"Jedem malo, a debljam se!" - Kako je to moguće?

Jeste li se ikada ovako osjećali?  Jeste li  ču li sebe kako izgovarate rečenice: " Gotovo ništa ne jedem i debljam...
Jeste li se ikada ovako osjećali? Jeste li čuli sebe kako izgovarate rečenice: "Gotovo ništa ne jedem i debljam se? Od same pomisli na hranu dobijem kilograme. I čaša vode me udeblja!". Sjećam  se perioda kada sam ja tako govorila.


Koliko ima istine u tome? 

Za rad našeg tijela potrebna nam je energija. 
Hrana je energija za naše tijelo.
Uzimamo energiju u obliku hrane i trošimo je  kroz aktivnosti poput disanje, cirkulacije krvi, dnevnih aktivnosti, vježbanja, za proizvodnju energije u našem tijelu, probavu.Balans energije određuje našu tjelesnu težinu. 
Ako unosimo manje energije ( hrane) gubimo na težini, ako unosimo više dobivamo a težini. 

Naravno tu su i faktori koji utječu na unos energije ( hrane ) i na njenu potrošnju.


Apetit, okruženje, količina utrošenih kalorija, okus, tekstura, psihološki faktori = bazalni metabolizam, vježbanje, dnevne obaveze. Zašto onda rečenica: “Jedem malo, a debljam se”? 

Upravo zato što ideja “ jedem malo “ je osobnog karaktera.

Razmislite o tome. 

Kada kažete “ jedem malo” što pritom mislite? 
-jedete manje nego normalno?
-jedete manje nego što su vam rekli? 
-jedete manje nego što imate osjećaj da je ispravno? 
-jedete manje od vaše procijenjene stope metabolizma 
-jedete manje od vaše stvarne stope metabolizmaKoliko često “ manje jedete”?

-jedete manje pri jednom obroku?
-jedete manje jedan dan u tjednu 
-jedete manje svaki dan 
- jedete manje skoro svaki dan, a druge dane previše.

Važno je pojasniti što to znači i dati si odgovore na ova pitanja. 

U većini vremena problem je u percepciji. 

Kako mi opažamo koliko i kada jedemo. Mi ljudi loši smo u ispravnoj procjeni koliko hrane smo pojeli.  I do 50 posto znamo pogriješiti u procjeni. Često mislimo da jedemo manje i trošimo više. Jednako je i s osobama koje žele dobiti kilograme samo obrnuto. One misle da jedu više, a troše manje. 

U današnje vrijeme kada su porcije sve veće i tanjuri su sve veći, mi izgubimo osjećaj za porciju i količinu hrane koja nam je potrebna. Postoje jednostavne metode kojima možete pratiti unos vaše hrane i uvjeriti se zavaravate li se ili vaš unos hrane je zaista nizak i ne gubite kilograme (u tom slučaju preporuka je posjetiti svoga doktora.) 

Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulnes vježbu.

Želite li se  osjećati  bolje, steći kontrolu nad svojim prehrambenim navikama, naučiti kako da se hranite zdravo i koliko vam je hrane  potrebno pošaljite mi mail. Personalizirani online program je za vas. 


Više o mindfulness praksi i treninzima pročitajte na: https://dubravkafazlic.com/ 


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.Piše: Dubravka Fazlić


Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.