Kako da budete srećniji - Savjeti Life Coach-a 🍀

Šta ustvari za tebe znači biti srećan (na)? Šta je tvoja sreća?   Šta te čini srećom?   Sreća je osećanje koje dolazi iznutra.   S...


Šta ustvari za tebe znači biti srećan (na)? Šta je tvoja sreća?  Šta te čini srećom?  Sreća je osećanje koje dolazi iznutra.  Sreća je stanje zasnovano na zadovoljstvu životnom situacijom koje je u tesnoj vezi sa osećajem ispunjenosti i uživanja. “Sreća je u malim stvarima”.
I zaista neretko nam upravo “male stvari” mogu razvedriti dan kao što je kafa sa prijateljicom, odlazak u bioskop, izlet u prirodi, opuštanje uz knjigu, omiljena poslastica, trening ili bilo koja druga aktivnost u kojoj možemo da uživamo. A, nekada te “male stvari” koje nas čine srećnim zaboravljamo i uzimamo ih zdravo za gotovo. A te “male stvari” čine život. Čekamo bolje sutra, zaboravljamo danas i uživanje u sitnicama.


Sreća je i rezultat hemijskih procesa u našem organizmu. Ukoliko se određene vrste hormona luče u dovoljnoj količini, veće su šanse da se i naše raspoloženje održava na višem nivou i da se osećamo srećnim. Hormoni sreće su svojevrsni “proizvođači” ovog prijatnog i željenog stanja. Bićemo srećniji ukoliko uspemo da podstaknemo njihovo oslobađanje.

Proizvodnja endorfina u mozgu se povećava kada se intenzivnije bavimo raznim sportskim aktivnostima, kada meditiramo ili se izlažemo metodama kakve su masaža, akupunktura, bilo koja fizička aktivnost, yoga. Dokazano je da lučenje endorfina mogu da izazovu i neki prehrambeni proizvodi, kao što su čokolada ili ljuta papričica. Sreća se može označiti i kao stanje na koje možemo povoljno da utičemo negovanjem aktivnog, zdravog načina života i prilagođenom ishranom. 

Postizanje sreće vezuje se i za sam način razmišljanja, za savladavanje sposobnosti da svoje misli i osećanja usmerimo ka pozitivnim aspektima života, a da ih u suočavanju sa problemima učinimo konstruktivnim u pronalaženju rešenja.

Kako biti srećan

- budite zahvalni
- volite i podržavajte sebe
- odvojite vreme za sebe
- eliminišite brige o problemima koji se ne mogu rešiti 
- radite na razvijanju osobina i stanja kao što su brižnost, dobrota, ljubav, unutrašnja sloboda i mir
- pronalaženje aktivnosti kojima se možemo baviti tako da nas to ispunjava
- čitajte i inspirišite se 
- provodite vreme u prirodi
- pomažite drugim ljudima bez da očekujete nešto zauzvrat.

Razvoj niza ličnih osobina i stanja, kao što su samopouzdanje, smirenost, formiranje pozitivnih stavova, suočavanje sa realnošću, usmeravanje ka ostvarivim ciljevima i tome slično u svetu life coaching-a uglavnom se ističu kao neki od koraka na putu ka sreći.

Bićemo srećniji ukoliko radimo na sebi, razvoju svoje ličnosti i svesti, pa moramo biti spremni da u “izgradnju” sopstvene sreće uložimo vreme, volju i trud. Ako se sreća uči, treba imati na umu i da je učenje često neprekidan proces koji traje čitavog života.

“Sreća ne zavisi ni od kakvih spoljašnjih faktora, već isključivo od našeg mentalnog stava.” 
(Dejl Karnegi)

“Ko misli da je srećan, on je zaista srećan”, rekao je poznati pesnik Jovan Dučić.  Sreća kao prijatno stanje zadovoljstva, spokoja i ispunjenosti je zaista u nama i možemo je razviti i dostići predanim ličnim razvojem i načinom života. Ključ sreće je da imamo moć da odaberemo kako ćemo se osećati.

Pogledajte i video na temu:Piše: Jovana Stanisavljević


Jovana Stanisavljević je pisac inspirativnih i motivacijskih priča, radi na ličnom rastu i razvoju, life coachingu, voli da putuje, da širi svoje horizonte i da kokreira sa univerzumom.  Svesni je kreator svoga života, koja svakoga dana kreira život po svojoj meri i uživa u svakom trenutku! Strast su joj: prste da poližeš recepti, gde se lepo jede? - restorani, inspirativne priče, saveti-radionice, putovanja, motivacija, Life Coaching, yoga, meditacija, treninzi. Njene textove možete čitati i na njenom blogu  Jedi.Putuj.Voli.  Obožava da piše, da radi konstantno na sebi, da vodi svoj blog, a njene textove možete pročitati i na sajtu Soulfood Srbija . Za dnevnu dozu korisnih saveta i motivacije pratite je na  Instagram-u i  Facebook-u . Nadamo se da ćete uživati u njenim textovima i da će vam koristiti u ličnom razvoju i rastu, kao i u motivaciji. Za sva pitanja i rad sa njom možete joj pisati na e-mail ( jovanajocko5@icloud.com ) i prijaviti se na njen newsletter. 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.