Vještice modernog doba - Zakon privlačenja, vizualizacija i čarolije

Prije nekoliko dana dobila poruku na telefon od jednog čovjeka, koji je kod mene u coaching grupi, da je na  jednomTV programu do...Prije nekoliko dana dobila poruku na telefon od jednog čovjeka, koji je kod mene u coaching grupi, da je na  jednomTV programu dokumentarna emisija o jednom selu u Poljskoj u kome žive samo vještice. Brzo sam uključila TV i nastavila da gledam program. I zaista u cijelom selu žive samo vještice. Nisu dale da ih se snima. Samo jedan reporter sa malom kamerom je smio ući u kuću kod jedne vještice. 

Izgledala je jako obično, kao bilo koja stara baka ili nena u našim krajevima. Pristala je da priča o svojim drugaricama, vješticama iz tog sela. Pričala je kako prave prirodne čajeve od trava koje je same beru. Liječe ljude koji im dođu i zatraže pomoć prirodnim lijekovima i melemima koje isto same prave i svaka od njih koristi svoju bio energiju za liječenje bolova i ostalih problema. Ova vještica je izgledala veselo i rasterećena puno stvari koje nas pritišću svakodnevno. One cijene svoje zajedništvo i prije svega su svjesne sebe i svojih moći. 

Ovaj dokumentarni program me inspirisao da u grupi koja mi dolazi srijedom uveče posvetim više pažnje vješticama i njihovoj moći. A istovremeno i lijepa inspiracija za novi tekst. Možda mislite sada, ma ne vještice me uopšte ne interesuju, ne želim da budem vještica… Moram vas ili obradovati ili razočarati, ali ko god se trenutno bavi Zakonom privlačenja koji je dan danas jako popularan i u Zakon privlačenja vjeruje i ima u tome pozitivne rezultate i uspjehe nije ništa drugo nego "vještica" ili "vještac".

Meni lično spoznaja da sve više otkrivam  vješticu u sebi ne smeta. Na protiv vraća me nekoj mojoj prvobitnoj postojanosti. Daje mi ravnotežu u mom svakodnevnom životu. Svaki dan sam sve više oslobođena strahova bilo koje vrste, jer u prirodi i vještičarenju postoji samo ravnoteža. Čak ni smrt nema negativno značenje. Ono po čemu se vještice prepoznaju je Wicca (Vika - vještina ili vještiča-renje - vještica (vješta ili mudra žena). Wicca podrazumijeva jedinstvo s prirodom, jednakost između muškaraca i žena i liječenje. Svrha ove religije je da mi dođemo u sklad sa samim sobom, ljudima oko sebe, prirodom, energijama i bogovima.

Moderne vještice veoma su važne za današnje vrijeme, za istraživanja i znanja. Mnoge vještice se udubljuju u historiju, antropologiju, filozofiju, ali i stvari kao što su feminizam i naravno znanstvena saznanja o različitim biljkama i životinjama.

Vizualizacija

Zakon privlačenja nas uči da vjerujemo da je sve energija, kao i naše misli, te da je sve povezano i da sve utiče jedno na drugo. "Kako  utječemo na stvarnost pomoću moći misli? To je magija", napisala je moja omiljena holandska  pisateljica i vještica Susan Smit o svojim vjerovanjima. "Zapravo, svi to rade i u postizanju rezultata i u toku običnog dana." Zamišljamo kako će izgledati naš novi dom. Na trenutak mislimo da imamo nešto važno da kažemo, pa zamišljamo kako bi to izgledalo. Vještice su ubjeđene da to ima efekta. Misli su nevjerovatno važne. Vjerovatno vam je to i poznato. 

Već smo pisali u ovom magazinu o moći misli. Vaše misli možda nisu lijek, ali provjereno mogu ublažiti bol, spriječiti upalu i služiti kao antidepresiv. Štaviše, vizualizacijom možemo upravljati svojim životom, tehnikama koje se koriste u meditaciji i treniranju. Na primjer, jučer sam gledala interviju sa  jedanim  holandskim vozačem  Formule1 Max-om Verstappen-om i on je rekao kako se pripremao igrajući svoju pobjedničku utrku u svojoj glavi. Sami sebi možete formulisati najbolje želje!

Veštice znaju kako da se koncentrišu, usmjeravaju i upravljaju svoje misli na takav način da ima dodatni snažan učinak.  Neke vještice podržavaju svoju moć razmišljanja sa svijećama u određenoj boji, mineralima i čarolijama, ali na kraju je to ono što rade zapravo - vizualizacija. 

Duhovni rast

Vještice vjeruju da energija može da dobije dodatnu snagu ako im pomogne prava čarolija ili prava biljna mješavina. Položaj Meseca, godišnja doba i četiri elementa takođe igraju važnu ulogu u vještičarstvu.  To je ono što izgleda  pomalo nejasno kod vještica za mnoge ljude, ali na kraju se radi o fokusu, radu sa energijama i duhovnom rastu. Mnoge vještice ili veštičji krugovi, na primjer, vode dnevnik, „Knjigu Sjenki“, u kojoj zapisuju sve važne uvide, rast i razvoj koji doživljavaju tokom svojih rituala.

kovenu (čarobni krug) često vještice  vizualiziraju  zajedno zato da bi dodale dodatnu snagu. Kako ćemo se nositi s tim? Šta želimo postići? Tada je osmišljen ritual.  Magija koju veštice koriste u takvom ritualu ne razlikuje se toliko od molitve ili rituala koje  Hrišćani, Jevreji ili Muslimani primenjuju. U svim slučajevima se radi o upućivnju na Boga ili neku veću silu sa namjerom  rješavanja problema kod sebe ili u svijetu.

A, ako danas za 8. mart želite sebi nešto da poklonite, po mom vam je najljepši poklon da se pustite svojoj ženstvenosti, nježnosti i mudrosti. Jednom riječju probudite vješticu u sebi!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i 
Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.