Kako da probudite "pravu ženu’ u sebi, koja se usuđuje slušati i slijediti svoje srce?

Za ovaj tekst me inspirisala jedna žena koja je kod mene u grupnom coachingu.  Na posljednoj našoj sesiji, prije nego smo počeli...Za ovaj tekst me inspirisala jedna žena koja je kod mene u grupnom coachingu. Na posljednoj našoj sesiji, prije nego smo počeli sa temom za to veče, ona se javila da mora nešto da nam kaže. Bila je, kaže, u posljednje vrijeme nekako loše volje. Imala je gužvu sa djecom, porodicom.  Nekako joj se sve skupilo. Gutala je suze jer je osjetila slomljenu ženu u sebi. Gledala je u svoje ruke.i kroz plač izgovorila: "Mislila sam da sam jaka, ali sada više nisam tako sigurana".  Srce joj se slama, jer još uvijek duboko u sebi osjeti da je kao i ostale žene naučena smo da nosi sve što joj je na putu. Brine se još uvijek da sve uzme pod svoja krila, da pomaže, podržava i njeguje. Sve osim sebe.

Iskreno mi recite, žene, koliko često brinete o drugima i okrećete sve protiv sebe? 

Ja vidim da se to još uvijek previše dešava. Svi u grupi smo bili u krugu i automatski smo počeli tješiti ovu 'slomljenu' ženu, riječima da će sve biti  dobro. Da vidimo njenu snagu i da smo smo tu za nju. Da je i nama važno da s njom bude sve u redu. Ponavljale smo da smo mi tu, da je vidimo, da je čujemo i da je volimo.   A onda se desilo nešto nevjerovatno. Ona je samo podigla glavu i izgovorila: “Osjećam da mi se snaga vraća u moje srce”. Kao da joj je naša ljubav i toplina ponovo dala vatru i kiseonik. 

Dale smo joj ono što žene mogu značiti jedna drugoj. Iako sam i sama žena prije sam mislila drugačije o ženama. Viđala sam i puno ljubomore i pakosti među ženama. U prošlosti sam se potajno možda i plašila većine žena. Kao mlada djevojka previše često sam imala bodeže u leđa od raznih “drugarica”, pogotovo u momentima kada su vidjele da sam  više ranjiva. Ali, danas vidim ono što tada nisam mogla da vidim: ono što žene mogu da znače jedna drugoj. 

Ono što možemo dati jedni drugima, je podrška bez potrebe da nudiimo rješenja, ljubav i očaravajuće ogledalo u kojem svaka žena može ponovo da vidi svoju moć. I da dobije volju da zaista postoji, bez predrasuda, bez ograničenja. 

Nastavile smo i dalje razgovor van planirane teme, ali nije mi bilo žao. Ovo je te večeri bilo potrebno.  Mi žene osjećamo vezu, od srca do srcaPonekad se osjećamo slomljeno, ali nismo. To je samo  trenutak u nama.  Dijeljenje s drugima  o onome što se događa u nama osigurava da se osjećamo podržanim.  Sve češće i češće vidim žene koje stvaraju krug pun ljubavi.  

Ljubav  je nešto čime možemo podsjetiti druge na njihovu snagu. 
Ako im možemo pokazati ono što oni sami ne vide. 

Ja to primećujem u društvu i u svom radu. Mi smo mnogo više nego što sebe često vidimo. Često smo tako nesigurni. A zašto? Jer drugi mogu imati bilo kakav sud o nama. Ako se ne pokažemo, u našoj snazi ​​i ranjivosti, drugi nas nikada ne mogu upoznati.  Oni nam ne mogu pomoći da zapamtimo ono što ponekad zaboravljamo, jer ne znaju šta se događa u nama. 

Ništa se ne treba ispravljati, ništa se ne popravlja, samo je ponekad potrebno da neko drugi pokaže ono što već nosimo u nama.

