Magija stvaranja i moć prirode - Prepoznajete li i vi Vješticu u sebi?

Eto, ispratili smo 2018 godinu. Nekome je bila dobra godina, nekome manje dobra. Ja sam prvo govorila da mi je bila 2018 godina ja...

Eto, ispratili smo 2018 godinu. Nekome je bila dobra godina, nekome manje dobra. Ja sam prvo govorila da mi je bila 2018 godina jako loša i jedva sam čekala da dođe vrijeme da je ispratim. Ali, moje mišljenje o tome se promijenilo, u vremenu oko Božića, u vremenu koji je po najstarijoj religiji, religiji prirode, vrijeme slavljenja svjetla i produženja dana. Vrijeme prizivanja svjela oko nas i u nas.

Kada sam počela tražiti svjetlo u sebi i kada sam se posvetila nekim ritualima odjednom mi je bilo jasno.  Odjednom sam shvatila da su mi se u stvari u ovoj protekloj godini  izdešavale više lijepe stvari i da su one bile pravi kontrast onoga što je bilo manje lijepo. Kad sam to ispričala jednoj prijateljici, ona mi se nasmijala i uz osmjeh mi rekla da joj je drago da i ja sve više postajem svjesna da sam vještica.

VJEŠTICA!!!

Doduše, ovakve komentare i epitete sam dobivala često, u različitim situacijama i periodima u svom dosadašnjem životu. Počevši od mog bivšeg muža prije više od 30 godina, kada bi mi upućivao  epitet "vještice", mada mislim da on tada sigurno nije mislio ništa pozitivno, pa do danas kada dobijam ovaj epitet od osoba koje jako cijenim, do kojih mi je stalo i koje mi to pripisuju kao kompliment. Dakle, traje već godinama da dobivam ovakve "epitete", pa odlučila  da istražim šta i ko su u stvari vještice. Čak sam i upoznala jednu pravu vješticu!

Da budem iskrena, prije sam i ja sam imala streotipna razmišljanja o vješticama kao i večina ljudi. A kako bismo drugačije i mislili kada smo odrasli sa bajkama gdje su sve vještice zle stare žene sa velikom bradavicom na nosu. U tim bajkama su žene i njihova moć jako negativno predstavljene.

Ova vještica koju sam ja upoznala je jedna jako moderna, pametna, lijepa žena.  Ne leti na metli, ali je uvijek na svom biciklu, koji je okićen cvijećem. Naš razgovor je trajao skoro cijeli dan. Oduševila me svojom mudrošću i pozitivnošću. Ona se bavi homeopatskim liječenjem i magnetizering-om. Nažalost, prije su u Hrišćanstvu žene poput nje, koje su liječile travama, babice i paranormalne žene imale tako negativno ime. Po Hrišćanstvu, one su bile u službi đavola. U srednjem vijeku su ih masovno ubijali. U ovom slučaju sam sretna da živim danas, baš u ovom vremenu. 

Današnje vještice vjeruju da su njihova Boginja i Bog u stvari ženski i muški dio  u nama samima i u svemu oko nas, u svakoj travčici na proplanku ili u svakom cvijetu na cvjetnoj livadi, u talasima mora ili u povjetarcu koji nam lagano mrsi kosu. Najveća magija današnjih vještica je vjera u svoje lično postojanje, sloboda i odgovornost za sva svoja djela. Sa čaranjem i magijom prave vještice su jako pažljive, jer one veruju da sve što prizivaju i čaraju može trostruko da im se vratiti. Postoji samo jedan zakon vještica:

“RADI SVE ŠTO TI SE RADI, 
ALI NIKOME NE NANOSI ŠTETU!!!”

Ako koriste magiju da drugima naštete, štete najviše sebi. Crna magija uopšte, po tradiciji, ne pripada "vješticama"! Vještice koriste znanja i mudrosti iz prirode, a magiju i šesto čulo, tj. intuiciju koriste da bi liječile, širile ljubav i mir.

Ja već dugo koristim rituale i "magiju" kada imam važne sastanke ili radionice.  Koristim poludrago kamenje za dobru energiju, kada mi klijenti dolaze kući. Čistim negativnu energiju u kući sa Salijem (žalfijom).  To mi daje mir i samopouzdanje i mogu lakše da se izražavam. Kada koristim ove rituale  odjednom u momentu počinjem osjećati pozitivnu energiju kako protiče. Magične želje formulišem iz sebe. Na primjer: Želim da se bez problema nosim sa konfliktima u familiji i u mojoj okolini”, a NE sa riječima: “Familija i okolina moraju da me razumiju!”.

Vještice završavaju svoje magijske rituale sa ovim riječima:
“Pod uslovom da je za dobrobit svih!”  

Priroda je spiritualni učitelj vješticama, jer sve, ama baš sve spiritualne lekcije, možemo izvući iz prirode. Vještice  žive na mjestu na kome su se zatekle i u vremenu koje im je dato. One žive  u velikoj harmoniji i ritmu kao što su: dan i noć, mjesečevi ciklusi, godišnja doba. U jesen, kada opada lišće, one se tada oslobađaju obrazaca koje im više ne trebaju. A, u proljeće, kada se zemlja budi i čeka da se sjeme zametne - one prave nove planove. One NE žive plivajući suprotno toku rijeke ili suprostavljajući se udarima vjetra. 

Veštice se trude držati pravac u rijeci života i balansirati na udarima vjetra. Na taj način se oslobađaju bezbroj frustracija i žive sa puno više životne energije i inspiracije u životu. Za vještice je život krug u kome ima mjesta za sve: za rođenje i rast, za  propadanje i  umiranje i za  ponovo rađanje.

Za njih NE postoji samo rast i napredak! Meni je ova činjenica daje mir, a sviđa mi se i ideja o ponovnom rađanju. Ako sam iskrena, i prije i sada mi se ponekad čini da neke stvari prepoznajem iz nekog ranijeg života. Ili da sam sa nekim osobama već ranije bila, kao na primjer sa mojojm dragom prijateljicom, kolegicom  i srodnom dušom Danijelom Jokić Vaislay. Naše prijateljstvo mi je toliko normalno i logično da mi djeluje kao da je nastavak nečega što je već bilo i pored toga da ona trenutno živi na sasvim drugom kontinentu!

Po vjerovanju vještica, u Univerzumu ništa ne nestaje, samo dobiva drugi oblik. 
Svaki kraj je jedan novi početak.

Sve ovo mi u stvari potvrđuje da ja jesam stvarno Vještica!  Ali sam prije svega samo Vanja, koja ima svoju porodicu, posao i prijatelje. Sada u mojoj kući imam mali oltar sa simbolima elemenata zraka, vatre i zemlje. U kuhinji imam dosta poznatih i nepoznatih začina. Ja sam ponosna da iz dana u dan postajem sve više svjesna moje moći, moje ženske intuicije i kapaciteta da dam oblik svom sopstvenom životu. 

Ako prepoznajete vješticu u sebi, prihvatite tu moć, taj izbor i tu odgovornost. To vam je kao da ste skinuli sa sebe nekakav plašt i kao da ste se probudili. Ono što ja želim za sebe je da otvorenih očiju i otvorenog srca postojim u svijetu. Sada skoro pa sa sigurnošću mogu reći: ”Ja sam Vještica!", no u tajnosti sam to u stvari oduvjek znala.  


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.