Manifestacija s kristalima - Kako da odaberete pravi kristal za sebe?

U prethodnom članku sam pisala o ženskoj energiji kroz historiju , o tome kako je do sada stalno bila potlačena i kako se nalazi ...U prethodnom članku sam pisala o ženskoj energiji kroz historiju, o tome kako je do sada stalno bila potlačena i kako se nalazi u disbalansu, kako u ženama tako i u muškarcima. Prolazeći kroz trnoviti put ova energija je uspjela da se otrgne muškoj energiji i da izađe iz potlačenog položaja, a ako bih ovo htjela slikovito da prikažem slika bi izgledala ovako...


Zamislite našu planetu zemlju i zamislite da je ženska energija u njenoj kori duboko, dok je muška na površini. Ženska energija je uz muke sve vrijeme kopala put ka površini dok je muška energija napredovala, gradila, stvarala, jačala i vinula se u visine. Jednog dana ženska energija izlazi na površinu ali tu nema nikoga. Muška energija je već stigla do zavidnih visina i obitava gore a iza sebe je ostavila haos, ruševine i ugroženu Majku prirodu. 

Kako ženska energija posjeduje intuiciju, empatiju, jake emocije i osjećajnost tužno gleda u destrukciju koja se nalazi oko nje, njeno srce joj govori da treba krenuti gore i stići mušku energiju, uzeti je za ruku i povesti dole da zajedno udruženi vrate balans Majci Prirodi, da se sjedine u svetu zajednicu muškarca i žene i da ostvare univerzalnu ljubav. 

Na nama ženama je prvi korak, a to je da povratimo svoju žensku moć a onda i našim dragim i voljenim muškarcima  pokažemo kako da probude žensku stranu u sebi i da zajedničkim snagama stvorimo „Zlatno doba“. Drage moje žene, tamo gdje smo maloprije zamišljali žensku energiju, duboko u kori naše planete nalazi se jedna tajna, a ta tajna ima naziv „Kristali“. 

Kristali su naši mali pomoćnici za savladavanje raznoraznih energija, a u ovom članku ću Vam približiti šta su zapravo oni, kako su nastali i kako nam mogu pomoći na putu uzdizanja ženske energije.

Velikom broju ljudi nije poznato kako se stvarao život na našoj planeti, i ne znaju da je sve krenulo iz unutrašnjosti. U dubini Zemljine kore pod uticajem elemenata vazduha, vode i temperature u određenim uslovima su se stvarali prvi oblici života. Sada se sigurno pitate kakvog života kada su kristali drago kamenje. 

Naš naučnik i genije Nikola Tesla je rekao: 
Posveti se izučavanju frekvencija i vibracija i spoznaćeš mnoge tajne ovog univerzuma.“ 

Šta su to frekvencije i vibracije? Poznato nam je da se sve sastoji od atoma, čestica i molekula. Svaki atom ima svoje kretanje i na taj način proizvodi i odašilje energiju: laički rečeno to nešto je živo iako nam možda izgleda kao da nije. Pa i drvo je statično i kruto, ali posjeduje svoju frekvenciju i samim tim i život jer odašilje energiju, zrači energiju. Svaki čovjek takođe posjeduje drugačiju frekvenciju pa imamo ljude sa mirnom frekvencijom, ljude koji jače zrače i aktivniji su, itd. 

Kristali  su posebni jer raspored njihovih atoma dok nastaju i rastu (da, oni i rastu) je poseban, imaju strogo uređenu atomsku strukturu. Ono što je specifično je to da svaka vrsta kristala ima specifičnu strukturu ili „kristalnu rešetku“ , koja određuje na koji način kristal zrači, pa se tako može desiti da dvije vrste kristala imaju isti hemijski sastav ali različitu kristalnu rešetku i samim tim i drugačije zračenje.  

Zahvaljujući toj gustoj kristalnoj rešetci kristali emituju fine vibracije koje se prenose preko nervnih završetaka i krvi na cijelo tijelo i tako utiču na drugačije vezivanje elemenata u organizmu što na čovjeka djeluje isjeljujuće. Oni se povezuju sa osobom koja ih nosi i koristi, štiteći je od negativnih uticaja tako što upijaju energiju, a hraneći je dobrom energijom koju kristal emituje. 

