Mudrost vjerovanja u sebe: 2019. će biti vaša godina!

Na kraju godine se tradicionalno gleda unazad na uspjehe i neuspjehe, na veselje i tugu koju smo imali u prošoj godini.  Koje...
Na kraju godine se tradicionalno gleda unazad na uspjehe i neuspjehe, na veselje i tugu koju smo imali u prošoj godini. Koje planove i dobre namjere smo svi zapisali 1. januara 2018.? Koje od tih planova smo ostvarili?  Da li su nam ti planovi dali inspiraciju da napravimo 2018. godinu specijalnom ili... je sve ostalo u stvari samo u mislima ili na  papiru?


Svatko od nas ima svoj osjećaj i svoje iskustvo kad gleda unazad na prošlu godinu. Ona je za neke bila uspješna, a za neke teška. Za mene lično je bila kombinacija jako uspješnog i jako teškog. Sva težina i teške stvari su imale u istom momentu kontrast uspjeha i sreće. Ovo moje iskustvo me podsjeća na jednu veliku mudrost. Mudrost koju svjesno doživljavamo u ovim božićnim i novogodišnjim praznicima.

Mudrost vjere!

O vjeri  je ove godine ovdje u Holandiji  govorio i holandski kralj u svom božićnom govoru. On je u govoru rekao da nam ne treba samo vjera u religijskom kontekstu, nego prije svega vjera u sebe i vjera u druge, koliko god se pred politikom i ostalim prirodnim i neprirodnim moćima osjećali bespomoćno. On još kaže da smo svi na svijetu kao pojedinci puno jači i moćniji nego što mislimo.

I ja se s tim potpuno slažem. Bez obzira gdje smo i na koji način živimo. Mi “obični” ljudi smo svi isti i imamo svi iste želje. Svi želimo sreću, zdravlje i ugodan život. I to možemo svi sebi omogućiti, ako živimo u svom vremenu i u ovom trenutku. Bez obzira na sistem u kome živimo, ovaj trenutak ovdje možemo svi sebi kreirati.

Ja sam srećna što sam naučila da živim u  “ovom trenutku ovdje” - bez obzira gdje se nalazila. Sa poslom kojim se bavim i sa mogućnostima koje mi se otvaraju, ja sam spremna da vjerujem u sebe i druge i da tu vjeru i dalje širim.

Ove dane sam stala sama pred sobom  i okrenula  se. Doslovno sam pogledala iza sebe i odvojila sam vrijeme da se suočim i sa mnogo ružnim stvarima  koje su mi se desile i da se inspirišem vjerom u sebe. Sada opet znam moji koraci su u pravu.  Za mene to znači: idem pravo ka svom cilju. 


Evo nekoliko savjeta za vas za koje se nadam da će vas inspirisati:

Uzmite si vremena da pogledate prošlu godinu i okrenete se bukvalno!  Uzmite okret doslovno, osvrnite se unazad i možda otkrijete da je bilo više stvari na koje ste ponosni, nego onih koje ste želili da promjenite.

Nemojte praviti velike liste dobrih namjera i želja za 2019.  Izaberite jednu stvar, usredsredite se na nju i dogovorite se sa sobom, u kojem trenutku želite da promijenite ili postignete to. Vidjet ćete: moći ćete to da postignete!

Ako je ovo bilo uspješno, onda si uzmite vremena i postavite sebi novi cilj. Zapišite ovaj cilj, dajte sebi vremena i uradite to! Koristite što je manje moguće glagol "probati" kao što je: "Pokušaću ovo".  Koristite prilično moćne glagole kao što su "uspjeti""uraditi"

Priznajte, "Ja ću ovo uraditi" zvuči mnogo moćnije od "Ja ću ovo pokušati?"

Promijenite sitnice u 2019. Ne opterećujte se velikim poduhvatima i idejama od kojh ćete već u startu biti umorni.  Postavite sebi male ciljeve i proslavite svaki uspjeh na kome ste radili i vidjet ćete:  2019 neće biti samo nova godina, 2019 će biti vaša godina!

Ovo je mudrost vjerovanja u sebe! Ovom mudrošću mjenjamo sebe, a time i svijet.  Jer, ako smo baš mi “obični” pojedinačno jaki, takvi smo jako važni i za cijeli svijet.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.