"Jedem malo, a debljam se!" - Kako je to moguće?

Jeste li se ikada ovako osjećali?  Jeste li  ču li sebe kako izgovarate rečenice: " Gotovo ništa ne jedem i debljam s...
Jeste li se ikada ovako osjećali? Jeste li čuli sebe kako izgovarate rečenice: "Gotovo ništa ne jedem i debljam se? Od same pomisli na hranu dobijem kilograme. I čaša vode me udeblja!". Sjećam  se perioda kada sam ja tako govorila.


Koliko ima istine u tome? 

Za rad našeg tijela potrebna nam je energija. 
Hrana je energija za naše tijelo.
Uzimamo energiju u obliku hrane i trošimo je  kroz aktivnosti poput disanje, cirkulacije krvi, dnevnih aktivnosti, vježbanja, za proizvodnju energije u našem tijelu, probavu.Balans energije određuje našu tjelesnu težinu. 
Ako unosimo manje energije ( hrane) gubimo na težini, ako unosimo više dobivamo a težini. 

Naravno tu su i faktori koji utječu na unos energije ( hrane ) i na njenu potrošnju.


Apetit, okruženje, količina utrošenih kalorija, okus, tekstura, psihološki faktori = bazalni metabolizam, vježbanje, dnevne obaveze. Zašto onda rečenica: “Jedem malo, a debljam se”? 

Upravo zato što ideja “ jedem malo “ je osobnog karaktera.

Razmislite o tome. 

Kada kažete “ jedem malo” što pritom mislite? 
-jedete manje nego normalno?
-jedete manje nego što su vam rekli? 
-jedete manje nego što imate osjećaj da je ispravno? 
-jedete manje od vaše procijenjene stope metabolizma 
-jedete manje od vaše stvarne stope metabolizmaKoliko često “ manje jedete”?

-jedete manje pri jednom obroku?
-jedete manje jedan dan u tjednu 
-jedete manje svaki dan 
- jedete manje skoro svaki dan, a druge dane previše.

Važno je pojasniti što to znači i dati si odgovore na ova pitanja. 

U većini vremena problem je u percepciji. 

Kako mi opažamo koliko i kada jedemo. Mi ljudi loši smo u ispravnoj procjeni koliko hrane smo pojeli.  I do 50 posto znamo pogriješiti u procjeni. Često mislimo da jedemo manje i trošimo više. Jednako je i s osobama koje žele dobiti kilograme samo obrnuto. One misle da jedu više, a troše manje. 

U današnje vrijeme kada su porcije sve veće i tanjuri su sve veći, mi izgubimo osjećaj za porciju i količinu hrane koja nam je potrebna. Postoje jednostavne metode kojima možete pratiti unos vaše hrane i uvjeriti se zavaravate li se ili vaš unos hrane je zaista nizak i ne gubite kilograme (u tom slučaju preporuka je posjetiti svoga doktora.) 

Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulnes vježbu.

Želite li se  osjećati  bolje, steći kontrolu nad svojim prehrambenim navikama, naučiti kako da se hranite zdravo i koliko vam je hrane  potrebno pošaljite mi mail. Personalizirani online program je za vas. 

Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE