Kako (LAKO) pobijediti prokrastinaciju i izgovore koji vas koče u postizanju ciljeva?

Stara izreka kaže da je " prokrastinacija grob u kojem su zakopane (dobre) prilike ". Divan blog post o prokrastinacij...Stara izreka kaže da je "prokrastinacija grob u kojem su zakopane (dobre) prilike". Divan blog post o prokrastinaciji napisala je master socioloških nauka i jedna od mojih omiljenih blogerki na Balkanu, Viola (ostaviću link na njen blog post  na kraju teksta da ga možete pročitati), tako da je neću pisati u ovom članku o samoj prokrastinaciji, već kao life coach (trener ličnog potencijala) o tome kako pobijediti prokrastinaciju i početi raditi na našem cilju ("Get Things Done"). 

Za ilustraciju procesa koristiću se primjerom iz svog života - kreiranje mog YouTube kanala. Ja sam završila studij žurnalistike i volim kreirati online sadržaj, no nisam voljela pričati "u kameru". :-)) Od toga sam uvijek bila bježala, ha ha. No, kako kažu, od nekih stvari u životu "ne možete" pobjeći. Prvo sam nakon sto je moj vegetarijanski blog postao najpoznatiji i najpopularniji vege-blog na Balkanu u 2013. počela dobijati pozive na razne TV emisije i intervjue, a nakon toga u Indiji su me takodjer mnogi mediji počeli kontaktirati kad sam postala life coach, nakon sto su moji članci bili objavljeni u magazinima The Huffington Post, Tiny Buddha, i nedavno, TIMES OF INDIA. 

Mnogi moji fan-ovi i čitatelji kako vegetarijanskog bloga, tako i mog motivacijskog bloga na engleskom jeziku su me pitali da otvorim YouTube kanal, kako bi mogli vidjeti bogatstvo indijske vegetarijanske kuhinje, duhovnosti, te moja putovanja i moje dnevne rituale i aktivnosti... Mnogi su me fanovi pitali i da snimam savjete poput onih koje dijelim na motivacijskom blogu u video formatu, no, kako sam imala "rezistenciju" za kameru, dugo sam to bila odgađala.  Konačno, ove sam godine odlučila da MORAM napraviti YouTube kanal i da će 2019. biti za mene godina YouTube-a! Onda sam kao life coach sjela i razradila strategiju kako da to uradim na način da pobijedim prokrastinaciju, otpor, izgovore... i učinim proces za sebe lakšim i zabavni(ji)m.  

Koristila sam isti proces koji koristim da pomognem svojim klijentima da postignu bilo što - što zele postići, na način da im motivacija ne opadne već raste, a otpor, prokrastinacija i izgovori ih ne sabotiraju. Klijentice mi govore iznova i iznova da ima ja činim životne promjene i postizanje ciljeva - LAGANIM i zabavnim! Ovaj isti proces možete i vi primijeniti u postizanju bilo kojeg cilja kojeg imate - ukoliko ga pravilno primijenite - djelovaće kao magija!

Vraćam se na svoj primjer: kao prvo, identifikovala sam koje su mi "bolne tačke" u kreiranju YouTube kanala. Šta je to što mi predstavlja najveći "napor" i izaziva najveći "otpor":

- Pričanje i obavljanje aktivnosti pred kamerom dok sebe snimam i li dok me neko drugi snima;

- Uređivanje videa nakon snimanja (sto mi je "omrzlo" dok sam još bila student, jer oduzima dosta vremena); 

- Planiranje teme o kojoj ću govoriti;

- Pričanje na engleskom jeziku, koji mi nije maternji pred kamerom :-))

Nakon toga sam razradila plan kako da proces snimanja i objalvljivanja video sadržaja za YouTube učinim što lakšim i zabavni(ji)m:

- Neću "pričati u kameru" u prvim videima - već ću sebe snimati kako radim aktivnosti i putujem. 

- Kreiraću sadrzaj tako da prati moj životni stil i dnevne aktivnosti - posjete hramovima, monumentima u Indiji, omiljenim vegetarijanskim restoranima..., moja putovanja, te "scene iz mog života". To mi neće oduzeti "dodatno vrijeme", već ću samo trebati da se snimam - ujedno kada pravim i fotografije za moj blog i Instagram;

- Prvo ću snimati kraće videe, koje ću objavljivati na mojoj Facebook stranici i na Instagramu. Kad se budem "navikla" na postavljanje i dijeljenje svojih videa, kao i snimanje istih, počeću ih dijeliti na YouTube;

- Kad se naviknem na snimanje i postavljanje video sadržaja - bez mog glasa - počeću da pričam "u kameru" :-)).

- Budući da sam (dobro) radila intervjue sa ljudima tokom studiranja, zaključila sam da to volim i da mi to nije "naporno" - ubaciću i njih u reprtoar - što će mi pomoći da ja "manje pričam", a opet da napravim dobar motivacijski video za moje fanove. Kada dajem govore i radionice, ukoliko je snimanje dozvoljeno, snimaću sebe i objaviti klipove na YouTube kanalu, što ce mi biti kreiranje sadržaja "bez napora". 

