Kako zavoljeti i prihvatiti sebe te postati (mnogo) sretnija i uspješnija žena?

Danas ću  vam pisati  u kratko o tome kako je tekao rast mojih razmišljanja o meni samoj.  Ja sam prije uvijek imala puno problema ...Danas ću  vam pisati  u kratko o tome kako je tekao rast mojih razmišljanja o meni samoj. Ja sam prije uvijek imala puno problema o tome  kako i šta drugi misle o meni. 
Nisam uopšte imala samopoštovanja i nisam bila sigurna ko sam ja. Uvijek sam se prilagođavala drugima. Uvijek sam se ponašala onako kako sam mislila da drugi to od mene očekuju. Htjela sam negdje pripadati.
Bojala sam se  kako će reagovati učitelji u školi i roditelji kod kuće. Uvijek sam se bojala loših komentara.
A iscrpljivala me sama pomisao na negativan feedback bilo koga. Htjela sam da me drugi prihvate tačno takvom kakva sam, a u stvari ni sama nisam znala ko sam.  Zato je u mom mindset  prvo morao da se dogodi proces PRIHVATANJA  SEBE.

A to je išlo ovako: naučila sam da nitko nije u potpunosti savršen. Svi smo mi skup snaga, slabosti, uspjeha i neuspjeha. 

Iako vjerovatno postoje stvari kojima nismo sasvim zadovoljni, moramo voljeti sebe bez obzira na njih. 
U redu je priznati da nismo besprijekorni i da imamo mana, ali moramo i prihvatiti da naše pozitivne osobine uvijek nadjačavaju naše nedostatke. 

Počela sam učiti sama sebe i prihvatati misili o sebi da je svijet stvarno bolje mjesto jer sam ja dio njega!

Iako sam želila promijeniti ili poboljšati svoj Mindset, neke stvari o sebi, to je bilo super, ali nisam  dopuštala da me to zaustavi u prihvaćanju same sebe kakva zaista jesam. 


Izgovarala sam  afirmacije

Pozitivne afirmacije su mi pomagale  izgraditi svoje samopoštovanje. Nas um je nevjerojatan i jako odan prijatelj koji će vjerovati u ono što mi sami  želimo da vjerujemo. Pokušala sam naći par afirmacijama kao što su  "Ja sam dobra i pozitivna osoba". Pročitala bih  afirmacije na glas nekoliko puta dnevno. Uočila sam rezultat gotovo odmah. 

Napravila sam popis svojih vrlina

Ja sam obzirna osoba. 
Ja sam dobra s svojim djetetom. 
Ja sam načitana. 
Ja sam velikodušna.
Ja hoću da radim posao koji volim.
Ja sam  pouzdana. 
Ja imam prijateljski osmijeh.
Ja se sviđam drugima. 
Zanimljivo i pametno pričam.

Napravila sam  popis svih stvari o sebi koje su dobre i lijepe. 
Nisam  se zaustavljala sve dok nisam dobila  popis od najmanje 10 stvari koje su činile da sam se osjećala dobro u svom tijelu. 

Pustila sam  prošlost

Većina ljudi koja je imala ružna i skoro traumatična iskustva u prošlosti, ili su  iskusila neku situaciju koja je uzrokovala bol, 
jednostavno se ne mogu riješiti te traume za uvijek. 

Pa tako ni ja, ali ja nisam  smijela dopustiti da prošlost ima utjecaj na moj život. 

Stalno sam sebi govorila da je od sada je svaki novi dan, moj najljepši dan!  Učila sam što što sam mogla iz tih iskustava iz prošlosti, ali bila spremna ostaviti ih tamo gdje im je i mjesto, u prošlosti. 

Uvijek sam govorila da bez obzira kakva mi je bila prošlost, moja budućnost će od danas biti lijepa!  

I uspjelo mi je. Sa mojim pozitivnim i lijepim gledanjem na moju budućnost, moja sadašnjost je ijepa i pozitivna, kao što su i moje misli o meni pozitivne i sigurne. A ponavljam i dan danas da bez obzira šta je bilo jučer, sutra će biti još ljepše!


Želite li znati kako ja pomažem treninzima ili hoćete više informacija ili dogovor za Skype termin slobodno mi se obratite na e-mail adresu;
Tel: 0031 6 47810067
Facebook stranica: Vanja-Lifecoach

Vanjinu knjigu možete kupiti u Tuzli i u Lukavcu. Za sve upite javite se u inbox Arabella Magazin-a.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.