Boginja Afrodita – Probudite boginju ljubavi, čulnosti, seksualnosti, ljubavi i ženske lepote u vama

Afrodita je ime koje je kod Grka imala boginja koja potiče iz najstarijih slojeva kulture i predstavlja plodnost, čulnost, seksual...Afrodita je ime koje je kod Grka imala boginja koja potiče iz najstarijih slojeva kulture i predstavlja plodnost, čulnost, seksualnost, ljubav i žensku lepotu. Afrodita je suštinski deo naše ženske prirode, pa je pod raznim imenima poštovana u svim starim kulturama, kao Venera, Lalita, Ošun, Ištar, Freja, Hator, Lada. 

Jačanjem patrijarhata je ženska seksualna energija najpre izgubila svetost, a zatim postala i tabu tema, koju okružuju stid, strah i krivica. Zato je povratak Afrodite u hram našeg tela neophodna stepenica na putu ženskog opunomoćenja. 

Mnoge žene su danas postigle veliki uspeh u karijeri, sede na moćnim pozicijama i u stanju su da se sa puno kompetencije takmiče sa muškarcima u muškom svetu. Ono što se pri tome često dešava je da posle određenog vremena počinju da se osećaju sasušeno, razvezane od svog unutrašnjeg smisla, ponekad i depresivno. Razlog tome je obično zapostavljanje Afroditinih energija u sebi. Ove energije unose u život intenzitet, boju, lepotu, kreativnost, zadovoljstvo. Uspeh i moć su fine stvari i za muškarce često dovoljne, ali ne i za žene. Lišene Afroditinih darova, žene lakše sagore pod stresnim okolnostima od muškaraca, za šta su odgovorne neuro-hormonalne razlike između muškaraca i žena. Kad se ovi darovi neguju, oni podupiru sve oblasti života, čak i poslovni uspeh. 

Zašto je osvajanje seksualne suverenosti jedan od najvažnijih aspekata ženskog opunomoćenja danas? 

Seksualna energija je sama energija života, a ženska seksualnost je vekovima bila strogo kontrolisana i uglavnom u posedu muškarca (u funkciji reprodukcije, muškog zadovoljstva, ili kao moneta u muškim igrama moći). Zato suverenost znači za nas da najpre ponovo prisvojimo svoju seksualnu energiju kao dragoceni tok života u nama samima, pre i nezavisno od toga kako ćemo je i sa kim deliti i razmenjivati. Umesto da čekamo na srećnu okolnost da naiđemo na savršenog ljubavnog partnera, koji će probuditi našu ženstvenost i doneti nam more zadovoljstva, možemo da napravimo prvi korak u svom seksualnom razvoju same. Kada eros slobodno poteče u našim telima i životima, doživljavamo spontano radost i ispunjenje, dok se razdvojenost od zadovoljstva, lepote i izobilja boginje ljubavi može manifestovati čak i kroz bolesti ženskih organa. Osim toga, tek kao seksualno suverene žene možemo da uđemo u zdrave odnose sa muškarcima.

Ženski kapacitet za zadovoljstvo je mnogo veći od muškog, kako nas podučavaju grčka mitologija, tantra i taoistički tekstovi. Orgazmički kapacitet žene ne ograničavaju ni godine ni vreme, na raspolaganju nam je do duboke starosti. Zašto onda žene tako često nemaju ništa od seksa, ne mogu da dožive orgazam i više od muškaraca su sklone da rano svoj seksualni život “gurnu pod tepih”. Kako bi život mogao da izgleda kada bismo probudile svoj puni kapacitet za uživanje u životu  (dakle, ne samo u vezama s muškarcima)? Da bismo ponovo otkrile svoje telo i čula, potrebno je najpre posvetiti sebi vreme, staviti sebe na prvo mesto, naučiti istinski voleti sebe i svoj život, uprokos svemu što se dešava oko nas. 

