Pet jednostavnih savjeta za zdraviji stil života i idealnu težinu

Imati zdrav stil života često nam  se može činiti nedostižan ili previše kompliciran.  Savjeti i informacije koje čita...

Imati zdrav stil života često nam  se može činiti nedostižan ili previše kompliciran. Savjeti i informacije koje čitamo čine nam se kao da jedna pobija drugu.  Kako bi postigli optimalno zdravlje, postigli i održali željenu težinu i dobro se osjećali u svome tijelu  pratite ovih pet jednostavnih smjernica. 

1. Nemojte unositi toksične stvari u svoje tijelo!

Stvari poput cigareta, droge i alkohola toksične  su i loše za naš organizam.
Stvaraju ovisnost i za neke ljude teško je prestati s tim navikama. 

Umjerene količina alkohola za one koje ga podnose je prihvatljiva dok cigarete i droga je loša za sve.

Sve češći problem danas je nezdrava i brza hrana koju svakodnevno konzumiramo.

Postalo je normalno da je najmanje jedan obrok u danu iz pekare. 

Najbolja i najveća stvar koju možete napraviti za svoje tijelo i sebe je da prestanete konzumirati procesiranu i već pripremljenu hranu. Što to znači da izbjegavate pekare - osim ako nemaju dio zdrave prehrane sa svježe pripremljenim salatama, smoothieja.

Izazovno je prestati konzumirati procesiranu hranu jer je ona napravljena tako da našem mozgu iznimno ukusna i privlačna. 

Nutritivna vrijednost tih proizvoda je niska i naše tijelo ne dobiva potrebnu energiju. Trenutno zadovoljimo osjećaj gladi, no brzo potom osjećamo se tromo, napuhnuto, pospano i ponovo gladno. 

Zaključak: Ne možemo biti zdravi ako u sebe unosimo nezdrave stvari poput cigareta, alkohola i gotove brze hrane. 


2. Krećite se više!

Sve je  podređeno da brže, jednostavnije i bolje obavljamo stvari. Iz kuće ulazimo u auto, sjedimo, vozimo se na posao. Gledamo da što bliže parkiramo, da ne moramo hodati. Liftovi... kako se ne bi umorili do dolaska na posao. Jako malo ili se uopće ne krećemo. 

Upotreba mišića je iznimno zdrava za nas. Kretanje, vježbanje,  dizanje utega način je zbog kojeg ćemo izgledati bolje, no to je samo jedna od prednosti koje nam donosi vježbanje ili pokret. 

Kada vježbamo naše tijelo, mozak i hormoni funkcionirat će normalno. Smanjuje se nivo šećera i inzulina u krvi, popravlja nam se  nivo kolesterola. Vježbanje može pomoći u smanjenju anksioznosti, smanjiti rizik od kroničnih bolesti, pretjerane težine, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. 

Vrlo važno je da izađete i pješačite i da pritom uživate u suncu koji je prirodni izvor vitamina D. Hodanje je odličan izbor i često potcijenjen način vježbanja. 

Preporuka je  dnevno napraviti 15.000 koraka. Većina od nas ima smart phone i ruku na srce s nama je skoro uvijek. Poslužite se aplikacijama za brojanje koraka i za početak provjerite koliko koraka dnevno radite.

Zaključak: Vježbanje, uz dobar izgled, donosi i dobro zdravlje. 

3.  Spavajte!

Spavanje je jako važno i istraživanja pokazuju da je premalo sna usko povezano s mnogim bolestima, uključujući pretjeranu težinu i srčane bolesti. Preporučljivo je odvojiti vrijeme za kvalitetan san. 

Zaključak: Dobar san pomoćće  vam da se osjećate psihički i fizički bolje i smanjite rizik od zdravstvenih problema. 


4. Izbjegavajte nepotrebni stres!

Zdrav stil života uključuje njegu uma duha i tijela. Kako se osjećamo i kako mislimo važno je. Često smo pod velikim stresom, a da nismo toga svjesni. Navikli smo se. Neki od nas kada su u najvećem stresu daju najbolje rezultate.  Kada smo pod stresom cijelo vrijeme to je jako loše za nas i recept je za katastrofu. 

Pretjerani stres podiže razinu kortizola ( hormona stres, utječe na rad metabolizma. Može pojačati osjećaj potrebe i žudnje za nekvalitetnom Junk hranom. Taloži se masnoća u području trbuha, raste rizik or raznih oboljenja. Također pridonosi anksioznosti i depresiji koja je danas značajan zdravstveni problem. 

Kako bi smanjili razinu stresa potrebno je usporiti. Vježbati, hodati, prakticirati tehnike disanja, možda i meditacije. Uključiti u svoj život odlazak kod coach-a, terapeuta ili psihologa. Danas nam toliko toga stoji na raspolaganju da je samo potrebno naći što nama odgovara. Meni osobno najdraža tehnika je Wingwave. 

Kada se naučimo nositi sa stresom i kontroliramo ga naš život se poboljšava. Zdraviji smo, opušteniji, manje se brinemo, nismo anksiozni i uživamo u sebi i u životu.

Zaključak: Stres može utjecati na naše zdravlje. Višak kilograma, razna oboljenja i nemogućnost fokusiranja. Postoje mnogi načini za smanjenje stresa. 


5. Njegujte svoje tijelo pravom hranom!

Najjednostavniji način je da se fokusirate na konzumiranje prave hrane. Prirodne hrane. Što je to prava hrana? Prisjetite se djetinjstva i jela koje je baka ili mama kuhala. S koliko ljubavi i pažnje su ga pripremale. 

Kada smo pripremali grašak, prvo smo ga morali očistiti iz mahuna, sada ga kupimo zamrznutog. Vratimo se pravom grašku i kupimo već očišćeni svježi na placu. 

Kombinirajte meso, ribu, jaja, povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, zdrave masnoće i mliječne proizvode. Budite umjereni u konzumiranju hrane. Danas jedemo puno više nego nam je potrebno.  

Ako imate problema s viškom kilograma, smanjite unos ugljikohidrata. Ljudi mogu izgubiti kilograme kada smanje unos ugljikohidrata jer tada podsvjesno počinju jesti manje. Uvijek birajte cjelovitu hranu.

Zaključak: Cjelovita, neobrađena hrana važna je za naše zdravlje. Hrana poput povrća, voća, sjemenki, orašastih plodova. 

Zdrav stil života odluka je za cijeli život i na njoj se radi kontinuirano i dosljedno, Ona nije sprint ona je maratom ili duga šetnja. 

Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulnes vježbu.

Više o mindfulness praksi i treninzima pročitajte na: https://dubravkafazlic.com/ 


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka Fazlić


Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.