- Za teme - pitaću moje fanove i čitatelje šta bi voljeli gledati i to ću i praviti!

S ovim planom -  "otpor" poceo da se topi, kao i izgovori. Počela sam dijeliti video sadržaj na Instagram i Facebook i navikla se na snimanje i gledanje u kameru. Tako "zagrijana" napravila sam prvi video - koji je bilo jako lako i brzo montirati.  I tako sam objavila moj prvi travel vlog:


Buduci da je bilo lako i zabavno... naredne sedmice objavila sam i drugi travel vlog:


Zatim treći video mene kako radim u kafe-u s laptopom vani:
Zanimljivo je da kada se mi STVARNO odlučimo da MORAMO raditi na našem cilju kada mu se POSVETIMO... i Univerzum nam pomaže! Ubrzo mi je klijentica snimila video testimonial o tome kako joj je life coaching sa mnom promijenio život, tako da ja sam dobila sadržaj za svoj kanal koji nisam morala ni praviti! :-)) Ukoliko govorite engleski možete video pogledati ispod: 


Zatim  sam napravila jos dva videa:Vrlo lako i sa mnogo motivacije napravila sam i video sa dodatna dva savjeta kako pobijediti prokrastinaciju, u kojem sam (!) govorila:Sada, postavljam video svake sedmice - nekada i 2 u toku jedne sedmice kada imam ideju i sadržaj! Motivisana sam da pravim video sadržaj, a "otpor" se topi poput snijega u proljeće! Vidite kada primijenite ovaj proces, kako djeluje kao magija i "nokautira" otpor, izgovore i odlaganje! Za kraj, da rekapituliramo kako (lako) pobijediti prokrastinaciju i izgovore: 

#1 - Osvijestite i identifikujte šta je to što stoji iza vaših izgovora i odlaganja - koje su "bolne tačke" ili negativne misli i "slike" u vašem umu, strahovi... koji stoje iza izgovora i odlaganja.

#2 - Napravite plan kako da minimizirate te bolne tačke i negativne emocije dok radite zadatak koji želite obaviti. 

#3 - Počnite sa manjim vremenskim intervalima, da dobijete "momentum"

#4 - Spojite tu aktivnost koju ne volite ili koju odlazete sa necim što volite, da vam bude lakse. 

#5 - Asocirajte pozitivne emocije sa tom aktivnosti (na primjer, dok vježbate pjevajte ili pišite odlomak knjige ili post za blog na nekoj lijepoj lokaciji...).

#6 - Istraživanja Američkog Društva Za Trening I Razvoj pokazala su da se vjerovatnoća da postignete neki cilj poveća za 50-95 % ukoliko imate coach-a ili mentora koji će vas držati odgovornim da zadatak završite i dati vam dobru strategiju. Mnogo će vam pomoći da unajmite life coach-a, fitness coach-a, ili mentora u vašem profesionalnom domenu, koji će vas voditi ka cilju i pomoći vam da ga ostvarite. Oprah Winfrey je izjavila da je jedna od razloga zašto je postigla tako veliki uspjeh u životu bio taj što je radila vise od 20 godina sa svojim life coach-em Marthom Back. 

#7 - Dajte si rok da završite tu aktivnost, odredite vrijeme u svom planeru da radite na svom cilju (ako ne planirate vrijeme za to, vjerovatno ćete nastaviti odlagati!).  Izjavite i odlučite da MORATE završiti tu aktivnost do _______. 

#8 - Napravite si ritam i rutinu - naš mozak lakše usvaja i "zavoli" nove informacije i ponašanja koja redovito ponavljamo (na primjer, ja sada postavljam video svake sedmice, na određeni dan, na moj YouTube kanal). 

Kliknite na ovaj link da biste posjetili moj YouTube kanal. Pratite me na Instagramu @danijela_jokic_vaislay

Za kraj, pročitajte i Violin blog post o prokrastinaciji. Zapamtite da je prokrastinacija odlaganje vaše sreće za neku "daleku" budućnost i da su izgovori čin samo-sabotaže! Volite sebe dovoljno da počnete da radite na svojim snovima, ciljevima, zdravlju, samorazvoju... DANAS!

Piše: Danijela Jokić Vaislay, life coach
Danijela Jokić Vaislay je life coach i suosnivačica ovog magazina, koja od 2014. živi u Indiji, u Delhiju. Njeni savjeti za osobni rast, sreću i uspjeh,na našem i engleskom jeziku objavljivani su u magazinima COSMOPOLITANSENSATIMES, The Huffington Post i brojnim drugim. Njena strast su pisanje, spiritualnost, putovanja, Vedska Astrologija i vegetarijanska hrana. Pomaže ženama da ostvare svoje snove i životne ciljeve online life coaching-om putem Skype-a. Pratite Danijelu na Instagram-uFacebook-u , njen blog i YouTube kanal, za više inspirativnih riječi, savjeta i motivacije. 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE