Kako da se "napunite" pozitivnom (CHI) energijom?

" Novo doba, novo vrijeme ", čujete li vi to sve češće oko sebe? To je ono o čime sa ja bavim, studiram i puno čitam.  Čak...


"Novo doba, novo vrijeme", čujete li vi to sve češće oko sebe? To je ono o čime sa ja bavim, studiram i puno čitam. Čak šta više, na moje veliko zadovoljstvo, uspjevam da budem i svjedok dešavanjima koje donosi novo vrijeme. Šta je to novo vrijeme?


Vrijeme koje je u stvari staro zaboravljeno vrijeme. Vrijeme u kome se okrećemo samima sebi i našoj ličnoj životnoj sili. Vrijeme u kome  možemo da vizualiziramo, privlačimo i stvaramo za sebe bolji život, u kome razvijamo svoju životnu silu koja nas pravi svjesnijima, slobodnijima i lakšima.

Zamislite da vam noćas dođe čarobna vila koja promaše par puta svojim čarobnim štapićem iznad vašeg sanjivog tijela. Pa tako izgovara čarobne riječi ćiri bu, ćiri ba i vi se odjednom pretvorite u ono što ste oduvijek željeli.

Kad se probudite vidite kako se sunce probija kroz prozor u vašu sobu, a kada se pogledate u ogledalo vidite da cvjetate od sreće. Samo upamtite čarobna vila je začarla samo vas. Sve ostalo je ostalo isto. I vi ste ostali na istom mjestu, sa istim partnerom i sa istim ljudima oko vas, kao i sa istim obavezama.

Ali vi ste sada začarani i otvoreni da procvjetati  kao najljepši cvijet. Zračite ljepotom, svježinom i ljubavlju i pucate od energije.

Kako vam se čini ova čarolija?
Na šta vas upućuje u vašem životu?
Kako se odnosite prema partneru, djeci, okolini i poslu?
Kako se osjećate?
Šta je drugačije?

Razvijati se znači biti otvoren prema životu. 
Što ste više otvoreni više se razvijate. 

Biti otvoren, ne znači samo pomjerati svoje vlastite granice, ili pustiti se svemu što vam život nudi ili se sa svim slagati i da vam je svejedno šta drugi misle.

Biti otvoren, znači konstantno otkrivati ko smo mi sami, a to počinje sa osjećajem. Osjetiti svoje tijelo, osjetiti svoje osjećaje i svoju napetost. Čak šta više osjetiti efekat svojih misli. 

Ako imate strpljenja bez predrasuda i osuda prema sebi i gledate na sebe kao što majka gleda na svoje dijete kada pokušava nešto da nauči, onda si kreirate prostor za lično razvijanje. 

Ovo je jedna vrsta univerzalnog zakona, kojim postajemo svjesniji i sa kojim možemo brzo da se promjenimo.

Pogledajte se kako sada u ovom momentu sjedite. Jeste li skvrčeni? Ako vam nije udobno, želite li da promjenite držanje? Tako je i sa svime u životu. 

Razvijati se i cvjetati kao najljepši cvijet,  možete samo ako ste se oslobodili predrasuda i osuda  o sebi. Ali to ne znači da sebe uvijek morate smatrati najboljima i svemoćnima. Ako imate ovakvo držanje prema sebi uvijek ste u grču i postajete jako nesigurni.

Ako sebi kažete: ”Ja sam fantastičan/a… ; Ja to mogu... ; Uspjeh mi je zagarantovan…" sjena ovakvih razmišljanja je velika mogućnost neuspjeha. Znači opet postajete nesigurni i ne možete da se razvijate.

Ono što vam pomaže je prihvatanje i ljubav prema vašim osjećajima, pa i onih koja nisu baš ugodna.

Intimna veza sa onim što se dešava sa vašim tijelom, duhom i dušom bez kritičnog stava prema nekim osjećajima i mislima koje po vama neki smiju, a neki ne smiju da postoje. Upoznajte sebe bez straha na šta ćete naići. Opustite se i akceptirajte se takvi kavi ste. 

