Zašto ne možete da izgubite višak kilograma i kako to promijeniti?

Koliko ste puta do sada pokušali izgubiti na težini. Koliko te puta pročitali novu dijetu, ili poslušali frendicu i što j...Koliko ste puta do sada pokušali izgubiti na težini. Koliko te puta pročitali novu dijetu, ili poslušali frendicu i što je njoj pomoglo i rekli: "Eh, to je za mene. Ovaj put ću uspjeti!".  Niste sami u tim situacijama. Mnogi od nas koji smo pokušavali izgubiti kilograme nismo uspjeli. Krivili, smo dijete, nedovoljno vremena, stresan posao. U stvarnosti problem može biti sve to, ili ništa od toga. Ako želite izgubiti na težini, iz moga iskustva morate prebaciti fokus s dijeta i vježbanja i staviti naglasak na promjenu vašeg uma. Znanstvene studije pokazale su da je najveća prepreka kod gubitka težine vezana uz snagu volje.

Možda do sada niste razmišljali o tome. Puno odluka u danu moramo donijeti. Kako većinu vremena provedemo na autopilotu nismo ni svjesni da donosimo odluke. 

Možemo misliti da imamo snage volje na pretek, znanstvenici su dokazali da imamo samo određenu količinu energije u danu koju ćemo potrošiti na snagu volje. 

Koliko god da želimo se posvetiti našem cilju da izgubimo kilograme, takozvani stresovi u našem životu posao, obitelj, sam život bit će nam prepreka.

Što napraviti tada?

Pokušajte izbjeći potrebu da birate? Snaga volje je izbor ispravne stvari ili prave stvari u trenutku, tu je zamka za nas. Na autopilotu smo, nismo svjesni svojih radnji i svojih potreba. Ako si damo previše mjesta da biramo kada smo umorni i u stresu izabrat ćemo najbržu, najjednostavniju  i hranu koja će nam pružiti najbolju utjehu. 

Kako da istreniramo naš mozak da cijeni zdravu prehranu:

1. Upoznajte sebe, svoje emocije i svoje žudnje 

Zakoračite u svoj unutarnji svijet.
Pružite sebi ljubavi, meditirajte. Stvari koje vas čine sretnima važne su za vaše samopouzdanje i mogu vam puno pomoći da istrenirate svoj mozak u smjeru u kojem želite. Kreirajte male rituale za sebe. Fokusirajte se na svoje osjećaje , naučite ih prepoznavati, locirati i imenovati.

2. Planirajte svoje obroke

Planiranjem svojih obroka štedite na vremenu i dajete si manje mogućnosti za izbor , a time veću mogućnost za uspjeh. Napišite jelovnik za tjedan dana, sastavite listu za kupovinu i obavite kupovinu. Ne morate razmišljati što ćete skuhati i imate li u kuhinji. Sad samo trebate skuhati. 

3. Zdrava prehrana neka bude vaš cilj

U zdravom tijelu zdrav duh - Tako ide poslovica. Kada se hranimo obrocima koji su sastavljeni od povrća, proteina, voća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća naše tijelo dobije čistu energiju za rad. 

Kada unosimo takvu hranu za naše tijelo to djeluje kao kad se idemo okupati u najbistrije plavo more. Osjećamo se osvježeno, lagano, puni energije i zadovoljstva. 

Hrana nam postaje saveznik. Uživamo u njoj jer znamo da nam čini dobro za naš duh i naše tijelo. Balans uma, duha i tijela!

Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE