Kako sebi BRZO pomoći kod napada panike?

Živimo svaki dan užurbano, radimo više stvari istovremeno, mislimo, smejemo se, plačemo, a o nekim refleksnim aktivnostima koje se deš...


Živimo svaki dan užurbano, radimo više stvari istovremeno, mislimo, smejemo se, plačemo, a o nekim refleksnim aktivnostima koje se dešavaju, gotovo da i nikada ne mislimo. Dobro, i zašto bismo, ipak su refleksne i dešavaju se bez uticaja naše volje? 

Ipak iako su bez uticaja naše volje, ne znači da su bez uticaja naše psihe, kao i da mi, na neke od njih, možemo uticati na jedan modifikujući način i tako uspeti da poboljšamo svoj kvalitet života. Jedna od funkcija na koju bih se danas osvrnula jeste disanje. 
Disanje predstavlja izvor života i nosilac je životne snage. Istovremeno je i ritmična aktivnost, sastoji od udaha i izdaha, a sve što ima ritam, ima i život. Udišemo kiseonik, izbacujemo ugljen dioksid. Na opštem nivou, znači da dahom možemo da održavamo pavilnu ravnotežu, između onoga što smo uneli i prihvatili i između onoga što dajemo, sa nečim što treba da pustimo i da pređemo u neke nove slobode i nove razvojne i životne faze, između onoga što bi želeli, a na neki način se osećamo nedoraslo tome. 

Zato problemi sa disanjem predstavljaju na jednom psihološkom planu probleme sa prihvatanjem i sa puštanjem. Najčešće kao psiholog se sa problemima daha srećem kod klijenata koji imaju napade panike, koja danas predstavlja više sam simptom, nego zaseban problem i gotovo uvek ukazuje na jedan dublji psihološki problem, vezan za nekakvu vrstu prihvatanja i nečega što osobu guši, golica na psihološkom planu. 

Ipak kako je prvo važno da se stabilizujemo da bismo mogli da kopamo dublje, mislim da je poželjno i to uvek i preporučujem ljudima, da se krene od pravilnog disanja. Pravilno disanje znači relaksaciono disanje, disanje dijafragmom, a ne plućima, plitko, kako većina anksioznih diše i na taj način sebi pravi disbalans kiseonika i ugljen-dioksida u krvi što dalje uzrokuje ubrzan rad srca, nesvesticu i malaksalost. 

Relaksaciono disanje treba vežbati po nekoliko puta na dan i naučiti primenjivati u svim potrebnim situacijama. Kako praktikovati relaksaciono disanje i kako sebi pomoći kod napada panike?
  • Smestite se udobno (možete zatvoriti oči ukoliko vam tako odgovara)
  • Udah na nos, izdah na usta
  • Udah 4 sekunde, pauza jedan trenutak, a onda izdah ponovo polako 4 sekunde.
  • Dišite sporo, lagano i kontinuirano. 
Da li radim pravilno?

Da biste znali da radite pravilno, možete staviti ruku na stomak, koja kada dišemo duboko treba da se pomera. Koliko dugo i koliko često? Nekoliko minuta, redovno, tri puta dnevno. (5-10 minuta. Varirajte! 

Ne prija svima ritam od 4 sekunde, može biti tri, pet ili sedam. Važno je da dišete mirno, polako, kontinurano. Prilikom relaksacije možete osetiti trnce u telu, ali to je normalna senzacija koja prolazi. Nastavite sa vežbanjem. Dišite, jer dah je izvor života.


Pogledajte i video:
Piše: Anđelija Simić

Anđelija Simic, masterirala na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Stekla diplomu naprednog nivoa obuke iz Racionalno emotivno bihejvioralne terapije, Albert Ellis Institute, New York. Zavrsila kurs za tretman graničnog poremećaja ličnosti Dialectical Behavior Therapy (DBT):  Treatment for Borderline Personality Disorders pod vođstvom Sage de Beixedon Breslin, Ph.D. na Zur Institutu. Kurs je odobren od strane APA (Americke psiholoske asocijacije). Učesnik brojnih treninga koji se bave ličnim rastom i razvojem (Iskustveni seminar logoterapije, Transkaciona analiza u svakodnevnom životu, Autogeni trening, Asertivni trening, REBT grupa za lični razvoj). Pohađala je edukaciju iz Psihologije ličnih konstrukata u okviru Udruženja konstruktivista Srbije.

Iskustvo sticala volontirajući u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici, zatim u oblasti individualnog psihološkog savetovanja, ali i kao psiholog i predavač psihologije u Karlovačkoj gimnaziji. Voditelj edukacije iz oblasti psihodijagnostike. Bavi se individualnim psihološkim savetovanjem (uživo i online), edukativnim psihološkim treninzima, kao i treninzima iz oblasti ličnog razvoja. Autor je bloga www.andjelijasimic.com. Za sva pitanja i upite za savjetovanje mozete joj se javiti na e:mail: andjelija299@gmail.com .

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.