Kristal nas neće, naravno, zaštiti od svih životnih izazova jer tako ipak rastemo i napredujemo, ali će nam svakako ovaj put olakšati, pomažući nam da održavamo zdravstveno, emotivno i duhovno stanje. 

Kristali se prema čovjeku odnose kao prema prijatelju i pulsirajući u ravnomjernim harmoničnim talasima stimulišu dio funkcije ljudskog mozga koja je narušena udaljavanjem od prirode uspostavljajući na taj način harmoničan odnos u cijelom energetskom sistemu živog bića. 

Kristali ne samo da utječu na čovjeka, već i na biljke i životinje. Tako je moja majka stavila Ametist u zemlju gdje je njen kaktus koji je trebao da procvjeta tek za godinu dana, a nekim „čudom“ procvjetao ove godine! Sada tu istu saksiju mora da stavlja visoko kada je u njoj kristal jer naše mačke ga osjete i žele da dođu do njega. 

Prebrojano je oko 4000 vrsta kristala prepoznatih od strane IMA. Od njih 150 mogu se opisati kao "česti" ostalih 50 kao "manje česti", a ostali su "rijetki" ili "izuzetno rijetki".

Sada ću vam navesti neke od njih i njihovo značenje  prema popularnim teorijama. Naravno svaki od navedenih ima mnogo opširnije značenje nego što ću sada navesti, pa neka ova lista bude kratko upoznavanje sa kristalima:

Ametist - Antistres, umirujući kamen, visoko duhovni.
Amazonit - Poznat kao kamen nade, koji donosi sreću i ostvarenje snova. Odličan je kamen za umjetnike.
Akvamarin (plavi Beril) - Zaštitnik moreplovaca, otpušta negativne energije u grlu.
Apofilit - Pospešuje protok energije i dobar kod problema sa plućima i alergijama.
Ahat - Harmonizuje duh, tijelo i emocije, vrhovni zaštitnik.
Aventurin - Kamen prosperiteta.
Bodži kamenje - Usaglašava mušku i žensku energiju.
Granat -Zaštita i produbljivanje ljubavi.
Žad - Privlačenje sreće, ljubavi i prijateljstva.
Jaspis – Vitalnost.
Gorski kristal (Kvarc) - Univerzalni čistač, diže energiju na svim nivoima.
Kalcit - Povoljno deluje na kosti i kožu.
Karneol - Životna energija.
Koralj – Životna energija, zaštita, prosperitet.
Lapiz Lazuli - Zaštita od nadčulnih napada i jačanje prijateljskih i ljubavnih veza.
Labradorit - Inicijator radikalnih, pozitivnih promjena.
Malahit - Detoksikant, pomaže kod seksualnih probleme, meditativni kamen.
Mesečev kamen – Kamen plodnosti i novih početaka.
Opal – Zavodljiv kamen, reguliše vodu, ublažava PMS.
Oniks – Pospešuje spontanost i daje snagu.
Obsidijan – Razrješava emotivne traume od ranije.
Peridot (Olivin) – Uspeh, prihvatanje novog.
Rodonit – Učvršćuje veze.
Rodohrozit – Senzitivan, ljubavni kamen, antialergijski.
Roze kvarc – Kamen ljubavi.
Rutil kvarc (Anđeoska kosa) – Zaštitnik od magije.
Rubin - Snaga, ljubav, strast, čisti krv i limfu.
Smaragd – Zaštita od neželjenih ljudskih energija, usklađuje rad srca, utiče na bolesti ženski reproduktivnih organa.
Sodalit – Jača koncentraciju, umiruje štitnu žljezdu.
Sardoniks – Pospešuje ulazak u bračne vode.
Selenit – Priziva anđeoske energije u okruženje i štiti od zračenja.
Septari – Prokrvljenost u mozgu i harmonizacija moždanih ćelija.
Sugilit – Veoma jak, vjeruje se da pomaže čak i kod kancera.
Tirkiz – Sreća, brzo otpušta stres.
Turmalin – Prerađuje i najgušću negativnu energiju pretvarajući je u pozitivnu vibraciju.
Tigrovo oko – Štiti od uroka, pospešuje talenat, privlači uspjeh.
Topaz – Saosećajan kamen, tešitelj, pomaže kod bolesti očiju.
Fluorit – Zaceljuje auru, fizički zaštitnik.
Hematit – Uzemljujući, snižava temperaturu, pojačava cirkulaciju.
Celestin – Preporučuje se osjetljivim osobama i terapeutima za zažtitu od unošenja u tuđe probleme.
Citrin – Privlačenje novca i razgrađivanje masnoća i toksina.
Čaroit – Duboko fizičko i emotivno isceljenje.
Ćilibar – Diže imunitet, preporučuje se kod poremećaja štitne žlezde i tegoba rasta zuba kod dece.
Šungit – Detoksikacija, zaštita od negativnih sila.

