Ljubav prema sebi se uči - Kako Istinski Zavoleti Sebe? (Moje Iskustvo)

Kako zavoleti sebe je danas jedno od najvažnijih i najčešćih pitanja.  Moja istinska, bezuslovna ljubav prema sebi započela je pre j...


Kako zavoleti sebe je danas jedno od najvažnijih i najčešćih pitanja. Moja istinska, bezuslovna ljubav prema sebi započela je pre jedno desetak godina sa knjigom Lujze Hej - Kako da izlečite svoj život”. Iako sam do tada mislila da volim sebe, ova knjiga mi je pomogla da spoznam da se moje ponašanje, uverenja i dela baš i nisu slagala sa tim. Ova knjiga je bila moje takozvano “buđenje”! Da zavolim sebe baš takvu kakva sam, da se prihvatim sa svim manama i vrlinama, da prestanem sa osudom i krivicom, da oprostim sebi mnoge stvari, da budem sebi prioritet, najvažnija. Naravno, sve ovo nije došlo odjedanput. To je dug proces koji i dalje traje. Kada jednom počneš da zavoliš sebe i da radiš na sebi, da se trudiš da budeš najbolja verzija sebe..., onda stajanja nema.

Ja danas nisam ona ista osoba koja sam bila jučer. Mi se svakoga dana menjamo, rastemo i razvijamo. I to je prirodno. Meni je ljubav prema sebi doneo rad na sebi!  Rad na svesnosti! Razumevanje sebe! Prihvatanje sebe!

Za mene je ljubav prema sebi osećaj koji imam u sebi u svim situacijama! Ne samo u onim lepim i pozitivnim, nego i u onim manje lepim, kada se javlja krivica, griža savesti, sumnja, kajanje zbog nekih odluka i grešaka. Na tom osećaju moramo da radimo svakodnevno. Da ga negujemo. Istinska ljubav prema sebi jeste uslov za sretan život! Ljubav prema sebi je predivna, nežna, daje nam snagu i motivaciju kada nam je najpotrebnije.

Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe”-
(Isus, Sveto Pismo)

Ako ljubav nemamo u sebi i za sebe, nećemo je imati ni za drugog. Ljubav prema sebi se uči! Svakodnevnim radom na sebi mi učimo da zavolimo sebe sa svim manama i vrlinama. Kako one naše dobre, tako i one malo manje dobre strane. 

KAKO SAM JA ZAVOLELA SEBE?

- radom na sebi koji traje i dalje

- radom na svesnosti

- kroz psihoterapiju i druge metode

- prihvatila sam da sam jedino ja odgovorna za svoj život

- prihvatila sam sebe, sa svim manama i vrlinama, a onda i druge

- razvila sam samopouzdanje i sampoštovanje

- postavila sam granice prema drugima (pročitajte i moj tekst “Postavljanje granica prema drugima”) i naučila sam da poštujem tuđe granice.

- naučila sam kako da usmerim svoju energiju i vreme

- naučila sam da sam jedinstvena, autentična i slobodna

- naučila sam da brinem o sebi i svom telu, da slušam svoje telo

- naučila sam da primenim pozitivne vrednosti, a da odbacim negativna uverenja, strah, sumnju, krivicu…

- naučila sam da verujem u sebe, da podržim sebe i da radim ono što volim.

Voleti sebe je ključ srećnog života! (Pročitajte i moj tekst “Sreća je u nama”). Zavoleti sebe uz bezuslovnu podršku, saosećanje i svakodnevnu brigu o sebi jeste spoznaja da sve u našem životu polazi od nas samih, pa i sreća i mir. I da nam se sve što dajemo vraća!

Kada sam počela da volim sebe, na površinu su krenule da izlaze situacije u kojima sam spoznala šta nije bila ljubav prema sebi. Bio mi je potreban oproštaj prema sebi zbog stvari koje sam nerazumevajući sebe činila i povredjivala samu sebe. Oprostiti sebi je jako bitan korak ka ljubavi prema sebi!

Tek kada sam se zavolela i bezuslovno prihvatila samu sebe i postala sebi takoreći centar sveta i prioritet shvatila sam da ja imam moć da odaberem ljubav! Da odaberem kako ću se osećati! Da odaberem da budem u miru sa sobom! Pogledajte i video u kojem detaljnije govorim o ovoj temi:Vaš je zadatak ne tragati za ljubavi, već samo tražiti i pronaći sve prepreke unutar sebe koje ste izgradili protiv nje.” 
(Rumi)


Piše: Jovana Stanisavljević


Jovana Stanisavljević je pisac inspirativnih i motivacijskih priča, radi na ličnom rastu i razvoju, life coachingu, voli da putuje, da širi svoje horizonte i da kokreira sa univerzumom.  Svesni je kreator svoga života, koja svakoga dana kreira život po svojoj meri i uživa u svakom trenutku! Strast su joj: prste da poližeš recepti, gde se lepo jede? - restorani, inspirativne priče, saveti-radionice, putovanja, motivacija, Life Coaching, yoga, meditacija, treninzi. Njene textove možete čitati i na njenom blogu  Jedi.Putuj.Voli.  Obožava da piše, da radi konstantno na sebi, da vodi svoj blog, a njene textove možete pročitati i na sajtu Soulfood Srbija . Za dnevnu dozu korisnih saveta i motivacije pratite je na  Instagram-u i  Facebook-u . Nadamo se da ćete uživati u njenim textovima i da će vam koristiti u ličnom razvoju i rastu, kao i u motivaciji. Za sva pitanja i rad sa njom možete joj pisati na e-mail ( jovanajocko5@icloud.com ) i prijaviti se na njen newsletter. 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.