Feng Shui - Ako vam energija stagnira u kući, stagniraće vam i život!

Upravo gledam svoje slike od prije nekoliko godina kada sam bila na Maderi (u Portugalu) - vulkansko ostrvo u  Atlanskom Okeanu. T...Upravo gledam svoje slike od prije nekoliko godina kada sam bila na Maderi (u Portugalu) - vulkansko ostrvo u  Atlanskom Okeanu. Tamo cijelu godinu imaju istu klimu i temperatura vani je uvijek  25 stepeni (tako sam pročitala u prospektu). Mislila sam se kako im ne dosadi!? Ipak, naša divna Majka Priroda se potrudila da i u takvim krajevima dolazi manje više do promjena. Dolaze kišni periodi, a na Maderi što se više penjete u brdo mijenja se i klima. Kada smo se popeli na najveći vrh Pico Ruivo (1862 m), dočekala nas je zimska idila. Nisam nikada vidjela toliko vodopada, vode i tako bogatu i prekrasnu prirodu. Voda, vjetar i sunce su stvorili raj na zemlji.Koliko god Madera i Portugal nisu poznati u spiritualnom svijetu, u tom raju  sam ja lično prepoznala  sve elemente Feng Shui-ja, jer bukvalni prevod termina Feng Shui je Vjetar i Voda.

Feng Shui je 3000 godina stara filozofija  istočnog načina razmišljanja. Feng-Shui je prastari metod restrukturiranja energije u prostorima. Porijeklo Feng Shuija leži u Aziji. Porijeklo je u Kini, ali Feng Shui ili protok energija je svuda oko nas.

Vjetar i voda su dvije snažne prirodne pojave koje utječu na protok energija. Energija teče svuda oko nas, u prirodi i u prostoru u kome živimo.  Vani se priroda sama pobrinula da su energije i njen protok u balansu.  To osjetim i ovdje u Holandiji. Voda je svugdje a i svaki dan duva vjetar. U početku mi je vjetar smetao, a vremenom sam osjetila njegovu funkciju i sada baš uživam u njemu. Čak šta više  nekada kada sam slabe volje i osjećam blokade svih vrsta u sebi izađem samo vani da me malo "produva vjetar". Tada se osjećam kao da sam prošla kroz neki pročeščivač.

Blokade energija se mogu akumulirati u nama i u prostorima u kojima živimo i radimo. Zavisi od toga gdje se nalaze te blokade i kakav je njihov efekat na u  nekom od aspekata našeg života  Dizajn našeg doma određuje kako teče energija u njemu, a mi sami imamo mnogo uticaja na to.  Ne samo namještaj, već i upotreba oblika, boja i materijala određuju protok energije.


Tamo gdje energija  stagnira u našem životu, tu vjerovatno postoji i nemir u našem životu. 

To možemo popraviti  Metodom Pravca Vjetra.  Ovaj metod nije povezan s položajem prednjih vrata po čemu nam je inače Feng-Shui poznat, već prema položaju smjera vjetra. Pravci vjetra se određuju, na osnovu kojih se daju savjeti o rasporedu prostorije.  Ovaj metod se naziva i Xuan Kong Feng Shui. Posebno je popularan u Aziji. To je manje poznato na Zapadu. Ovo je najlakša metoda Feng-Shui. I što još možda niste znali:

Pet elemenata Feng Shui

Pet elemenata se koristi u Feng-Shui : voda, drvo, vatra, zemlja i metal.  Ovi elementi su povezani bojama Plava, Zelena, Crvena, Žuta, Terakota, Siva ili Bijela. Oblici is imboli: talasni, pravougaoni, trokutasti, kvadratni i krugovi. Svi ovi elementi u slijedu nazivaju se kreativni ciklus, jer se oni međusobno hrane ovim redom i tako ih treba i koristiti u prostorijama.

Yin Yang princip

Feng-Shui se zasniva na Yin i Yang principu. Yin i Yang su ravnoteža. Mjesto sa previše Yanga je izbalansirano od Yin-a.  Yin = sve što je čvrsto, nepokretno, usmjereno prema dolje i prema unutra. Yang = sve što je svjetlo, aktivno, vatreno, usmjereno prema gore i prema van. 

Kao što je vaša kuća, takvi ste i vi!

Ovo je dobro poznata izjava iz kineske mudrosti. Naš dom odražava ko smo kao osoba, kako živimo i odražavamo naše opšte stanje i blagostanje. Nije uopšte bitno da li imamo skup namještaj i veliku kuću - bitno je da su svi elementi izbalansirani i da je uređeno baš po našoj volji i da je prozračno

Feng-Shui se može koristiti u bilo kojem prostoru. U kancelariji ili u kući. Čak iu najmanjim prostorima gdje se sve žive funkcije spajaju. Feng-Shui se može koristiti i u svakom okruženju.

Promjenite samo elemente u svojoj sobi kada nešto iz životnog aspekta ne ide dobro. Ja lično često premještam stvari po kući, pogotovo ako mi je bilo puno gostiju ili sam imala radionicu kod mene u kući. Opremanje po Feng Shui sobe ne znači da se sve mora redizajnirati, jer možda je prostor već dobro izbalansiran. Ne moramo sve okrenuti naopako, jer tada  možemo okrenuti i element koji je bio u ravnoteži. Dovoljno je otvoriti širom prozore, osloboditi ćoškove, napraviti propuh, tako da energija teče ispravno. I male promjene mogu imati veliki utjecaj.

Feng Shui je alat koji nas čini svjesnim svojih izbora i ponašanja. Da li želimo promjenu u našem životu? Feng Shui je alat koji nas čini svjesnim svojih izbora i ponašanja. Uz uvid u Feng Shui možemo raditi na ličnom rastu i promjenama i pri tome ne zaboraviti da smo svi samo jedan mali djelić energije u svemu što nas okružuje. Vjetar i voda i mi - bilo gdje bili.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"


Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i 
Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.