Intuitivna inteligencija - Kako slušati svoje tijelo i prekinuti niz loših prehrambenih navika?

Ponavljajući navike iz dana u dan, najčešće je to nesvjesno, one postaju dio nas.  Prestajemo ih biti svjesni i postaju...
Ponavljajući navike iz dana u dan, najčešće je to nesvjesno, one postaju dio nas. Prestajemo ih biti svjesni i postaju automatizam. Tu leži njihova moć i zamka. Mi postajemo robot svojih navika, te živimo na autopilotu. Prepuštamo im se. Neke su dobre, korisne, olakšavaju nam i uljepšavaju život, a neke nam stvaraju manje ili veće probleme i nama i drugima.

Nesvjesni svojih navika najčešće optužujemo okolnosti i ljude koji su oko nas za naš neuspjeh. 

Zašto sve ovo pišem? Zato što navike čine veliki dio našeg života! Kojom nogom ujutro prvo dotaknete pod? Trebate razmisliti? Automatski to činite. Kada birate stranu kreveta u hotelskoj sobi, automatski i nesvjesno birate onu stranu u kojoj spavate kod kuće. 

Koliko šećera u kavu ili čaj stavljate? Kada ste počeli koristiti  ga? Zašto vam je to potrebno?  Kada naručite kavu automatski posežete za šećerom i nesvjesno stavljate svoju dozu.

Kada umirimo svoj um i pokušamo unijeti balans između našeg uma i tijela. Sve navike koje nam ne odgovaraju počinju izlaziti na površinu.  Ponekad je to za nas previše i odustajemo. Odustajemo zbog distrakcija ili nečega što nam odvraća pažnju. 

Tri su najćešća načina distrakcije:

1. Iščekivanje budućnosti 

Razmišljamo, sanjarimo i iščekujemo budućnost. Neka razmišljanja su neophodna (kako ćemo nešto napraviti, planiranje dana...). Ako gradimo kule od oblak i sanjarimo, što bi bilo kada bi bilo to nije u potpunosti dobro za nas? Puno puta odlutamo u sanjarenje. To nam se može činiti prirodno, no u biti to je navika jer nismo prepoznali osjećaj nesigurnosti koji nam se povremeno javlja. Bijeg od nečega tako da planiramo fantaziramo kako bi se osjećali sigurnije. 

2. Držimo se prošlosti

Vraćamo se u prošlost. Odlazimo jer je navika jaka i stare boli nas vuku. Vezani  smo za prošle negativne događaje koje nismo razriješili. Živimo u prošlosti. Ovo se često javlja kod ljudi i jedan je od načina kako bi mnogi od nas zadržavali osjećaj nezadovoljstva. Kako bi se osjećali nezadovoljno i jadno. 

Ovo je način da održavamo to svoje stanje bez da smo  svjesni. Zadržavamo negativne emocije i osjećaj samosažaljenja. Imamo osjećaj da trebamo razriješiti s prošlosti, odlazimo tamo, ostajemo, tako ne rješavamo ništa i vrtimo se u krug. Na isti način se možemo zadržavati u prošlosti jer je puna sretnih događaja i doživljaja pa nas oni vuku. 

3.Razmišljanje u sadašnjosti (sanjarenje)

Analiziranje: ako smo tip za analize, analizirat ćemo sve.  Zašto se osjećam ovako, zašto se ponašam ovako, zašto je moj um ovakav? Zašto se to meni dešava? 

Način da se povežemo sa svojim tijelom i da ostvarimo intuitivnu inteligenciju je da se odmaknemo od svojih misli i ostvarimo vezu sa svojim osjećajima i emocijama.

Emocije su te koje nas ometaju na putu ostvarenja našeg cilja. Kada naučimo upravljati emocijama ponovo imamo život u svojim rukama. 

Emocije nas navode da jedemo hranu koju naše tijelo ne treba, da izgovaramo stvari koje ne mislimo, da se držimo navika koje nam više ne služe.

Misli su te koje utječu na emocije. Misli i emocije povezane su. Umirenjem našeg uma, i savladavanjem tehnika povezujemo svoje um i svoje tijelo. I otvaramo se prema iskustvima i informacijama koja su sadržana u cijelom našem tijelu. Um je ograničen sa samo par informacija u trenutku. 

Kratka vježba:

Prisjetite se dvije osobe koje u vašem životu imaju istu važnost. Umirite se i opustite, dišite svojim tempom. Prizovite prvu osobu u misli i osjetite u tijelu osjećaj koji se javlja kad ste pomislili na tu osobu. 

Gdje se nalazi taj osjećaj, kako ga osjećate, možda taj osjećaj ima i boju, oblik...? Zadržite se nekoliko trenutaka na tom osjećaju. Otvorite oči, pomaknite se malo. Potom se ponovo umirite i opustite, dišite svojim tempom i pomislite na drugu osobu i povežite se sa svojim osjećajima u tijelu i primijetite gdje se javlja osjećaj za tu osobu. Kako ga osjećate, možda taj osjećaj ima boju, oblik...? Zadržite se na tom osjećaju. Otvorite oči i usporedite ta dva osjećaja.

Kako ste doživjeli ta dva osjećaja? Ima li razlike? Na koji način ste primijetili razliku? 

U većini slučajeva osjećaji su različiti, na različitim mjestima. To je zato što umom imamo jedno iskustvo i ograničeni smo količinom informacija,  a naše tijelo pamti sva iskustva veće je polje i može nam u obliku osjeta dati sva iskustva koja smo primili tijekom života i poznanstva s osobom.

Jedna od tehnika kojima možemo probuditi intuitivnu inteligenciju je body scan. Vježba kojom bolje upoznajemo sebe. Kroz ovu vježbu počet ćemo primjećivati puno o navikama našeg uma. Primijetit ćemo da je um ovisan o distrakcijama.

Ako redovito radimo ovu vježbu zamijetit ćemo kako se odnos s našim tijelom mijenja. To se događa zato što smo prigrlili i svjesni smo svoga tijela započinjemo razvijati zahvalnost i samopoštovanje prema svome tijelu i što radi za nas. 

Razvijanjem intuitivne inteligencije prepoznati ćemo što našem tijelu treba, a ne što naš um traži. Distancirat ćemo se od emocije i problema te ćemo ih lakše rješavati. Navike ćemo prepoznati. 
Život na automatskom pilotu bit će sada stvar našeg odabira jer ćemo prepoznati kada nam misli odlutaju. 

Uživajte u novom doživljaju sebe i svog tijela kroz intuitivnu inteligenciju!

Više o mindfulness praksi i treninzima pročitajte na: https://dubravkafazlic.com/ 

Piše: Dubravka Fazlić


Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.