Upoznali smo se sa kristalima, sa nekima od njih, a da li smo se upoznali sa našim energetskim tijelom i znamo li kako ono funkcioniše?

Energetsko tijelo čovjeka je njegova aura koja u sebi sadrži sedam energetskih centara, sedam čakri. Riječ „Čakra“ dolazi iz sanskrita i znači točak ili vrtlog. 

Čakre nisu anatomski dijelovi našeg tijela već isključivo energetski i ako se do sad niste susretali s ovim pojmom svakako ga jeste osjetili do sad, pa tako kažemo kako osjetimo leptiriće u stomaku, osjetimo pritisak u grudima, stala nam knedla u grlu, itd.  

Čakre su mostovi koje povezuju naša četiri tjela, fizičko, astralno, mentalno i duhovno.

One su povezane sa endokrinim sistemom čovjeka, one utiču na rad hormona, krvotok, funkciju organa ali utiču i na emocije i misli. Svakoj čakri pripada određena boja, simbol, mantra, element, kristali koji odgovaraju energetskim frekvencijama pojedinog energetskog vrtloga. Ovdje ću vas upoznati sa sedam glavnih čakri i nabrojati kristale kojima ih možete ojačati, deblokirati, aktivirati, energizirati i zaštiti.

Prva čakra – Muladhara
Boja: crvena

Ona je baza u sistemu čakri i naziva se korjenskom čakrom. Predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom, dom, životni prostor, brigu za potomstvo, a nalazi se između u predjelu trtične kosti.

Kristali kojima možemo ojačati ovu čakru: crni Obsidijan, crni Oniks, crni Turmalin, Heliotrop, Jaspis leopardova koža, crveni Kalcit, crveni Koralj, Rubin, crveni Jaspis, Granat (garnet), Hematit, Dimni kvarc, Gorski kristal...

Druga čakra – Svadhisthana
Boja: žuta, zlatnožuta

Druga čakra je sakralna, povezana je s elementom vode, te se smatra središtem kreativnosti. Predstavlja razmnožavanje, izražavanje seksualne energije, kreativnost, samopouzdanje, a nalazi se u predelu bubrega i reproduktivnih organa.

Kristali kojima možemo ojačati drugu čakru: Karnelian (karneol), Sunčev kamen, Goldston, Aventurin breskva, narandžasti Kalcit, Gorski kristal,...

Treća čakra – Manipura
Boja: narandžasta

Ova čakra naziva se solarni pleksus ili „grad blistavih dragulja“ i predstavlja naše središte moći, karijeru, moć, samokontrolu, volju, raspodjelu životne energije u tijelu... Smještena je u predjelu pupka. Povezana je s elementom vatre.

Kristali kojima možemo ojačati treću čakru: Citrin, Rutil kvarc, žuti Aragonit, žuti Kalcit, žuti Karnelian, Sunčev kamen, Zlatno tigrovo oko, žuti Safir, Topaz, Gorski kristal,...

Četvrta čakra – Anahata
Boja: zelena

Ovo je srčana čakra koja je odgovorna za ljubav prema sebi i drugima, primanje i davanje, a nalazi se u predjelu grudnog koša.

