Probudite se - Na šta trošite dragoceno vreme svog života?

Interesantno i pomalo zbunjiujuće pitanje, zar ne? Možda se pitate, mislim li na vreme ili život, ili vreme i život? Ako bih vam...Interesantno i pomalo zbunjiujuće pitanje, zar ne? Možda se pitate, mislim li na vreme ili život, ili vreme i život? Ako bih vam rekla da je vaše vreme uloženo u ljude, stvari, događaje... zapravo ulaganje vašeg života, jer definitivno vreme je život, kako biste se tada osećali? Iznenađeno? Možda do sada niste o tome na taj način ni razmišljali. Zato moje pitanje je i bilo: na šta trošite vreme, odnosno na šta trošite svoj život? 


Ovde želim da vam ukažem na veliku vrednost, dragocenost vašeg vremena, koje imate pred sobom i koje je moram vam reći ograničeno. Zato je veoma važno da znate i da osvestite kako svoje vreme trošite, šta radite, koliko radite, sa kime se družite, kako mislite... i  koliko ste svesni da sat sa peščanikom neumorno radi svoj posao i da vaše vreme polako izmiče? Upravo ta svesnost vodi u promenu. Promenu, u kojoj ćete vi praviti izbore, vi ćete odlučivati šta je to dobro za vas, šta je to što vas motiviše, da budete bolji, da imate dobre misli, da se samim tim i bolje i osećate, a kada ste vi dobro, onda su i vaše akcije, usmerene na dobro, i to je pravilo.

Upravo ta svesnost, je vaše buđenje, kada širom otvorite oči i pogledate istinu onakvu kakva zaista i jeste. Okrenete se oko sebe i šta vidite i kakvo je pravo stanje? Molim,   bez stavljanja ružičastih naočara! Ko su ljudi sa kojima provodite najviše vremena, šta oni rade, kako oni pričaju, kakvi su njihovi rezultati u životu?

Zatim kako vam izgleda dom u kome živite, otvorite prvu fijoku, šta vidite? Da li postoji red, ili je sve nabacano, pretrpano, i da li poželite da je brže-bolje zatvorite, jer vam je muka. Pogledajte samo svoju tašnu, u kakvom je stanju, koliko je teška, šta sve ima u njoj, prevrnite je, istresite i videćete šta sve se tu skupilo. Otvorite ormare, vauuu... šta se tu dešava? Neka to ostane za sada vaša tajna. I mnogo toga u svom domu biste mogli otvoriti, pogledati, odbaciti suvišne i stare stvari. 

Sada, malo više o tome razmislite, pogotovu kada smo osvestili da je uloženo vreme u nešto ili nekoga vaš život, vaša najveća dragocenost koju posedujete, nažalost sa ograničenim trajanjem. Sada sam sigurna da vam je jasno šta vam je činiti. Ako vam ukažem i na to da ukoliko je haos u fijoci, tašni, ormaru, cipelaru, kredencu.... isti takav haos je i u vašoj glavi. U haosu retko se ko snalazi, a haos donosi još haosa. Verujte, kad pospremite sav taj haos,  osetićete veliko olakšanje i imaćete mnogo više energije da se bavite onim što vam je zaista važno.

Pa hajdemo u jedno veliko spremanje doma, svog vremena, odnosno života. I razmislite malo o vremenu sa početka ove priče... razmislite o tome koliko ste vremena odvojili, samo da bi se sve to što imate našlo u vašem domu, koliko ste za sve to novca odvojili, koliko vam vremena treba da to sve održavate, pakujete, pospremate svakoga dana, da li vam sve to treba i da li shvatate da postajete robovi suvišnih i nepotrebnih stvari? 

Zato, prvi korak je odluka, da više nećete tako, a drugi korak je sređivanje i darivanje. Dajte i poklonite sve ono što već dugo držite i godinama prepakujete u svom ormaru, zamenite posuđe tim novim koji čuvate za goste i posebne prilike, odbacite stare, ogrubele peškire i ubacite one nove, koji čekaju svoj red, jer vi to zaslužujete! 