Ovdje vam nudim jednu vježbu.  Ovo je jedna vrsta spiritualnog  ljudskog zakona. Ova vježba vam daje snagu i razvija samopouzdanje uz pomoć vaše lične CHI sile (energije), pomoću čakri koje su energetske tačke u našim tijelima.

Ova vježba traži toliko vremena koliko vremena možete da odvojite za nju, a pomaže uvijek. Sjedite uspravno, sa punim stopalima na pod da vam budu razdvojena u širini kukova. Koljena lagano povijte, a ruke pustite niz tijelo. Udahnite lagano i nečujno zrak kroz nos. Zatim prodrmajte lagano sve dijelove tijela, od stopala, noge,  trup, ruke, ramena i glavu. To radite nekoliko minuta, dok vam tijelo ne kaže da je dovoljno.

Sada ćete skupljati CHI. CHI je životna sila u kojoj je sva naša energija. Ovu energiju zovu i PRANA ili KUNDALINI ili SHAKTI ili ORGONE ili MANA.

Nije važno koje je ime za ovu energiju. Ono što je važno je da budemo svjesni da postoji nešto što nam daje život. Energija na koju mi možemo utjecati sa našim duhom ili ako koristimo ovdadašnji termin vizualiziranjem.

CHI privlačite tako što ćete podići i raširiti ruke koliko god možete, dok udišete svjetlo i zrak kroz nos zatvorenih usta. Onda opet skupite ruke polako dok kroz vas prolazi svjetlo i zrak.
Udišite polako i ne preduboko.

Djelovat će vam kao da iz zraka oko vas svojim rukama kupite tu životnu energiju.  Na ovaj način oko sebe kreirate nevidljivi balon pun energije. Osjetite toplotu među prstima i predpostavite da je taj balon vaša najveća koncentracija CHI energije, koja pucketa i gori u vama od čiste želje za životom.

Stavite ruke na pojas i utrljajte CHI u vaše tijelo do vaše kičme, a pri tome možete da  izgovarate, kako da kao i svako imate pravo da vjerujete da vas život nosi.

Uzmite dozu CHI u ruke i stavite je među bokove, a pri tome izgovarajte: ”Kao i svako imam pravo da imam snagu i vitalnost”.

Sljedeće prikupljanje CHI je kod sakralne čakre. Stavite jednu ruku ispod stomaka, a drugu donjeg dijela leđa, odmah iznad guze. A pri tome izgovarate: ”Isto kao i drugi imam pravo da osjećam”. Ovdje vam se može desiti da osjetite male trnce.

Slijedeći korak je da stavite CHI u srčanu čakru, tako što ćete rukama nanjeti energiju na grudni koš i reći sebi da kao i drugi imate pravo na ljubav.

Kasnije stavite CHI na čakru grla i pri tome recite da imate pravo da  kažete što mislite.

Naravno ne možemo propustiti treće oko, mjesto izmeću obrva. Dok stavljate CHI na to mjesto trebate da izgovarate da imate pravo da vidite istinu.

I na kraju gornja čakra, koja se nalazi na vrh vaše glave. Pošto nanesete CHI na tu čakru isto izgovarate da imate pravo kao i svi da imate kontakt za rajem.

Na  CHI snagu koja nam daje život možemo uvijek utjecati našim duhom uz vizualiziranje. Od srca vam želim uživanje u ovoj vježbi. Brzo ćete osjetiti zeljeni rezultat!


Želite li znati kako ja pomažem treninzima ili hoćete više informacija ili dogovor za Skype termin slobodno mi se obratite na e-mail adresu;
Tel: 0031 6 47810067
Facebook stranica: Vanja-Lifecoach

Vanjinu knjigu možete kupiti u Tuzli i u Lukavcu. Za sve upite javite se u inbox Arabella Magazin-a.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.