Kristali kojima možemo ojačati četvrtu čakru: Fluorit, zeleni Apatit, zeleni Kalcit, Smaragd, Aventurin sherry, Žad, Kunzit, Malahit, Mahovinasti ahat, Unakit, Krizopras, Peridot, Roze kvarc, Gorski kristal,...

Peta čakra – Vishuddha
Boja: svijetlo plava

Grlena čakra je odgovorna za komunikaciju sa sobom i drugima, iskazivanje emocija, naše ostvarenje kroz glas, kreativno bavljenje karijerom... Nalazi se u predjelu grla.

Kristali kojima možemo ojačati petu čakru: Amazonit, Akvamarin, Plavi kalcit, Plavi ahat, Plavo tigrovo oko, Plavi kvarc, Kijanit, Lapis lazuli, Sodalit, Tirkiz, Plavi safir, Gorski kristal,...

Šesta čakra – Ajna
Boja: tamno plava, indigo plava

Čeona čakra ili treće oko odgovorna je za intuiciju, mudrost, maštu... Nalazi se na sredini čela, između očiju, a snabdjeva energijom mali mozak, lice, oči, uši, nos, hormone, hipofizu, nervni sistem.

Kristali kojima možemo ojačati šestu čakru: Amazonit, Ametist, Apatit, Azurit, Lapis lazuli, Safir, Sodalit, Sugilit, Gorski kristal,...

Sedma čakra – Sahasrara
Boja: bijela, ljubičasta, zlatna

Ovo je krunska čakra. Odlikuje je povezanost sa univerzumom, duhovna snaga, religioznost, vjera, samoispunjenje, a nalazi se na vrhu lobanje.

Kristali kojima možemo ojačati sedmu čakru: Ametist, Dijamant, Čisti kalcit, Mjesečev kamen, Selenit, Howlit, Gorski kristal...

Kada budete imali priliku da uđete u radnju sa kristalima, pred vas će da stave kutiju sa raspoređenim kristalima, na vama je samo da intuitivno izvadite one koji vas najviše privlače, ne više od tri i samim tim ćete saznati gdje postoje blokade u vašem tijelu i čakrama. 

Sjećam se kako sam prije nekoliko mjeseci bila bez energije, polumrtva, bezvoljna i tada sam saznala da mi kristali mogu pomoći. Otišla sam u radnju sa kristalima u svom gradu. Kada mi ih je Mirjana pokazala odmah sam se zakačila za Crveni Koralj , druge nisam ni primjećivala na prvu, a zatim sam izvadila još dva, Tigrovo oko i Malahit. Zatim je rekla: "OK. Vidim da imaš zastoj u korjenskoj čakri, fali ti energija zato si izvadila Koralj". 

Tada sam išla na poslovni put i zato mi je Tigrovo Oko trebalo, da bih imala uspjeha, da bih se zaštitila od negativne energije i da bih privukla novac. Kako sam u tom periodu počela da shvatam da ne volim sebe dovoljno i da mi je potrebno da ostvarim ljubav prema sebi izabrala sam Malahit. Rekla mi je da on otvara srčanu čakru, da pomaže kod otpuštanja osjećaja krivice i dobar je za meditaciju (a tada sam tražila i svoju životnu svrhu). 

Tako su ova moja tri mala prijatelja obavila svoj zadatak, sada sam opet puna energije, snage i života, imam uspjeha na poslovnom planu, a nedavno sam otkrila i svoju životnu svrhu, a to je da želim pomoći ženama na putu samospoznaje, vraćanja moći i uzdizanja ženske energije. 

Sada je moja kolekcija kristala još veća, a moji mali prijatelji mi svakodnevno pomažu u životnim izazovima, a vjerujem da će i vama. 

Napomena: Za potrebe ovog članka, koristila sam kao referencu i izvor ovaj sajt o kristalima


Piše: Anđela Sudžuković

Anđela Sudžuković je women empowerment coach. Od ranog djetinjstva je interesuju misterije života i ko smo zapravo mi. Istražuje život, um, tijelo i dušu. Cilj joj je da dovede u balans modernog čovjeka i spiritualnost. Pratite Anđelu na Instagram-u: @innerchildhealing 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.