Imam muža za koga često kažem da je izašao iz mojih snova, predivnu djecu, na koje sam ponosna. Uživam u svom poslu. Znam se nositi sa problemima koji nailaze i za ovo sam ponosna na sebe. Imam kuću po mom ukusu u kojoj sam sretna.  Moj muž i ja ne živimo na pozajmici i dugovima , što je na Zapadu sasvim normalno. Na moje veliko zadovoljstvo smo mogli realizovati da i u Hrvatskoj, na jednom otoku imamo još jedno svoje mjesto.Savršeno, govorili bi nam neki. OK, savršenstvo ne postoji, ali mogu reći sa sigurnošću da smo zadovoljni.

Kada čovjek postigne toliko da može nabrojati par stvari sa kojima je zadovoljan, svi ostali pokušaji i poduhvati se nižu.Imaš inspiracije i snage da realizuješ sve što hoćeš, jer znaš da možeš. 

Jedino čega te strah je da nećeš imati dovoljno vremena, jer uočavaš iz dana u dan da je život kratak i da ništa nije tako blizu kao smrt, pogotovo ako u svom bližem okruženju smrt uzme drage ti osobe. Opet kažem, ovako je moj  doživljaj.

I tako sam prije par godina bila opet kao i svake godine na otoku u Hrvatskoj. Uživali smo u ljepotama okruženja, klime, hrane i druženja. Mjesec dana raj na Zemlji. 

Taj dan koji je meni poromjenio život, je bio zadnji dan pred da ćemo se opet vratiti kući u Holandiju.

Sve smo pospremili, koferi su bili upakovani, za sutrašnji polazak.
Bilo je popodne.  Sjedila sam sama na našoj terasi i tako posmatrala, na jednoj strani Brač, a na drugoj Split.  Srce mi i sad zatreperi i preplavi me more sreće i od same pomisli na ovaj pogled.

I tako dok  sam gledala sa terase u jednom momentu me obuze osjećaj sjete i pomalo tuge, kad sam pomislila, koliko li ću puta još ovdje doći? Ako svake godine dođem jednom, dva, eventualno tri puta, onda će to biti  20, 40, 50 ili više puta..?

Tako utonuta duboko u misli skoro do meditacije, potpuno iz nesvjesnosti me od vrha moje glave, preko cijeloga tijela, do nožnih prstiju prođe neka energija. Bukvalno sam se stresla. Ne znam kako  bih ovo mogla više riječima opisati.

Kroz mene je prošao neki neobjašnjivi osjećaj. U tom momentu, kroz taj osjećaj sam samo pomislila: 
VRIJEME  NE POSTOJI!

Vrijeme ne postoji, to je bio moj osjećaj, moje misli i ja zajedno.
Poruke su slijedile dalje u mojim mislima, kao  da nije bitno koliko puta smo negdje i na koliko mjesta ćemo moći biti. Toliko se stvari iz godine u godinu ponavljaju, ali mi ih ne moramo nabrajati. Koliko puta ćemo još slaviti rođendane, Novu godinu ili druge praznike? Koliko puta ćemo još otići na odmor?
To uopšte ne znamo i ne treba da znamo. 

Ne radi se o tome da imamo kvantitet momenata, nego kvalitet momenta.

Od tada je meni otišao veliki teret iz mojih misli i mog života.

Od tada ja svoj život živim s parolom:

HALO  ŽIVOTE,  ŠTA  MI  NUDIŠ  U OVOM  MOMENTU ?

Uz ovu moju parolu mi više ne pašu neka nabrajanja ili život od vikenda do vikenda ili od godišnjeg do godišnjeg ili od jednog praznika do drugog.

Ja od tada živim za jedan dan, za momenat iz momenta u momenat.

Od tada živim i pratim samo šemu za jedan efektivan dan


1. Za mene dan ne počinje ujutro nego još to veče prije spavanja.

Pet minuta prije nego što zaspim preletim mislima još jednom dan koji je prošao. Šta je bilo dobro, šta je bilo loše i šta sam od svega naučila?

Odredim prema obavezama u koliko sati ću ustati sledeće jutro i šta će biti prvo šta ću uraditi. Iako ću možda uraditi isto što sam uradila i predhodno jutro. Ja obožavam doručke i rado ustajem i sat vremena prije da bih uživala u doručku i na tenane popila kafu i čaj.

2. Uz uživanje uz doručak uzmem si 5 minuta vremena da si odgovorim na par pitanja, kao:
  • Čemu se danas radujem?
  • Šta je danas moj najveći prioritet, šta ću vezano za njega konkretno uraditi i kada?
  • Kako ću znati da je moj dan uspio?

3. Prvi dio radnog dana koristim i da se nekim člankom napunim inspiracijom i pozitivnom energijom tako da i ostali dio dana provedem u refleksiji  toga.

Ne trčim odmah u pregledanje pošte, i ostalih medijskih mreža.

4. Najvažnije od svega za moj jedan efektivan dan  je da se ne trujem negativnim informacijama. 

Ako pratite ovaj magazin, glavna urednica Danijela Jokić-Vaislay se trenutno bavi i piše o Zakonu privlačenja. Zakonu koji kaže da smo mi naša uvjerenja i da ono na što se fokusiramo raste. Znači ako se fokusiramo na negativne misli, negativne događaje, nacionalna previranja, terorističke napade, negativne političare i bolesti to će i rasti.
Ali ako negativnostima ne dajemo kisika same će se ugušiti.

Život je iz dana u dan jedno novo čudo i to ne smijemo nikada zaboraviti. Život moramo da  proživljavamo u momentu ovdje i sada, jer vrijeme i onako ne postoji.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.