Raščistite prvo svoj ormar... oslobodite se svega što par godina niste oblačili, cipela koje niste obuvali, suvišnog pohabanog nakita, čarapa, koje nisu cele,... sve to radite polako, igrajte se, uživajte u raščišćavanju svega onoga što vas je godinama sputavalo, usporavalo  i uzimalo vaše vreme, vaš život. Nemojte da vam bude žao, onoga što odbacite, prihvatite to kao čišćenje, oslobađanje, od svega onoga što je blokiralo kruženje dobre energije.

Kada biste o vremenu, razmišljali kao o životu, onda biste se mnogo pre zapitali ko je to ili šta je to što okupira i vaš prostor i vaše misli. 

Možda ćete morati tada da donesete i neke bolne odluke, ali odluke koje će vam sigurno promeniti život na bolje. Kao što rekoh sve postepeno i polako, ali svakoga dana. Ako biste sve to hteli da uradite za samo jedan dan, a nemoguće je, godinama ste sve to dovlačili, onda biste se zaista osećali loše i iscrpljeno. Ne, nemojte tako, kao što negde napisah, pretvorite sve to u igru,  igrajte se, zabavljajte se, poklanjajte, radujte se što ćete nekoga obradovati, spakujte sve to u neke vreće, zavežite šarenu mašnu, ostavite ispred kontejnera. Sama pomisao na to kako će te nekoga možda obradovati, pa zamislite kako neko sve to otvara, gleda, miriše... i ne veruje svojim očima koliko tu ima lepih i novih stavri...  I vi ćete se bolje osećati i sa još većim elanom nastavićete da sređujete i oslobađate vaš prostor od svih suvišnih stvari, kojih se toliko nagomilalo, da niste toga ni bili svesni. Dobro je samo da ste krenuli i da ste baš to osvestili i da je vreme život i da svoje vreme ili svoj život nećete  više opterećivati.

Divan je osećaj kada se svega toga oslobodite, kada energija počne da kruži nesmetano, bistrije vidite, jasnije su vam ideje i rešenja, sve je bolje.

Probajte... I sama sam učinila i činim isto. I sama sam gubila vreme da neke nebitne stvari, događaje, ljude, poslove.... i ja sam se toga rešila. Rešićete se i vi, ali samo ako donesete odluku i ako budete uživali u tom procesu čišćenja, samo tako ćete videti kraj takvom poslu. 

Od tada kada kupujem i  unosim nešto novo u svoj dom, dobro razmislim, da li će to uneti radost ili će se vrlo brzo uneti u moj život nemir.  Isto kada kada provodim vreme sa određenim ljudima, pitam se gde me to vodi, da li sa takvim ljudima tonem ili rastem? 

Svesno odlučujem kako dalje, smanjiti ili prekinuti viđanja, jer mi ne donose radost... jer imam pravo da budem radost, da širim radost ali i da primam radost.  Jer imam potpuno pravo da svoje vreme i svoj život živim najbolje što mogu. To svoje pravo ja i uživam, a vi?


Piše: Gordana Maksimović

Ja sam Gordana Maksimovic. Po vokaciji sam dipl. defektolog, master logoped, motivacijski govornik i life coach. Sve to zajedno čini divan sklad kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Autorica sam jednog jako praćenog bloga, kao i You Tube kanala i istoimene knjige "MIRIS POZITIVNOG DUHA i facebook-stranice, koji su jako motivirajući i inspirišu me da dalje radim, objavljujem i produbljujem svoja znanja, sa željom da sve to podelim sa vama. Nadam se da ćete u svemu što pišem prepoznati moju želju, da shvatite koliko je ovaj život vredan i koliko ga možete lepo živeti. Ja živim svoju bajku i uživam u njoj. Želim vama vašu bajku, ali tu bajku kreirate vi sami. Želim vam da vaša kreacija bude vaš izbor, da vaša životna priča i vaša realnost postane vaša bajka. Jer život zaista jeste bajka, a mudra i pametna žena prvo radi na sebi da bi i ona i svi oko nje lepo živeli i uživali.   

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.