Biodanza - Ples koji vas uči da razvijate puni potencijal i osjećate radost života!

Pripremam se za 8. ediciju mog programa  Priče Za  Stolom ,  u vjetrenjači.  Svaki puta novi gost ili gošća. Svaki puta neka nova ...Pripremam se za 8. ediciju mog programa Priče Za  Stolom, u vjetrenjači. Svaki puta novi gost ili gošća. Svaki puta neka nova životna priča i neko novo iskustvo. I svaki puta se uživim u život mog glavnog gosta, da bih mogla što bolje voditi program postavljati im pitanja i time ih što bolje  predstavila publici. Predivan mi je osjećaj kada vidim zadovoljnog gosta i publiku. Kao da u ta dva sata programa svi ostavimo svoj ego malo u stranu. Svi smo u ta dva sata jedni prema drugima otvoreni i ranjivi. 

Za ovaj nastupajući program sam izabrala jednu divnu gospođu koja se odlučila ponovo studirati sa svojih 61 godinu i  završila četverogodišnji studij  da bude učiteljica za BIODANZU.  Sada joj je 65 godina i ona kaže da je opet na jednom novom početku. Oduševila me već ova njena izjava, a Biodanzi sam morala malo da se posvetim.

Ja do skoro nisam znala šta je to Biodanza. Malo sam tražila po internetu, ali nisam dobila nikakvih opširnijih informacija. Kada sam napravila prvi razgovor sa ovom gospođom prvo što sam je pitala da mi objasni šta je to Biodanza. Pričala je i pričala, a onda mi je rekal : “ To moraš jednostavno doživjeti!

Oke, nastavila sam tražiti na YouTube. Kada sam vidjela par videa o Biodanza , mislila sam, joj ovo mi je malo pretjerivanje. Ponašaju se kao da su blesavi, grle se , smješkaju … Bilo mi je zanimljivo, ali istovremeno i malo čudno. 
Ali obećala sam svojoj nastupajućoj gošći da ću doći.
I naravno brzo sam se našla  na njenom prvom slijedećem času. 
Bila sam nervozna, jer ja nisam neko ko baš lako nekoga obgrli, a pogotovo nepoznate. Eh, mislila sam u sebi, tražila sam sama, pa sada nema bježanja. Čas je počeo. Ona nas je uvela u čas i obasnila o čemu se radi, ali je naglasila da ne smijemo u toku plesa međusobno pričati, nego samo se smješkati. 

Počela je muzika. Prvo temperamentna, latinoamerička. Svi smo plesali kako nas je muzika inspirisala. Prvih par koraka sam počela da gledam kako drugi to rade. Dok mi jedna do mene nije tiho šapnula: “Pleši kako ti hoćeš i možeš”! Onda smo plesali prvo u krug, pa u parovima, a muzika se polako mjenjala u Jazz muziku. Kasnije smo dobili upute da ćemo plesati svako za sebe i to uz klasičnu muziku. 

Na moje ogromno iznenađenje, kao da moja glava nije više imala nikakvog utjecaja na moje tijelo. Moje tijelo se počelo savijati i njihati uz laganu muziku, a da me pri tome nije bilo sramota kao izgledam. Bila sam samo svjesna da mi je tijelo lagano. Osmijeh zadovoljstva nije bio usiljen ni kod mene ni kod drugih učesnia. Osjećaj zahvalnosti se širio među nama onako spontano. Na kraju smo završili obgrljeni u krugu i njišući se uz klasičnu muziku jedni drugima se zahvalili.

Cijeli čas smo plesali zajedno, pojedinačno ili sa čitavom grupom, sa bogatim izborom muzike iz cjelog svjeta… Bila je u pravu kada mi je rekla  da sam morala jednostavno doživjeti šta je Biodanza. Nisam se pokajala što sam učestvovala na jednom času. Divno iskustvo, vrijedno za ponoviti.

U Biodanzi svaki ples ima značenje i svako pleše iz svog iskustva. Ne uče se  koraci,  radi se o suštini svakog plesa koji se uvodi. Ples stimuliše pozitivne aspekte života kako bi u potpunosti prihvatili naše lične živote. Plešemo bosi, u fleksibilnoj odjeći, bez riječi i jedni s drugima.

Rolando Araneda Toro razvio je Biodanzu šezdesetih godina. Rolando Toro kaže: „Ples je jedna od urođenih sposobnosti čovjeka, kao i pjevanje i vrištanje. Prvi uvod u svijet je pokret. Ples pronalazi svoje porijeklo u dubinama našeg bića. Ona je pokret života, intimnosti: ona je impuls koji vodi do jedinstva i povezanosti. "

Rolando Toro je pronašao briljantan način da raste kao osoba i da uspostavi dubok kontakt sa sobom. Biodanza je način da se ponovo prepozna i integriše naše prirodno stanje. Uz muziku, ples i jedni druge kao instrument za potpuno ovladavanje našim talentima. Biodanza je slavljene života plesom!

Proslavite život plesanjem!

Kada plešemo, osjećamo se živima. Putem muzike, pokreta i susreta sa drugima u plesu dodirujemo sve vrste aspekata života. Biodanza je ples života i poziva vas da razvijete svoj puni potencijal.  Biodanza se bazira na 5 stvari:

Vitalnost: osjećate radost života!
Seksualnost: uživate sočan život!
Kreativnost: slobodno izražavanje - poezija života!
Afektivnost: nježan kontakt, život pun prijateljstva!
Transcendencija: osjećaj povezanosti sa velikom silom, smislom života!

Nastupajuća edicija mog programa sa gošćom, učiteljicom Biodanza  je 28. aprila. Moj cijeli tim i ja se  već sada radujemo i jedva čekamo. Opet će vjetrenjača biti ispunjena divnom pričom, zajedništvom i međusobnom ljubavi, a elipse vjetrenjače će sve to širiti dalje u sve pravce vjetra.   


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"


Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i 
Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.