Osluškivanje potreba svoga tijela kao metoda transformacije tjelesne težine

Postavili ste si cilj: “ Zdrav stil života “. Napravili ste si plan i slijedili ga. Nakon nekog vremena stali ste...Postavili ste si cilj: “Zdrav stil života“. Napravili ste si plan i slijedili ga. Nakon nekog vremena stali ste na vagu i ona se pomaknula skoro nezamjetno. Emocije su vas preplavile. Osjećate se bijesno, pobunjenički. Što činiti tada?


Zašto ovo pišem? I sama sam bila u toj situaciji. Ljuta jer nisam postigla  očekivani rezultat! Prva reakcija je bila šok! 


"Ma, kako je to moguće?" 

Potom sam malo bolje razmislila. Sjetila sam se svih znakova koji su ukazivali da se ne krećem dobrim smjerom i ja sam nalazila objašnjenja za svaki od njih.

Moram priznati da sam se od raznih znanstvenih istraživanja i edukacija... pogubila. Izgubila sam dodir sa sobom i poćela slušati savjete “stručnjaka za svoje tijelo”.  Da budem precizna više njih. Svi njihovi savjeti meni su super i slažem se sa njima. Zašto je onda izostao željeni rezultat?

Oni jesu stručnjaci. Ali, ja sam stručnjak za svoje tjelo i ja ga najbolje poznajem!  Ako ga ja navodim  na jednu stranu koja meni ne odgovara vraćat' će mi otporom. I to se desilo. Zato  je željeni rezultat izostao.

Svima nama pružena je mogućnost izbora i na nama samima je da odaberemo. Možemo izabrati po mome mišljenju jednostavniji put i odabrati po ko zna koju dijetu u životu, koja će neslavno završiti. Ili možemo odabrati put upoznavanja sebe, prepoznavanja svojih potreba, razumjevanje svojih navika, zov svojih emocija. Možemo postati saveznik sa samim sobom i ostvariti željeni cilj.

Kada jasno znamo što želimo u život, dobijemo snagu i uvjerenje da slijedimo vlastite osjećaje i potrebe. Bez tuđih utjecaja.  Kako bismo osvijestili snagu izbora i da nam je ona saveznik potrebni su sljedeći koraci:

Što mislim da je potrebno kako bih bila dosljedna u svojoj odluci?
Što radim, mislim i osjećam kada sam dosljedna u svojoj odluci?
Kako to radim?
Na koji način to mogu postići?
Koji je moj cilj? 
Koje su moje vrijednosti dok to radim? 
Zašto je meni to važno? 
Što me motivira?
Koliko su snažni moji motivi?
Prihvaćam li misao da  je vrijeme moj saveznik i da je upravo vrijeme uz doslednost ključ za transformaciju. 

Snaga izbora  je posebna karakteristika čovjeka, a njen korijen je u nagonima. Snagom volje čovjek slobodno može izabrati svoj put. To je naša sloboda. Mi biramo što, kako, na koji način i kada postići. 

Vaše tijelo pamti i neiscrpna je riznica znanja o vama. Vaš odnos sa hranom mogu biti vrata u vaš unutarnji svijet. Snagom Izbora možemo pogledati unutar sebe. Iskoristiti svu mudrost koju nam naš unutarnji svijet  nudi kako bi ostvarili željeno. 

Mi poznajemo sebe najbolje i svoje potrebe. Potrebno je imati hrabrosti i odabrati, usudila bih se reći, izazovniji put. 

Tako sam i ja uz sve znanje poklekla i isprobala. Ja nisam uspjela. Možda neko drugi hoće. Ja se vraćam provjerenom putu. Osluškivanju signala svoga tijela, svojih potreba koje čitam kroz hranu koju trenutno unosim, na način kako je unosim.

Znam da sam tada u balansu, zadovoljna i postižem željene rezultate. Njegujem svoj Um, Duh i Tijelo. 


Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulnes vježbu.

Želite li saznati više o meni i mome radu kliknite na linkove u biu ispod teksta.

Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE