Moderne vještice - Čarobnjaštvo, ženska intuicija i magija prirode

Sjedim za stolom i počinjem da pišem tekst.  I tako prebirući po mislima, gledam kroz prozor. Sve je zabijelio. Prvi snijeg u Holan...


Sjedim za stolom i počinjem da pišem tekst. I tako prebirući po mislima, gledam kroz prozor. Sve je zabijelio. Prvi snijeg u Holandiji od poslije nekoliko godina. Sjetih se da sam kao dijete voljela da gledam u pahulje gore, suprotno njihovom padanju. Onda sam imala osjećaj da letim. Da idem negdje u neku čaroliju.
Budući da se bavim vješticama, postajem mnogo svesnija nekih stvari koje sam prije radila i dešavanja u prirodi: godišnjih doba, zalazaka sunca, lunarnog ciklusa… Prije me više zanimala kultura i umjetnost, ali sada imam oko za boje zime, proljeća, ljeta i jeseni.  Za ptice koje masovno dolaze u moj vrt. Više sam svjesna ovog snijega koji je trenutno sve prekrio divnim bjelilom. 

Sada stvarno mogu da osjetim prirodu. 
Osjetim da  ona više nije odvojena od mene, ja sam jednostavno dio toga. 

Gledam u  jednu metlu u svom dvorištu. Nažalost, ne mogu letjeti na njoj iako bih voljela. Učim od vještica da je značenje metle simboličko, jer njome čiste prostor od negativnih energija prije nego što nacrtaju krug da bi obavile rituale.  Vještice nemaju hramove, džamije ili crkve.  One jednostavno crtaju krug kako bi obilježile sveti prostor: na plaži, u dnevnoj sobi ili na livadi. Pitala sam svoju prijateljicu vješticu : ”Treba li svako da postane vještica?”. A, ona mi reče:

”Vještice nemaju želju da nekoga preokreću u vještice. One imaju želju da inspirišu ljude koji imaju interese da se bolje razumiju sa Majkom Prirodom, da shvate da je sve povezano i da budu svjesni odgovornosti za sopstvene akcije.”
  
Moja prijateljica mi kaže da ovo baš odgovara i meni. Ja sam još uvijek sa velikim interesom, ali sam suzdržana.  Moj muž i djeca kažu da nisu zainteresovani  za ovu moju "duhovnost", ali se i ne bune. Ipak, moja najmlđa kćerka je neki dan imala razgovom sa svojim mentorom. Ona studira muziku i piše tekstove. Mentor joj je rekao da je iznenađen njom, jer mu ona iz vana djeluje tako vesela bezbrižna djevojka, a tekstovi i muzika koju pravi su jako misaoni, duboki i jaki. Ona mu je kroz šalu rekla da joj je to sigurno od mame, a da je njena mama onako malo vještica. :-))

Prije bih se naljutila na nju, da iznosi u javnost nešto što je moje lično, ali ovaj puta me nije naljutila. Samo mi je bilo drago da razumije način o čemu ja razmišljam i čime se bavim.  I čak se i njoj sviđa ideja da vještice puštaju sebi da njihov život prolazi kroz njih, a ne pored njih i da one ne kreiraju neki nepostojeći roza život, nego žive život onakav kakav je i u tome nalaze ljepotu i suštinu postojanja. 

Vještica je žena ili je žena vještica. Vještica je nešto tipično žensko i ima veliku  ulogu u čarobnjaštvu za čovjeka. Vještice mogu biti i muškarci - alli vještičarenje uglavnom privlači žene, jer je to intuitivna, kreativna, individualistička, iskustvena, spitirualna praksa koja privlači uglavnom žene. 

Žene su veoma povezane sa zemljom, sa prirodom i  žene su prirodno bliže prirodi jer one menstruiraju i daju život.  Oskećaju se više "kod kuće" sa čarobnjaštvom. 

Činjenica je da je svaka žena Boginja, pored Boga, koji ima simbolično  mušku i žensku energiju u prirodi i u nama samima.  Današnje vještice se zovu i "bijele vještice".  U ovom trenutku čujem sve više i više o tome.  Da li je bijela čarolija religija, trend ili možda čak bijeg od stvarnosti? Za mene je, "bijela čarolija "u čarobnjaštvu nešto poput "bijelog snijega“. Padanje snijega i njegova bjelina izaziva u svima nama veselje. Budi  dijete u nama koje samo želi da sjedne na sanke i da se spusti niz nizbrdicu, a  da pri tome samo vrišti od uzbuđenja i sreće. I u tom momentu ništa više nije važno, samo taj momenat uživanja.

Vještice sada u ovom momentu grade  tradiciju u kojoj koriste svoje znanje o prirodi, bilju i kamenju, njihovom šestom čulu i njihovoj magiji za lečenje, prosperitet i ljubav. 

Uostalom, ono što šaljete vraća vam se u tri primjerka. 
Ono što ćete posijati to ćete i žnjeti. 

Vještičarstvo je jedna vrsta vjere u sebe!

Ona ima božiji imidž, vlastite praznike, vlastite rituale i vlastiti pogled na život i smrt. Kao što sam već napisala vještice  nemaju crkve ili hramove, ni gurue, ni poglavice i svete knjige.  Vještice vjeruju u čarobnjaštvo!

Čarobnjaštvo je dati svojoj intuiciji šansu, iskusiti jedinstvo u prirodi i  ispitati sve aspekte sebe!

Završit ću sa prevodom pjesme koju je napisala moja najmlađa kćerka Emma, kako ona kaže inspirisana mojim vještičarstvom. Ona se trenutno se ne bavi vještičarstvom ili time da li je vještica ili nije, ali sigurno se pušta svom čarobnjaštvu i pušta životu da protiče kroz nju. 

Prestani
Ne plači
Ne reci da moram stati sa plakanjem
Jer suze su česma za dušu
Osjećaji moraju da se osjete
Inače ne osjetiš ništa
Inače misliš da je sve u redu

I tako i jeste, 
jer ti si sretan
Ili si ljut
Ili te strah
Ili si tužan
Sa razlogom

A razlog mora biti ispnjen
Da bi se ostalo tu
A sledeći momenat opet nestalo
Zato
Prestani
Da negiraš
Jer inače postaje samo gore

Ona se bavi čarolijom i  daje svojoj intuiciji šansu. A to možete i vi, bez obzira bavili se vještičarstvom ili ne.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"


Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.