Kako balansirati mušku i žensku energiju u vezama?

Svaka žena je specijalna i jedinstvena. K ada kažem jedinstvena žena, mislim baš na svaku  ženu.  Na kraju krajeva, svaka žena je i d...Svaka žena je specijalna i jedinstvena. Kada kažem jedinstvena žena, mislim baš na svaku  ženu. Na kraju krajeva, svaka žena je i drugačija jedna od druge. To je umjetnost koja se sve više otkriva i koju učimo, ja od tebe i ti od mene, tako da možemo ponovo osjetiti kako je naše žensko biće senzualno i moćno.


Šta je s tom ženskom energijom tačno? Prije nego što mogu da odgovorim na to pitanje, važno je napomenuti nekoliko stvari. Radi se o energiji. O struji. O osećanju koje je u našem tjelu. Ne radi se o svojstvima ili kvalitetima. I svakako ne o anatomiji. Svaka osoba i muška i ženska, ima mušku i žensku energiju u sebi. Naš spol nije bitan - u tom pogledu. Međutim, većina žena prirodno ima više ženske energije, a muškarci više muške. Ono što radimo nije uvjek pokazatelj ko smo mi. Naše ponašanje dolazi djelimično od onoga što smo naučili, šta vidimo oko nas i u čemu se potvrđujemo. 

Nažalost, naučeni smo da se potvrđujemo na muški način i iz sebe izvlačimo više muške energije koja je u nama. Ako smo godinama živjeli iz te energije, logično je da se umaramo i da smo pod stresom, jer nama je  prirodnija ženska energija i nje ima više u nama.


Moj rad se trenutno sastoji u studiranju umjetnosti biti Žena. O tome što predstavlja našu žensku energiju. O svjesnosti kako smo unutar sebe slobodne, moćne i senzualne.

Žene grade  kuću svojom ženskom suštinom i energijom. Žene drže tri ćoška kuće u svojim rukama. Pri tome ne treba odbaciti ili zaboraviti i našu mušku energiju ili čoveka u nama. I čovjeka pored nas. I to još uvijek postoji, ali ne treba da dominira, jer mi smo ženska stvorenja. Važno je da vratimo stvari u ravnotežu. U sebi i onda oko sebe. Kako onda opisati energiju žena? Žensku energiju možete najbolje opisati gledajući rijeku. 


Voda simbolizuje žensku energiju.

Ona kruži, kovitla i teče punom snagom. Ali, čim ona dobije šansu i nabuja, ona će izaći iza svojih korita i čak i poplaviti sve oko sebe. Ona će jednostavno biti opasna.  Zbog toga je važano čvrsto korito rijeke. Ono osigurava pravac, zadržavanje, strukturu, da voda teče od tačke A do tačke B. Mora da postoji razlika između mokrog dijela zemlje i  i suhog. Treba nam jaka ivica korita kao simbol muške energije u nama i oko nas.

Treba nam žena da popuni muškarca. 
I treba nam muškarac da podržava tok ženske energije.

Ako na ovaj način gledamo na mušku i žensku energiju onda  možemo skoro sve da pratimo. Ženska energija je fleksibilna kao voda: mijenja se, kruži i predstavlja osjećaje i intuiciju. Muška energija je linearna kao obala. Fokusirana je na napredak, rezultate i ciljeve. To također znači u odnosu logično razmišljanje i konzistentnost u muškim slušanjima. Jedno nije bolje od drugog.

Obala i voda ne mogu postojati jedno bez drugog. To je važno da znamo, jer ne možemo ništa što je dio nas potiskivati, a isto važi i za međuljudske odnose. Potrebna nam je i akcija i odmor. Mozak i osećanja. Struktura i kreativnost.

Umjetnost je da u najboljem trenutku iskoristimo najbolju energiju i energiju koja nam u većem procentu pripada i u kojem momentu nam treba. Ipak, velika većina ljudi nije svjesna ovoga. U našem sadašnjem društvu muškarac je često postavljen iznad žene. (Iako očigledno kod nekih postoji mali pomak!).  Žene su se borile za svoja prava na muški način.  Mediji, korporativne kulture, vaspitanje, monetarni sistem… su mnoge strukture u kojima smo samo u hijerarhiji muške energije. To nas tjera da mislimo da naša akcija, rezultat i logično razmišljanje dovode do rezultata, a da su osjećanja, tiha nježna energija i okretanje ka unutra... inertni.

Danas su muškarci i žene skloni da žive i deluju samo od svoje muške energije, a ne od njihove ženske energije.

Ako razmislite o tome šta želite da uradite sa projektom ili funkcijom ili razgovarajte sa svojim partnerom o tome gdje ste zapravo. Za sve je bolje ako govorite o svojim osećanjima i delovanju (ženskoj energiji) nego kada iznesete listu prednosti i slabosti (muška energija).

Stoga je važno upoznati našu žensku energiju, a istovremeno i našu mušku energiju, prihvatiti je i iskoristiti u pravim momentima. Ne kao opoziciju muškoj energiji. Nego kao oblik saradnje i pronalaženje obnovljenog balansa. Samo tada ćemo biti potpuni!

I opet to nije u pitanju koja energija je bolja muška ili ženska. Ne govorimo o 'tipičnom' muškim ili ženskim ponašanjima. Pokušavam objasniti da je i muška i ženska energija  prisutna u svima nama i samo trebamo da je balansiramo da bismo bili svoji.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"


Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.