Večer sam morala završiti, ali mi je bilo nekako sve nedorečeno. Htjela sam dati kakvu poruku, motivaciju. Moja poruka je mogla biti samo moje lično iskustvo. Čitam već dugo i učim od modernih vještica da je Majka Zemlja usred preporoda njene energije. Ona želi vratiti svoju ljubav i ljepotu u naš zemaljski život. To je originalna ženska energija u nama. Njena laka, senzualna, energična vitalnost se već stoljećima bori i zabranjuje. Vrijeme je za preokret. 

Majka Zemlja želi da se vrati svom porijeklu, njena ženska zemaljska ljubav se može spojiti sa nama i u muškoj univerzalnoj ljubavi. 

Ove riječi i ovakva razmišljanja i djela su probudile i skrivenu ženu u meni. Promjene koje sam napravila posljednjih godina, dovele su me bliže sebi. Bliže ko sam ja. Doživjela sam metamorfozu žene koja se uvijek osjećala potrebnom za nekog drugog, u ženu koja može da osjeti svoje želje. 

Ko se usuđuje slušati i slijediti svoje srce? 
Žena koja može biti ponovo slobodna.

Slobodna žena? Tako je čudno pisati ovo sada 2019. godine, kada se čini da smo mi žene slobodne da radimo ono što želimo , pogotovo ovdje u Holandiji.  I ja sam mislila da tako slobodno živim, do  prije nekoliko godina, kada sam shvatila da živim u istom kavezu kao i moja baka.  I u meni je do prije nekoliko godina bila “povrijeđena žena”, koja ima nevjerovatne sličnosti sa mojom bakom. Žena koja je pokušavala  da spriječi probleme i koristi svoju moć izvan sebe da bi sačuvala harmoniju, sve na račun sebe. I čudno je to što sam bila toliko naviknuta na ovu 'zabrinutu ženu' da sam zaboravila ko sam zaista! Ova borba koja se dešava u nama zahtjeva sve više i više energije i uzrokuje iscrpljenost, izgaranje i bolest. 

Odsustvo senzualne ženske energije daje prazninu i nedostatak sigurnosti i manifestuje se u depresiji i nemir.

Svjesno ili nesvjesno svi smo usred buđenja. Pitanje je kako reagujemo na to? Hoćemo li se nesvjesno boriti, gurati bol još dalje? Usudi se pogledati bol u oči i osloboditi ženu u sebi. 

Žena u nama je najljepša stvar koju imate, vaša vatra, ona je ono što jeste.

Možda se pitate: ko je ta 'prava' žena? Da li živim sa njom?  Nju možete osjetiti iznutra i ako otvoreno živite. Malo žena se usuđuje da otvoreno žive. Potrebna je hrabrost da se u potpunosti usudite da pogledate sebe i da prihvatite svoju senzualnost.

Ja sam prije par godina odlučila da otvorim svoja vrata i stanem na put  pun intenzivnih sukoba sa samim sobom, sa mojim emocijama i mojim strahovima. I svaki put kada ponovo osjetim  ljubav, prema samoj sebi emocije, bol ili strah nestanu. Onda osjetim radost, sigurnost i vatru koja  gori u meni. Kreativnost se širi i moje tjelo dobija energiju. Onda se sva moja ograničenja pretvaraju u meku otvorenost. Osjećam se fantastično ženstveno, svjetlo i strastveno u svoj svojoj senzualnosti i to se širi zarazno u svuda oko mene. 

Zapanjujuća je koliko sigurnosti i mira mogu sada dati mojoj djeci, klijentima, odnosima i drugima oko mene. Moj uznemireni i propitujući svijet se pretvara u harmoniju i spokojstvo. Ovo je dar univerzuma, sada kada sam izabrala da živim svoju 'pravu ženu’.

Želite li otkriti i osjetiti 'pravu' ženu koju želite? Želite li živjeti život puni energije i inspiracije?  Usudite se otvoriti zatvorena vrata i dočekati moćnu senzualnu ženu i boli koja dolazi s njom.  Od vas se traži samo da volite. Ljubav prema sebi izaziva bitku protiv potlačene žene u sebi. 

Hrabro srce i poverenje u sebe vam pomaže da se usudite da prihvatite potpuno predavanje ljubavi.  Ne zaboravite mi smo ljubav!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i 
Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.