Pet grešaka koje najčešće radimo u potrazi za srećom

Sreća nije cilj: sreća je životno putovanje i treba uživati u kompletnom procesu,osvjestiti činjenicu da ste jedno sa prirodom, j...


Sreća nije cilj: sreća je životno putovanje i treba uživati u kompletnom procesu,osvjestiti činjenicu da ste jedno sa prirodom, jedno sa cijelim univerzumom i shvatiti da se svi možemo prebaciti iz stanja boli i patnje  u stanje radosti  i jednote sa cijelom okolinom. 
Proces može biti dug iako mi vrlo često želimo sve instant zbog uticaja medija  instant dijeta, instant tableta, instant veza zaboravljajući ono najbitnije da nesretni niste postali preko noći, niste instant nesretni - nego ste ste mjesecima i godinama produbljivali patnju ponavljajući negativnosti  i gradeći negativna uvjerenja. 


Da možemo biti sretni u svakom trenutku pokazuju nam djeca  koja su u svakom trenutku prisutna u sadašnjem  trenutku, te im se lice u momentu  promjeni iz bolne grimase plača u izraz sreće. Pozitivna činjenica da takav osjećaj možemo trajno zadržati.

Zbog mitova o sreći kojima je čovjek današnjice prosto zaražen mišlju da će ga isključivo materijano usrećiti. Lično mislim da je materijalno bitno, ali definitivno nije najbitnije i da stepen sreće nije srazmjera vrijednosti našeg četverotočkasnog miljenika. Je li nešto istinito samo zato što vam društvo tako kaže zemlja nije bila ravna ploča ni kad je cijelo čovjecanstvo vjerovalo u to.

Okrenite se mudrosti drevnih mistika (primjenjujte alate (afirmacije, vizualizacije, pričanje nove priče) da je jedino počivalište sreće zapravo u nama samima. Pet grešaka koje najčešće radimo u potrazi za srećom su:

1. Razlog za svoju nesreću tražimo izvan sebe

Baš kao što za sreću mislimo da je izvan nas to isto mislimo i o nesreći. Uvijek su nam krivi drugi. Razmislite da li osjećaj  povrijeđenosti  dolazi od drugih ili ga stvarate ponavljajući jedne te iste misaone obrasce?  

2. Konstanto razmišljamo “o onome što ne želimo”

Ako pažnju i vrijeme usmjeravamo onome što ne iželite posjedovati, živjeti, iskusit bit ćete konstantno nesrećni,  ako stalno ponavljate: "Ja ne želim ovakvog partnera", sav vaš fokus, energija, unutrašnja snaga su usmjereni na negativno vi se opirete svemu što želite.Umjesto toga budite afirmativni i prizivajte ono što želite.

ZAPAMTITE: VRIJEDNI STE SVEGA šTO ŽELITE! NE ZASLUŽUJETE NIšTA MANJE OD TOGA!

Ako mališanu govorite “Ne smiješ jesti sladoled” ono e upravo patiti za sladoledom, logično bi bilo usmjeriti fokus na ono što može i reći ”Uživaj u gumenim bonbonama”.

3. Sreću vežemo za ljude, stvari i događaje

Ovo je najveća pogreška. Kada svoju sreću vežemo uz ljude događaje te iste ljude pokušavamo kontrolirati i to nam stvara bol jer život nije moguće kontrolisati. Naučili smo živjeti u uvjerenju da ne možemo biti sretni dokle god je životna situacija onakva kakva jest, dok ne posjedujemo određeni predmet, dokle god nismo s određenim partnerom. Na taj način ometamo svoje prirodno stanje a to je stanje sreće.

4. Mislimo da je stvarnost uzrok naše patnje

Patnju nam ne stvara stvarnost nego naše misli o njoj. Kad bi patnja proizilazila iz stvarnosti onda bi svi ljudi isti događaj jednako doživljavali, problem je u našoj percepciji i našem doživljavanju stvarnosti, problem je u našim mislima.

Misli su samo naš komentar na stvarne događaje, ali same po sebi one nisu stvarnost nego iluzija.

Shvatite da s u one samo ponudjena opcija u koju ne morate vjerovati.Izaberite one pozitivne svjesno kada vas neko pita Kako ste odgovorite sa Dobro I opisite zivotnu situaciju kakvu bi htjeli da zivite ,a ne onu kakva jeste izaberite  opciju koja vama odgovara.Kada oslobodite svu energiju koju ste ulagali u patnju zamislite samo kolika ce biti  eksplozija vase radosti.

5. Vjerujemo da za srecu trebamo poseban razlogTo nije istina sreca je prirodno stanje svake individue i za nju ne treba nista vanjsko.Svi mogu biti sretni neovisno o vanjskoj situaciji samo ako promjene pogled na život. Kada cijelim bićem prihvatite da je sreća isključivo unutrašnja ništa više neće poremetiti slobodan tok vaše žvotne radosti one iskonske sreće koja preplavljuje svaku ćeliju od vrha do pete.  

Piše: Lejla Nalić

Zovem se Lejla Nalić. Rođena sam prije 29 godina, u Tuzli Završila sam Medicinsku školu i Pravni fakultet. 2010. sam prvi put pročitala knjigu Luise Hay "Ti to možeš", koja mi je promjenila život.

Od tada mi je želja postati couch-em i pomoći drugim ljudima da i oni promjene svoj.  2017. god. ta mi se želja ispunila i postala sam certificirani life couch po metodama Sandre Ann Tylor, tacnije quantum life couch. Sada živim u vortexu i radujem se čudima.

Posjetite moju facebook stranicu za dnevne afirmacije i pozitivne misli. Za više inspirativnih tesktova, posjetite moj blog. Za sve informacije vezano za life coaching sa mnom putem Skype-a obratite se na: hodziclela25@gmail.com

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE