Žene, Mjesec i mjesečnice - Povežite se za moćnom ženskom energijom Mjeseca

Da se svuda oko nas dešavaju promjene, prirodne, ekonomske i političke, to već uočavaju svi. Polovi se na zemaljskoj kugli pomjera...


Da se svuda oko nas dešavaju promjene, prirodne, ekonomske i političke, to već uočavaju svi. Polovi se na zemaljskoj kugli pomjeraju, tako da se sve mjenja. Po mišljenju stručnjaka i spiritualnih učitelja, pomjeranje polova i ostale promjene u odnosima među ljudima  je dokaz da je  zemlja ušla u žensku kosmičku energiju. Ja lično nemam dokaze za to tako i ne znam koliko je to tačno, ali mi djeluje  interesantno. Tako su i teme mojih radionica za ovu sezonu počele o toj ženskoj energiji na Zemlji i oko Zemlje.Koliko smo mi žene jaka kosmička bića? Kako Mjesec i Sunce utiču na nas žene?


Kao žensko biće sam uvijek i uživala kao žensko biće i da imam mjesečnicu. Pred mjesečni ciklus sam uvijek  bila nervozna, umorna, razdražljiva, a onda pošto bih dobila kao da sam se ponovo rodila, puna energije, inspiracije i volje za život. Danas mi je 55 godina i to vrijeme mjesečnice je iza mene. Prije sam mislila da će mi ovo biti težak period, da se više neću osjećati ženstveno.  Naprotiv, danas se osjećam predivno, ženstveno, staloženo, sa još više energije i željna mudrosti i novih učenja!

To mi je pojačalo inspiraciju za jednu radionicu i za ovaj tekst da se malo više udubim u informacije o mjesečnici i povezanosti žena i Mjeseca. Toliko su mi bili interesantni neki članci i opet, s obzirom na more informacija koje možemo naći na internetu, ne znam u kolikoj mjeri su tačni,  no bili su mi dovoljno interesantni da vam ih djelom prenesem.
Da li znate da su žene imale menstruaciju tačno prema ciklusu Mejseca? 

Sa punim mjesecom se dešavala ovulacija i neposredno prije novog mjeseca (tamnog mjeseca), dok je novi mjesec bio period razdvajanja, a time i menstruacije, vrijeme Mjeseca. Sada je to puno drugačije, jer ne samo da vještačko svjetlo ima uticaj na naše hormone, već i pilule koju mnogi koriste.

Mjesec se u većini kultura smatra ženstvenim. Povezano sa idejom Boginje.  Sunce je povezano sa muškom svjesnošću i energijom.  Ovo se razvilo iz poljoprivredne kulture, jer se Mjesec odnosio na plodnost usijeva.

Mjesec i ženski ciklus

Nisu sve žene imale svoje mesečne periode tokom novog ili punog meseca, to je jasno. Ali ženski ciklus uvijek ide paralelno sa vremenom, pa Mjesecu i uvijek ostaje povezan s tim. Različiti položaji mjeseca takođe utiču na karakter mjesečnice:

• sa novim mjesecom - snaga lječenja i puštanja
• polumjesec - rast, razmišljanje i učenje
• pun mesec - pun energije, magije i vatre
• opadajući mjesec- smanjenje energije u tijelu i otpustanje emocija

Mjesec, žena i kalendar

Prvi kalendari zasnovani su na bliskom odnosu između faza Mjeseca i ciklusa žene. Najstariji kalendar mjeseca koji znamo nalazi se u Laussel-u u Francuskoj: slika sa crvenim okerom oslikana na krečnjaku. Smatra se da je ova slika stara između 20.000 do 30.000 godina. Postoji žena koja se vidi, majmunolika Boginja, koja jednim rukom ukazuje na njen stomak, plodnu matericu, a u drugoj ruci drži srp mjeseca sa 13 zareza.  Mnoge drevne civilizacije su zasnovale svoje kalendare u lunarnom ciklusu, na primjer, kalendar kulture Celtic Moon.

Prije oko 5000 godina, lunarni kalendar je promijenjen u mušku verziju - solarni kalendar. Trinaestomjesečni kalendar je gotovo potpuno ukinut i zamijenjen je dvanaestomjesečni kalendarom. Drevni Egipćani su počeli sa tim, pa je preuzeo Julius Cezar i Papa Gregory XIII ga ponovo prilagodio. Zvanično je uveden 1700. godine. 

Ženske vrijednosti zamijenio je muškarac. Ukupan preokret iz prirodnog, cikličnog vremena do neprirodnog - linearnog kalendara. Sa ovim uvođenjem nove ere, poštovanje žena  je izgubljeno.

Uvođenje ove nove ere, prema mnogim, značilo je smanjenje uloga žene. Broj 13 (ženski) posmatrao se kao broj nesreće. Hrišćanstvo se pojavilo i sa ovom religijom uloga žene bila potpuno potčinjena. Više međusobnog poštovanja nije bilo. Hrišćanstvo je bilo idealno sredstvo za mnoge ljude da suzbiju ženu. Uvođenje masovne religije više se nije radilo o poruci koju je Hrist želio prenijeti, već o kontroli vjernika. Uvedena je nova hijerarhija i žena je bila podređena u toj hijerarhiji. Postojao je Bog koji se generalno smatra muškim. Na kraju krajeva, pričali su o njemu i postojao je Božiji Sin.

Jedini ženski aspekt koji je i dalje bio poštovan je Djevica Marija. Tamo gde je riječ djevica dobila potpuno drugačije značenje od one nezavisne žene.  Boginja je sada nestala i ako je bilo šta poznato o Boginji, prirodnoj sili, onda je to bilo gurnuto natrag što prije i što dalje.

Žena u modernom vremenu

U našem savremenom društvu, u kojem mnoge žene imaju ili žele da imaju karijeru, malo je ili nema nikako  razumijevanja za ženske sposobnosti. Žene ne znaju više da koriste poklon od Majke Prirode.  Prinuđeni smo samo da pokažemo  našu lijepu stranu, kreativnu stranu, stranu koja zrači od nas samih i ona se komercijalizuje. Skoro pa se zloupotrebljavaju uloge mlade žene i majke. Nažalost, uloga zrele žene i stare mudre žene danas nije toliko  cijenjena i potisnuta je i od nas samih žena, jer želimo da zadržimo mladoliki izgled i bojimo se da izgledamo staro, jer mislimo da se to od nas ne očekuje. 

Ovo odgovara predmenstrualnim i menstrualnim fazama u našem ciklusu. Ovo je takođe bukvalno potisnuto upotrebom pilule. Zbog menstrualnog bola, akni, ili da ne želimo imati djecu, masivno potiskujemo naš prirodni ciklus. Pilula izgleda naivno neopasno. Ona daje slobodu u seksualnom polju i pruža olakšanje boli i regulaciju ciklusa. Ali istovremeno nas je to više odaljilo od prirodnih procesa u našem tjelu. Pilula zaustavlja proces prirodnog pražnjenja. Ono što normalno možete pustiti izgubiti tokom menstruacije na različitim nivoima (fizičko, emocionalno, mentalno i duhovno) nije moguće prilikom upotrebe pilule. 

Tijelo prima signale koroz menstruaciju, kao što su držanje i njegovanje. Bez pilule može se pustiti ono što može umrijeti. Ako se ne koristi pilula, postoji veći kontakt sa vašom ženskom materijom. Ojsećate bolje kada vam treba odmor, trenuci inspiracije su bolji i vaš libido se takođe menja. Može postati mnogo jači i strastveniji.

Bilo je kultura u kojoj je neko imao razumijevanje za žene i njihov ciklus. One su proslavljale svoj Mjesec. One su se brinule jedne za druge i napravile posebno vrijeme za to, u kojem su dijelile svoje vizije plemenu kojem pripadaju. 

Danas se postepeno pravi  preokret.  Sada se svugdje u svijetu žene  udružuju kako bi podržale jedna drugu.  Tako da naučimo jedne od drugih o prirodnom načinu da budemo žena u ovom društvu. Ali i o tome da se smirimo, da budemo žensko u društvu orijentisanom na muškarce.  Takođe vidite tu i tamo žene koje rade sa ženama da im vrate ulogu koju su imali u društvu. Na isti način i ja radim sa svojim grupama žena i sa ovim magazinom. Uloga uvažavanja ženske moći, ženskih normi i vrijednosti, pored današnjih muškaraca. 

Balans ženskog i muškog, na svim nivoima čini za sve nas dobro. 

Žena u svom lunarnom vremenu  je duhovno povezana sa Kosmosom i dobiva  uvid u oslobađanje, pomoću kojeg može pomoći zajednici, a starije i stare žene su izvor mira i staloženosti koji su praćeni mudrošću i drže zajednicu na okupu.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.