Pored kraćih radionica o Afroditi koje držim u Beogradu i online, već dve godine početkom leta, radim šestodnevno povlačenje  (retreat) "Afrodita – žena, ljubav, eros" u prelepoj vili na samoj obali mora kod Kotora u Crnoj Gori. Kako je ova boginja rođena iz morskih talasa, ovaj luksuzni morski ambijent joj posebno odgovara. 

Žene koje se okupe da posvete nedelju dana ovoj temi, blistaju na kraju povlačenja novim sjajem i samopouzdanjem. To je prilika da, u zaštićenom prostoru i sigurnosti koju pruža profesionalno vođeni ženski krug, zaronimo duboko u sva mesta gde su naše srce i naša seksualnost ranjeni u ličnoj i transgeneracijskoj prošlosti i iscelimo se, da bismo oslobodile svoj kapacitet za uživanje i životnu radost. 

Transformisati stid i druge mehanizme potiskivanja seksualnosti, vrlo je teško kada smo same sa sobom. Zajedno učimo novu ljubav prema sebi, pričamo o muškoj i ženskoj psihologiji i odnosima, aktiviramo svoju unutrašnju Afroditu kroz ples, glas, ritual i negovanje ženske seksualne energije uz pomoć vežbi iz taoističke i tantričke tradicije, koje pristupaju ovom isceliteljskom toku životne energije bez ikakvih predrasuda. Alternativa za veliko žensko isceljenje i buđenje arhetipa senzualne i moćne Afrodite u nama je, naravno, individualni rad 1:1. Koje god druge arhetipove da sam živela u nekim fazama života, Afroditinim energijama sam se uvek iznova vraćala po blagoslov i nikada me nije izneverila. Verujem da je to veoma bazična energija kod žena, koja nas čisti od viška adrenalina i čini da u nama ponovo poteku sokovi života. 


Šta aktivacija ovog ženskog arhetipa može da opunomoći u nama? 

Evo nekih od stvari koje nam donosi ova čarobna boginja: vibrantno osećanje vitalnosti, strujanja energije i inspiracije u telu; kreativnost, umetničke sklonosti i motivacija da ulepšamo svoj svet; sposobnost da vidimo lepotu u svemu; kapacitet za uživanje, zadovoljstvo, radost koju nam donose sva čula i telo; naše ženstveno zračenje, osećanje lepote i privlačnosti; samopouzdanje u ophođenju sa muškarcima; razigranost, spontanost, otvorenost za novo i hrabrost da se prepustimo strasti, ekstazi i blaženstvu i to ne samo u seksu.

Iako je aspekt ženske energije koji predstavlja magična, erotična i neodoljiva Afrodita bio potiskivan u milenijumima patrijarhata, nikada nije sasvim izgubio svoju moć. Jedan od razloga je što je on neophodan i muškarcima, čiji je život sasušen i bezbojan bez njega. Afrodita predstavlja našu glad za ekstazom, potrebu za proširenjem malog svakodnevnog ja, potrebu za spajanjem u ljubavi sa drugim. Njena privlačna moć očarava i uvodi u trans, koji nas vodi na putovanje do najdubljih delova svog ženskog ja. Kako bi život izgledao kada bi u njemu sve funkcionisalo, kada bismo u svemu postizale uspeh, a koji bi bio lišen ovog ekstatičkog kvaliteta? 

Individualni koučing i psihoterapija, skrojeni prema vašim potrebama i željama uživo ili preko Skype-a (info na: izabelahuber@gmx.at ) Da li je trenutak da kažete veliko DA sebi i živite svoj najbolji život sada?


Možete postati članica zatvorene Facebook grupe BOGINJE – OSNAŽIMO ŽENSKI PRINCIP U SEBI, pratiti objave i učestvovati u radu grupe klikom na link  https://www.facebook.com/groups/455314288569452/ (Napomena: kad pošaljete zahtev na grupu, potrebno je kliknete na opciju PRIDRUZI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva grupe).

Piše: dr. Izabela Huber

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.